Semakan Gelaran Dato : Maklumat dan Panduan Semakan

Semakan Gelaran Dato : Maklumat dan Panduan Semakan

Semakan Gelaran Dato : Maklumat dan Panduan Semakan. Gelaran Dato adalah salah satu penghormatan yang diberikan kepada individu yang telah memberikan sumbangan yang ketara dalam bidang mereka. Gelaran ini melambangkan pengiktirafan atas kejayaan, kecemerlangan, dan kontribusi yang telah dibuat oleh individu tersebut. Bagi sesetengah orang, menjadi Dato atau penerima darjah kebesaran adalah satu kehormatan yang luar biasa dan membawa penghargaan yang besar.

Namun kini gelaran Datuk/Dato terkadang ramai yang telah menggunakannya iaitu dengan cara penipuan dan pemalsuan gelaran tersebut. oleh itu, disini kami kongsikan kepada semua cara untuk memastikan atau semakan gelaran Dato tersebut.

Penerimaan Darjah Kebesaran

Penerimaan darjah kebesaran merupakan satu anugerah yang diberikan kepada pemimpin, tokoh atau rakyat Malaysia yang telah banyak berjasa dan berbakti pada Negara. Anugerah ini dikurniakan oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong ketika sambutan ulang tahun keputeraan Yang Di-Pertuan Agong atau Sultan di negeri masing-masing.

Motif Dari Pemalsuan Darjah Kebesaran

Pihak yang tidak bertanggungjawab membuat pemalsuan ini adalah untuk mendapatkan kekayaan bukan hanya untuk ego peribadi, tetapi terutama untuk tujuan perniagaan dan pengiktirafan paangkat mereka.

Cara Membuat Semakan Gelaran Dato

Sekiranya ada keraguan dengan gelaran yang dimiliki seseorang itu, anda boleh membuat semakan seperti berikut :

  1. Layari pautan ini = https://www.istiadat.gov.my/

  2. Dalam paparan utama, scroll ke bawah dan klik pada “Perkhidmatan Online”.

  3. Seterusnya klik pada butang “Carian”

  4. Pilih Tapisan mengikut : Negeri, Anugerah atau Tahun

  5. Kemudian, klik “Enter”

  6. Keputusan carian dan semakan darjah kebesaran akan dipaparkan

Semakan Gelaran Dato

Nota : Hanya senarai penerima Darjah Kebesaran sahaja yang telah diwartakan dan dibekalkan ke Jabatan ini sahaja dimuat naik ke laman web rasmi BIUPA. Semakan darjah kebesaran secara lebih lanjut boleh dibuat dengan pihak Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang berkaitan sekiranya maklumat penerima toada di laman web Jabatan ini.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan mengenai Semakan Gelaran Dato atau darjah kebesaran, anda boleh rujuk melalui saluran seperti berikut :‘

  1. Portal rasmi = https://www.istiadat.gov.my//

  2. Hubungi : 03-8000 8000 , Faks : 03-8888-3903

  3. Email : [email protected]