Tarikh Hari Raya Aidilfitri Tahun 2023

Tarikh Hari Raya Aidilfitri Tahun 2023

Hari Raya Aidilfitri Tahun 2023. Hari Raya Aidilfitri adalah satu perayaan besar bagi umat Islam di Malaysia dan perayaan ini sering di tungu-tunggu oleh rakyat Malaysia tidak kira yang beragama Islam atau bukan. Kerana tarikh perayaan ini merupakan dimana rakyat Malaysia bercuti selama beberapa hari.

Perayaan ini disambut adalah bagi meraikan “kemenangan” setelah mengharungi segala cobaan sebulan berpuasa pada bulan Ramadhan.

Di Malaysia perayaan ini sangat meriah, namun di sesetengah negara lain, Hari Raya Aidil Adha lebih diraihkan dan lebih meriah sambutannya berbanding dengan hari raya puasa.

Menjelang Hari Raya semestinya kanak-kanak adalah antara yang paling gembira begitu juga kepada setiap ahli keluarga. Pada Hari Raya juga, umat Islam saling bermaaf-maafan dan kunjung mengunjungi setiap rumah dan tempat untuk mengeratkan lagi silaturahim.

Nota : Sebagai menzahirkan rasa kesyukuran, Zakat Fitrah adalah perkara yang wajib untuk dilakukan sebelum atau pada 1 Syawal di mana Hari Raya Aidilfitri dirayakan. Korang jangan lupa pula nak bayar zakat fitrah.

Tarikh Hari Raya Aidilfitri Tahun 2023

Bagi menentukan tarikh Hari Raya Aidilfitri seperti tahun-tahun sebelumnya adalah dengan mengikut kaedah “melihat anak bulan / rukyah seperti mana juga dengan menentukan bulan puasa / Ramadhan.

Pengumuman rasmi bagi tarikh Hari Raya Aidilfitri 2023 / 1444H akan dibuat oleh penyimpan Mohor Besar Raja-Raja selaku pihak yang berkuasa seperti yang telah diamanahkan oleh Majlis Raja-Raja.

Penetapan ini adalah tertakluk kepada hasil aktiviti cerapan anak bulan di 29 lokasi bagi seluruh negara.

Berikut adalah dikongsikan tarikh jangkaan untuk sambutan Hari Raya Aidilfiti bagi tahun 2023.

  • Hari Raya Aidilfitri untuk tahun 2023 jatuh pada 22 April iaitu pada hari Sabtu.

  • Untuk 23 April pula merupakan tarikh dimana merupakan Hari Raya Aidilfitri yang kedua. Sesetengah negeri dan tempat, hari raya kedua adalah hari yang sangat meriah.

Hari Raya Aidilfitri

* Pada tarikh ini, semua negeri di Malaysia akan bercuti.

Perkongsian di atas adalah tarikh Hari Raya dan juga cuti bagi seluruh Malaysi yang telah terdapat pada kalendar.

*Walaubagaimana pu, tarikh ini masih belum muktamad sepenuhnya. Jika anak bulan Syawal tidak kelihatan maka korang kena sambung puasa esoknya.

Semoga perkongsian ini dapat bermanfaat kepada kita semua..