Niat Puasa Ganti (Bacaan dalam Arab dan Rumi)

Niat Puasa Ganti (Bacaan dalam Arab dan Rumi)

Seperti yang kita tahu, puasa adalah satu ibadah yang sangat pentingg dalam agama islam iaitu salah satu rukun Islam. Bagi yang beragama Islam di seluruh dunia akan berpuasa dari subuh hingga maghrib.

Dalam berpuasa sebulan, terkadang ada situasi dimana seseorang tidak dapat menunaikan puasa pada hari tertentu iaitu bukan disengajakan. Dalam situasi seperti ini, seseorang dapat membuat niat mengganti puasa yang tidak dapat ditunaikan pada hari lain.

Namun begitu, qada’ puasa Ramadhan yang dilakukan dalam masa yang dilarang berpuasa adalah tidak sah contohnya seperti di hari raya.

Niat Puasa Ganti Ramadhan ( Bacaan dalam Arab dan Rumi)

Berikut adalah perkongsian bagi Niat Puasa Ganti dalam bahasa Arab dan Rumi berserta maksudnya :

Lafaz Niat Ganti Puasa Rumi

  • Nawaitu sauma ghodin an ‘qada’e fardhu ramadhona lillahi taala.

Lafaz Niat Ganti Puasa Arab

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى

Maksudnya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala.

Jika puasa di bulan Ramadhan sebelum ini banyak yang tertinggal atau terbatal dan perlu diganti. Maka janganlah dibiarkan tidak dibuat puasa ganti Ramadhan. Dan berusahalah untuk menguranginya. Ini kerana wajib sama sekali untuk kita melaksankannya sebanyak mana yang telah ada, kita semua pernah tinggalkan puasa sebelum ini seperti mana ada dalam surah Al-Baqarah melalui ayat 184 :

“(Yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu maka barang siapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka) maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain”.

Jika sebelum ini puasa Ramadhan banyak yang tertinggal, maka niatlah dan berdoa serta usahakanlah agar puasa yang akan datang tiada yang tertinggal.

Semoga Niat Puasa Ganti Ramadhan ini boleh dijadikan panduan bagi mereka yang ingin mengantikan atau menqadakan puasa yang telah tertinggal sebelum ini. Dan semoga puasa kita semua diterima di sisi_Nya. Amin..