Connect with us

Informasi

Semakan Keputusan SPP 2020

Published

on

semakan spp

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran merupakan badan yang menguruskan pengambilan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan. Di sini kami kongsikan semakan SPP hyang merangkumi semakan panggilan temuduga serta semakan keputusan temuduga.

Semakan SPP Online

Di bawah ini kami senraikan link untuk anda membuat semakan.

Buat semakan mengikut keperluan anda sendiri.

Apakah jawatan yang boleh saya pohon di SPP?

a. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Gred DG29 dan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 untuk berkhidmat di sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM);
b. Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi (PPPT) Gred DH29 dan PPPT Gred DH41 untuk berkhidmat di Politeknik dan Kolej Komuniti di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM);
c.

Anggota Kumpulan Pelaksana (AKP) untuk berkhidmat di mana-mana agensi di bawah KPM iaitu jawatan berikut:

Pembantu Tadbir (Perkeranian dan Operasi) Gred N19;
Penyelia Asrama Gred N19;
Pembantu Pengurusan Murid Gred N19;
Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19;
Pembantu Makmal Gred C19;
Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W19;
Pembantu Operasi Gred N11; dan
Pemandu Kenderaan Gred H11
2.

Bilakah dan bagaimanakah saya boleh memohon jawatan tersebut?

Semua permohonan jawatan di bawah SPP boleh dilakukan sepanjang tahun. Permohonan boleh dikemukakan melalui online portal JobsMalaysia di www.jobsmalaysia.gov.my

  1. Saya merupakan PPP Gred DG29, DG32, DG34, dan DG38 di bawah KPM yang memiliki kelayakan Ijazah Sarjana Muda. Bolehkah saya memohon untuk pelantikan ke jawatan PPP Gred DG41? Selaras dengan pekeliling yang berkuat kuasa bagi pegawai yang sedang berkhidmat sebagai PPP Gred DG29, DG32, DG34, dan DG38 perlu mengemukakan permohonan untuk kenaikan pangkat ke PPP DG42 yang dikendalikan oleh pihak KPM. SPP hanya menguruskan pelantikan pertama dalam perkhidmatan sama ada ke jawatan PPP Gred DG29 atau PPP Gred DG41.
    4.

Saya pernah meletak jawatan dalam perkhidmatan awam tetapi ingin berkhidmat semula. Bagaimanakah caranya untuk saya mengemukakan permohonan?

Seseorang yang telah meletakkan jawatan boleh dilantik semula ke dalam perkhidmatan awam. Permohonan boleh dibuat seperti permohonan calon biasa iaitu permohonan secara online di www.jobsmalaysia.gov.my

  1. Bilakah iklan jawatan kosong disiarkan? SPP tidak mengiklankan kekosongan jawatan di akhbar mahupun media massa yang lain. SPP menyiarkan iklan sepanjang masa di portal kami dan permohonan boleh dibuka terus di www.jobsmalaysia.gov.my .Oleh itu, pemohon juga boleh menyemak maklumat yang dimaksudkan serta perkara lain berkaitan dengannya dan mereka boleh memohon jawatan yang diminati yang sesuai dengan kelayakan yang mereka miliki. Permohonan boleh dibuat pada bila-bila masa sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, penerbitan iklan juga boleh dilakukan oleh SPP pada bila-bila masa mengikut kesesuaian berdasarkan keperluan urusan pengambilan jawatan tertentu.
  2. Perlukah saya menghantar biodata/maklumat peribadi (resume) untuk memohon jawatan ke SPP? Tidak perlu. Pemohon hanya dikehendaki mengisi dengan teliti dan sempurna semua maklumat yang diperlukan dalam borang permohonan. Walau bagaimanapun, dokumen yang mengandungi maklumat tersebut serta dokumen lain yang berkaitan perlu dibawa pada hari temu duga.
    7.

Mengapa saya perlu memperbaharui / mengemas kini permohonan/pendaftaran?

Setiap pendaftaran perlu diperbaharui/ dikemas kini walaupun pemohon tidak pernah dipanggil peperiksaan atau temu duga dalam tempoh satu (1) tahun. Ini membolehkan SPP mendapatkan serta menyimpan maklumat terkini pemohon yang benar-benar berminat di dalam bank data SPP. Selain itu ia juga mengelakkan pemohon terlepas peluang untuk dipertimbangkan panggilan temuduga disebabkan tempoh sah laku pendaftaran yang telah luput selepas tempoh satu (1) tahun.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informasi

Perletakan Jawatan Tun Mahathir

Published

on

By

tun mahathir

Telah rasmi, Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan sebagai Perdana Menteri. Di bawah adalah notis rasmi yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri Putrajaya.

Surat berkenaan tertulis,

  1. Tun Dr Mahathir bin Mohamad telah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia hari ini.
  2. Surat tersebut telah dihantar kepada YDP Agong pada jam 1 tengahari.

Penggantin Tun M Sebagai Perdana Menteri?

Masih belum ada kata putus berkenaan siapakah yang akan menjadi pengganti beliau untuk meyandang jawatan Perdana Menteri. Adakah Anwar Ibrahim akan menjadi Perdana Menteri?

Kami akan mengemaskini di sini.

Continue Reading

Informasi

Permohonan egtukar Pertukaran Guru Sesi Februari 2020

Published

on

By

guru tukar 2020

Antara perkara yang sering ditunggu-tunggu oleh para pendidik di Malaysia adalah sesi pengisian borang egtukar guru.

Baca: Semakan BSH – Bantuan Sara Hidup

guru tukar 2020

Permohonan egtukar guru bagi sesi Januari 2020 boleh dialkukan dengan mengisi borang secara online pada . website yang telah disediakan.

Permohonan egtukar Februari 2020

Cara membuat permohonan adalah dengan mengisi borang permohonan dengan klik pautan di bawah ini.

Selepas masuk ke laman web berkenaan, login dengan memasukkan ID pengguna dan juga kata laluan.

Terlupa kata laluan?

Jika terlupa kata laluan, klik pautan ini.

Di bawah ini adalah paparan serta penerangan setiap fungsi yang terdapat pada laman web egtukar.

Untuk sebarang bantun cara menggunakan egtukar, boleh lihat di sini.

Pertukaran Suka Sama Suka Egtukar

Kementerian Pendidikan Malaysia KPM telah mengesahkan bahawa tiada istilah pertukaran suka sama suka. Sila rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 3.1975 Panduan Pertukaran Guru.

Continue Reading

Informasi

Keputusan AJL 34

Published

on

By

ajl 34 live

Anugerah Juara Lagu 34 AJL berlangsung pada 9 Februari 2020.Menampilkan 12 lagu berentap dalam anugerah ini. Pastinya setiap peserta ingin merangkul anugerah yang sangat berprestij ini.

Antara anugerah yang terdapat dalam AJL ini adalah, Vokal terbaik, persembahan terbaik dan Juara Lagu dari tempat pertama hingga ketiga.

Di sini kami kongsikan senarai pemenang bagi Anugerah Juara Lagu ke 34 yang berlangsung pada tahun 2020.

Senarai Pemenang AJL 34

VOKAL TERBAIK: Hafiz Suip- Kisah Cinta Kita

PERSEMBAHAN TERBAIK: Hafiz Suip

JUARA LAGU

Tempat Pertama: Naim Daniel- Sumpah

Naib Juara: Amanra- Bangun

Ketiga: Anta Permana – Dato Siti Nurhaliza ft Bob Yusof

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang bagi AJL 34. Semoga ini akan meluaskan lagi peluang untuk terus berkarya dalam bidang nyanyian.

Continue Reading

Recent Posts

Bantuan Sara Hidup 2020

SAPS Ibu Bapa

Trending