Tarikh Pembayaran Bantuan Khas Kewangan Penjawat Awam (Bonus 2023)

Tarikh Pembayaran Bantuan Khas Kewangan Penjawat Awam (Bonus 2023)

Menteri Kewangan iaitu Perdana Menteri Dato Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa bonus sebanyak RM700 diberikan kepada penjawat awam, manakala RM 300 pula kepada pesara kerajaan.

Bayaran ini dibayar di bawah Bantuan Khas Kewangan BKK Penjawat Awam

Bantuan Khas Kewangan (BKK)

Ucapan Perdana Menteri

Perdana Menteri dalam ucapannya, kerajaan juga memutuskan untuk membayar Kenaikan Gaji Tahunan Tambahan Khas 2023 berjumlah RM100 ringgit kepada semua penjawat awam Gred 11 hingga 56.

Ds Anwar berucap, kerajaan juga bersetuju membayar Bantuan Khas Kewangan kepada 1.3 juta kakitangan kerajaan gred 56 ke bawah berjumlah RM700 ringgit, manakala RM350 bagi sejuta orang pesara kerajaan (pencen).

”Seterusnya, RUU ini juga penting dalam mengnagi musibah banjir. Meneladani bencana banjir sebelum ini, rakyat tidak boleh lagi disajikan dengan kelewatan kerajaan menghantar bantuan dan pertolongan.

”Jadi adalah penting untuk ada tindakan secara proaktif dan menggerakkan usaha segera untuk memastikan urusan bencana banjir yang teratur, cepat dan berkesan.

”Saat ini, RM400 juta telah diberikan kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) sebagai langkah awal persediaan di kawasan banjir. Banyak agensi kerajaan telah berada di lapangan bagi mengerahkan jentera bagi menolong rakyat.

”Kerajaan juga menjamin akan menyiapkan sumber kewangan tambahan jika perlu bagi memastikan lancarnya pengurusan banjir,” katanya.

Mengenai tatakelola projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) bernilai RM15 bilion, Anwar berkata, sebanyak 28 daripada 39 projek, membabitkan dana bernilai hampir RM14 bilion yang dipohon Kementerian Alam Sekitar dan Air sebelum ini, diluluskan secara rundingan terus.

Beliau bagaimanapun mempersoalkan rasional projek RTB yang berskala besar itu diputuskan secara tergesa-gesa melalui rundingan terus, walaupun pelaksanaan projek berkenaan adalah bagi jangka panjang, iaitu hingga 2030.

”Saya ingin tegaskan, Kerajaan Perpaduan tidak mempersoalkan kepentingan projek RTB. Yang saya gusar ialah duit rakyat sebegini banyak, dibelanjakan dengan begitu mudah dan cepat sekali.

”Maka, saya telah meminta Kementerian Kewangan (MoF) menilai semula proses perolehan, dipercayai dapat menjimatkan sekurang-kurangnya RM2 bilion, yang boleh diagihkan semula untuk kesejahteraan rakyat.

”MoF bersama kementerian berkaitan akan memastikan aspek teknikal projek mengambil kira pandangan pakar bagi memastikan perbelanjaan yang besar ini benar-benar memberi manfaat kepada rakyat,” katanya.

Jumlah Bayaran Bonus Bantuan Khas Kewangan

Jumlah bayaran Bantuan Khas Kewangan Penjawat Awam tahun 2023 adalah

  • Gred 56 ke bawah - RM700

  • Pesara kerajaan - R350

Tarikh Pembayaran

Pembayaran dijangka akan dibuat pada bulan Januari 2023.

Berapakah jumlah bayaran bonus 2023 (bantuan khas kewangan)

Gred 56 ke bawah - RM700
Pesara kerajaan - R350

Bilakah bayaran dibuat?

Januari 2023 (jangkaan)