Permohonan Dana Inspirasi Malaysia 2020 (Inspirasiku)

Permohonan Dana Inspirasi Malaysia 2020 (Inspirasiku)

Dana Inspirasi Malaysia (Inspirasiku) merupakan satu inisiatif bantuan yang diberikan oleh Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM). Kini permohonan Inspirasiku Dana Inspirasi Malaysia 2020 dibuka.

Objektif utama program Inspirasiku ini adalah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah yang berada pada kelompok B40. Ianya untuk meringankan beban dari segi kebajikan dan juga pendidikan anak-anak.

Permohonan kini dibuka sehingga tarikh 31 Januari 2020. Mohon sekarang.

Syarat Kelayakan Permohonan Dana Inspirasi Inspirasiku 2020

Mereka yang layak untuk memohon adalah, ibu bapa/penjaga kepada anak-anak yang berada di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di dalam serta luar negara.

  • Permohonan adalah atas nama Ibu /bapa/penjaga
  • Hanya untuk warganegara Malaysia sahaja.
  • Mempunyai surat tawaran dari Pihak Sekolah/IPT di dalam dan luar negara.
  • Berada dalam kelompok B40
  • Sediakan slip gaji / pengesahan majikan.
  • Jika keluarga mempunyai lebih daripada anak yang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT), ibu bapa boleh memohonkan bagi setiap anak tersebut.

Berapakah Jumlah Bantuan Yang Akan Diterima?

Jumlah bantuan yang akan diterima adalah sebanyak RM500 bagi pelajar sekolah rendah. Manakala RM1000 bagi pelajar yang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Perlu diingati bahawa tidak semua golongan B40 akan automatik mendapat bantuan ini. Anda perlu membuat permohonan dan pihak YaPEIM akan menapis permohonan bagi mereka yang layak.

Cara Permohonan Inspirasiku Malaysia 2020 (YaPEIM)

Cara permohonan adalah, anda perlu mendapatkan borang sama ada download di laman web YaPEIM, kemudian cetak dan isi.

Selain itu, boleh hadirkan diri terus ke Pejabat YaPEIM yang berdekatan dengan anda dan minta borang permohonan. Borang tersebut akan diberikan secara percuma sahaja. Elakkan membyar jika anda diminta unutk membeli borang berkenaan.

Boleh Hubungi Kaunter Khidmat Pelanggan YaPEIM di Talian 03-2717 2717.

Cara Semakan Untuk Mengetahui Status Permohonan Inspirasiku YaPEIM

Anda akan dimaklumkan dalam tempoh 30 hari selepas tarikh tutup permohonan. Ini bagi mengetahui sama ada permohonan anda lulus ataupun tidak.

Selain itu, boleh terus hubungi pejabat YaPEIM untuk mengetahu sama ada permohonan ditolak atau diterima.

Cara Bayaran

Cara pembayaran duit bantuan akan disalurkan secara tunas di Pejabat YaPEIM kawasan anda. Anda cuma perlu membawa kad pengelana semasa mengambil bantuan. Jika anda adalah anak yang akan mengambil wang tersebut, pastikan mempunyai surat kebenaran/wakil daripada ibu bapa/penjaga anda.

Kami mengucapkan selamat membuat permohonan Dana Inspirasiku YaPEIM 2020.