Permohonan HDAS 2022 : Skim Bantuan Deposit Perumahan Sarawak

Permohonan HDAS 2022 : Skim Bantuan Deposit Perumahan Sarawak

Permohonan HDAS 2022 . HDAS adalah bantuan bayaran deposit yang berjumlah sehingga RM 10,000.00 daripada Kerajaan Negeri Sarawak untuk membeli atau membina rumah kediaman.

Skim ini merupakan antara inisiatif Kerajaan Sarawak bagi membantu rakyat memiliki kediaman sendiri khususnya golongan muda.

Skim ini akan diuruskan Mutiara Mortgage and Credit Sdn Bhd dengan Kerajaan Sarawak akan membayar deposit rumah RM 10,000.00 untuk pembelian rumah mampu milik.

Skim Bantuan Deposit Perumahan Sarawak HDAS ini juga ditawarkan kepada mereka golongan B40 dan M40 di Sarawak, dan boleh dipohon mulai Januari ini.

  • Permohonan HDAS 2022

Syarat Kelayakan Permohonan HDAS 2022

  • Warganegara Malaysia berasl dari Sarawak.
  • Mestilah berusia 21 tahun dan ke atas.
  • Berstatus tidak bankrup.
  • Semua jenis pembangunan perumahan yang dibiayai adalah dibawah Housing Development Corporation (HDC) dan skim rumah mampu milik yang telah dilulusjan oleh Kerajaan.

Dokumen Yang Diperlukan

  1. Surat tawaran daripada Housing Development Corporation (HDC).
  2. Borang permohonan pembiayaan.
  3. Salinan kad pengenalan yang telah disahkan.
  4. Bukti pendapatan (slip gaji, baucar pembayaran dan lain-lain) termasuk penyata bank.

Cara Permohonan HDAS 2022

Kepada mereka yang berminat boleh mengahntar borang yang telah lengkap diisi ke alamat Mutiara Mortgage and Credit Sdn Bhd, Groud Floor Of The Left Wing, Wisma Sultan Tengah, Taman Sukma, Jalan Sukma, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak dengan nombor telefon 082-313035 dan emel [email protected]

Senarai Projek Terkini HDAS ( Januari 2022 )

Senarai terkini Januari 2022, senarai nama pemaju pemaju perumahan yang telah berdaftar dengan MUTIARA untuk program HDAS.

Pertanyaan Dan Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, anda boleh hubungi Mutiara di talian 082-313035 atau anda boleh terus layari = https://mutiaracredit.com.my/

Soalan Lazim

Berapakah had umur untuk pemohon ?

Bagi pemohon yang ingin membuat permohonan mestilah berusia 21 tahun dan ke atas.

Apa itu HDAS ?

HDAS merupakan bantuan bayaran deposit sehingga RM10,000.00 daripada Kerajaan Negeri Sarawak untuk membeli atau membina rumah kediaman.