Resepi Ayam Masak merah adalah antara resepi popular bagi masakan ayam. Ayam masak merah selalu disediakan di majlis-majlis perkahwinan, ketika makan malam, tengah hari dan banyak lagi. Ini kerana Ayam Masak Merah mudah disediakan dan bahan-bahan yang digunakan pun ringkas dan senang diperolehi.
Di sini kami kongsikan resepi Ayam Masa merah yang mudah dan senang untuk anda buat.
Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam ~ di potong kecil
- 3 keping asam keping
- 2 biji tomato ~ di belah 4
- 1/2 buku gula Melaka
- garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 1/2 cawan cili sos
- 1 kiub ayam
Bahan Untuk Kisaran
- 20 ~ 30 tangkai cili kering ~ di rendam lembut dan kisar
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inc halia
- 1 inc lengkuas
- sedikit belacan
Bahan untuk ditumis
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 kuntum cengkit
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji pelaga
- 2 batang serai ~ di titik
Cara Penyediaan Ayam Masak Merah
- Ayam di potong kecil dan cuci bersih
- Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam, kemudian di goreng
- Angkat ayam yang telah masak dan ketepikan
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumiskan bahan tumis hingga harum
- Masukkan bahan kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
- Jika terlalu kering tambahkan air
- Kemudian masukkan cili sos dan biarkan merenih
- Masukkan asam keping dan gula melaka
- Bila kuah sedikit pekat masukkan ayam
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Biarkan kuah merenih sebentar dan pekat
- Angkat dan hidangkan
Kredit resepi: Norazlitaaziz
Ikuti INFO BANTUAN MALAYSIA untuk info terkini mengenai bantuan di Malaysia.