Connect with us

RESEPI

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Published

on

resepi asam pedas kari

Di sini kami kongsikan resepi asam pedas ikan pari.

BAHAN-BAHAN

  1. Ikan Pari (5 ketul)
  2. Bawang Merah Besar – dihiris nipis (2 biji)’ Bawang Putih – dihiris nipis (5 ulas)
  3. Halia – dihiris nipis (1 ulas)
  4. Tomato – dibelah empat (2 biji)
  5. Bunga Kantan (1 batang)
  6. Asam Keping (4-5 keping)
  7. Kerisik (1 sudu besar)
  8. Serai (2 batang)
  9. Lada Hitam (1 sudu kecil)
  10. Gula (1 sudu kecil)
  11. Garam (1 sudu kecil)
  12. Air (2 liter)
  13. Daun Kesum – beberapa helai
  14. Cili Boh (1/2 cawan)
  15. Minyak

CARA PENYEDIAAN

  1. Tumis bawang merah besar, bawang putih, dan cili boh hingga naik bau.
  2. Masukkan halia, serai dan curahkan air. Masukkan juga kerisik, asam keping, garam, ikan pari, gula secukup rasa, lada hitam, daun kesum, serta  bunga kantan.
  3. Biarkannya mereneh dan sebati.
  4. Setelah ikan empuk dan sebati bersama semua rasa, masukan tomato.
  5. Renehkan di atas api yang sederhana. Biarkan hingga semua rasa serta aromanya sebati dan sesuai.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RESEPI

Resepi Ayam Masak Merah

Published

on

By

RESEPI AYAM MASAK MERAH

Resepi Ayam Masak merah adalah antara resepi popular bagi masakan ayam. Ayam masak merah selalu disediakan di majlis-majlis perkahwinan, ketika makan malam, tengah hari dan banyak lagi. Ini kerana Ayam Masak Merah mudah disediakan dan bahan-bahan yang digunakan pun ringkas dan senang diperolehi.

Di sini kami kongsikan resepi Ayam Masa merah yang mudah dan senang untuk anda buat.

Resepi Ayam Masak Merah

Ayam masak merah

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam ~ di potong kecil
  • 3 keping asam keping
  • 2 biji tomato ~ di belah 4
  • 1/2 buku gula Melaka
  • garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • 1/2 cawan cili sos
  • 1 kiub ayam

Bahan Untuk Kisaran

  • 20 ~ 30 tangkai cili kering ~ di rendam lembut dan kisar
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inc halia
  • 1 inc lengkuas
  • sedikit belacan

Bahan untuk ditumis

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum cengkit
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji pelaga
  • 2 batang serai ~ di titik

Cara Penyediaan Ayam Masak Merah

  1. Ayam di potong kecil dan cuci bersih
  2. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam, kemudian di goreng
  3. Angkat ayam yang telah masak dan ketepikan
  4. Panaskan minyak dalam kuali
  5. Tumiskan bahan tumis hingga harum
  6. Masukkan bahan kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
  7. Jika terlalu kering tambahkan air
  8. Kemudian masukkan cili sos dan biarkan merenih
  9. Masukkan asam keping dan gula melaka
  10. Bila kuah sedikit pekat masukkan ayam
  11. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  12. Biarkan kuah merenih sebentar dan pekat
  13. Angkat dan hidangkan

Kredit resepi: Norazlitaaziz

Continue Reading

Recent Posts

Bantuan Sara Hidup 2020

SAPS Ibu Bapa

Trending