Resepi Ayam Masak Merah

Resepi Ayam Masak Merah

Resepi Ayam Masak merah adalah antara resepi popular bagi masakan ayam. Ayam masak merah selalu disediakan di majlis-majlis perkahwinan, ketika makan malam, tengah hari dan banyak lagi. Ini kerana Ayam Masak Merah mudah disediakan dan bahan-bahan yang digunakan pun ringkas dan senang diperolehi.

Di sini kami kongsikan resepi Ayam Masa merah yang mudah dan senang untuk anda buat.

Resepi Ayam Masak Merah

Ayam masak merah

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam ~ di potong kecil
  • 3 keping asam keping
  • 2 biji tomato ~ di belah 4
  • 1/2 buku gula Melaka
  • garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • 1/2 cawan cili sos
  • 1 kiub ayam

Bahan Untuk Kisaran

  • 20 ~ 30 tangkai cili kering ~ di rendam lembut dan kisar
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inc halia
  • 1 inc lengkuas
  • sedikit belacan

Bahan untuk ditumis

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum cengkit
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji pelaga
  • 2 batang serai ~ di titik

Cara Penyediaan Ayam Masak Merah

  1. Ayam di potong kecil dan cuci bersih
  2. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam, kemudian di goreng
  3. Angkat ayam yang telah masak dan ketepikan
  4. Panaskan minyak dalam kuali
  5. Tumiskan bahan tumis hingga harum
  6. Masukkan bahan kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
  7. Jika terlalu kering tambahkan air
  8. Kemudian masukkan cili sos dan biarkan merenih
  9. Masukkan asam keping dan gula melaka
  10. Bila kuah sedikit pekat masukkan ayam
  11. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  12. Biarkan kuah merenih sebentar dan pekat
  13. Angkat dan hidangkan

Kredit resepi: Norazlitaaziz