Cara Daftar SSM Online 2020 dan Renew

Cara Daftar SSM Online 2020 dan Renew

Dewasa ini, hampir semua rakyat Malaysia mempunyai perniagaan sendiri. Ini bagi menampung kos bebanan hidup yang semakin tinggi. Jika anda salah seorang yang membuat bisnes , pastikan anda mempunyai perniagaan yang telah didaftarkan pada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Jika anda masih belum ada, boleh ikuti panduan yang kami sediakan ini cara daftar SSM.

Sama ada anda melakukan perniagaan online mahupun offline, anda adalah diwajibkan untuk mempunyai lesen perniagaan SSM. Jika anda tidak mempunyai lesen dan masih berniaga, anda mungkin boleh dikenakan tindakan undang-undang yang sepatutnya.

Selain daripada cara mendaftar, kami juga akan berkongsi cara untuk renew / perbaharui lesen anda hanya secara online sahaja.

Cara Daftar SSM Online dan di kaunter

Ada 2 cara anda boleh mendaftarkan perniagaan anda di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Yang pertama adalah secara online dan juga secara hadir terus ke pejabat SSM berdekatan anda. Walaubagaimanapun, kedua-dua cara ini memerlukan anda unutk hadir, kerana anda perlu sahkan identiti anda.

Cara Daftar Online

Laman pendaftaran

Klik link : https://ezbiz.ssm.com.my/?1

Pengisian butiran

Masukkan maklumat nama dan kad pengenalan anda.

Hantar borang online

Isikan borang permohonan dan klik submit/ hantar.

Ke Pejabat SSM

Selepas mengisi borang, anda perlu hadir ke pejabat SSM membawa IC.

Pengesahan identiti

Sahkan identiti melalui cap jari biometrik.

Sambung isi borang

Isikan bborang secara online untuk memasukkan butiran syarikat yang anda ingin daftar pada SSM.

Caranya adalah dengan klik butang di bawah ini:

DAFTAR SINI

Jika masih belum pernah mendaftar, klik butang sign up yang berwarna hijau seperti gambar di bawah ini.

cara daftar ssm

Masukkan maklumat anda nombor kad pengenalan, nama seperti dalam kad pengelanan, dan klik register. Selepas itu, ikut maklumat seterusnya.

register ssm

Selepas pendaftaran selesai, anda perlu sahkan identiti anda. Caranya adalah hadir ke mana-mana kaunter SSM Cawangan terdekat dengan anda. Bawa mykad serta tunjukkan notifikasi/ email yang dihantar menyatakan anda telah pun mendaftar akaun dalam portal SSM.

Anda akan diminta untuk sahkan identiti dengan membuat cap jari biometrik.

Selesai membuat pengesahan dan cap jari, anda bolehlah pulang ke rumah dan lakkukan pendaftaran syarikat yang anda inginkan. Pengesahan cap jari hanya dilakukan sekali seumur hidup sahaja. Selain itu, pembaharuan juga boleh dilakukan secara online.

Cara Mendaftar di Kaunter

Untuk pendaftaran di kaunter, anda tidak perlu untuk sign up pada portal SSM. Cuma hadirkan diri ke pejabat SSM terdekat. Bawa kad pengenalan (Mykad) dan isi borang pendaftaran yang tersedia di sana.

Bayaran Pendaftaran

Bayaran adalah RM30 jika nama sendiri digunakan sebagai nama perniagaan,
RM60 jika nama selain nama sendiri yang digunakan di dalam nama perniagaan.

Cara Renew Lesen Perniagaan SSM Online

Cara adalah dengan masuk ke portal ezbiz SSM dan pergi ke bahagian menu ‘renewal’ di bahagian My Business Services.

renewal

Selain itu, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan renew SSM ini daripada pihak ketiga , klik pautan yang disediakan di bawah ini:

RENEW LESEN

Oleh kerana pihak ketiga yang menguruskan pembaharuan lesen tersebut bukanlah rasmi daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia, kami tidak bertanggunggjawab jika terdapat sebarang kerugian yang dialami.