Semakan dan Permohonan Program Latihan Giatmara

Semakan dan Permohonan Program Latihan Giatmara

Semakan dan Permohonan Program Latihan Giatmara. Program Latihan Giatmara adalah inisiatif yang dirancang untuk membantu pemuda dan golongan belia mendapatkan kemahiran dan latihan yang diperlukan untuk meningkatkan prospek pekerjaan mereka.Program ini memberikan pelbagai kursus latihan dan kemahiran dalam pelbagai bidang, seperti kejuruteraan, teknologi maklumat, kecantikan, kewangan, dan banyak lagi.

Semakan dan permohonan untuk Program Latihan Giatmara boleh dilakukan secara dalam talian melalui laman web rasmi Giatmara. Terdapat beberapa langkah yang perlu diikuti bagi calon-calon yang berminat untuk mendaftar dan menyemak keputusan permohonan mereka.

Syarat Permohonan Program Latihan Giatmara 2023

Sebelum anda memohon Permohonan Program Latihan Giatmara ini, pastikan anda memnuhi syarat yang ditetapkan untuk kemasukan Giatmara.

 1. Bumiputera

 2. Berumur 15 tahun ke atas

 3. Sihat tubuh badan

 4. Boleh membaca, menulis dan minat

 5. Tamat tingkatan 5 dan berumur 18 tahun ke atas adalah syarat tambahan untuk menduduki peperiksaan kompetenen Suruhanjaya Tenaga (ST) bagi kursus Pendawai Elektrik & Penjaga Jenera Elektrik

Cara Memohon Permohonan Program Latihan Giatmara Online

Program Latihan Giatmara ini menawarkan dua pilihan iaitu program Sepenuh Masa dan Program Seperuh Masa.

1. Program Sepenuh Masa

 1. Untuk mengisi borang permohonan. Sila layari lama web = https://gspel.giatmara.edu.my/utama

 2. Klik pada “Permohonan Baru”

 3. Kemudian, klik “Seterusnya” untuk mengisi borang permohonan. ID Pengenalan pemohon perlu dimasukkan bagi tujuan semakan dan pengesan.

 4. Isis dan lengkapkan maklumat borang permohonan

Nota : Hanya pemohon program latihan sepenuh masa sahaja yang dibenarkan untuk membuat permohonan kemasukan baru Giatmara secara dalam talian.

2. Program Separuh Masa

 1. Bagi mereka yang berminat dengan Program Latihan Separuh Masa, sila dapatkan borang manual dan hantarkan ke Pusat Giatmara yang terdekat dengan anda.

 2. Muat turun borang manual = https://docs.google.com/file/d/0B2OIPRL-Si6HQTRxNEE2UC0zN2c/edit?resourcekey=0-_tb6szj93vmN9SyrUc2SIA

 3. Anda boleh menghantar borang permohonan manual ini secara langsung kepada Giatmara yang anda pohon mengikut kursus yang ditawarkan.

Permohonan Program Latihan Giatmara

Senarai Kurusus Yang Ditawarkan

 • Kursus Kluster Komputer Dan Networking Technology

 • Kluster Elektrik (KEL)

 • Kluster Hospitaliti

 • Kluster Pembuatan

 • Kluster Senibina

 • Kluster Elektronik Makatronik

 • Kursus Kluster Fabrik

 • Kursus Kluster Kulinari

 • Kursus Kluster Mekanikal

 • Kursus Kluster Pengangkutan

 • Kursus Kluster Percetakan

 • Kursus Kluster Hairdressing and Cosmetology

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Semakan dan Permohonan Program Latihan Giatmara, anda boleh terus hubungi atau rujuk :

WISMA GIATMARA
No 39, Jalan Medan Tuanku,
50300 Kuala Lumpur,
Malaysia.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan memabntu anda untuk membuat semakan dan permohonan program Giatmara secara online.