PekaB40 Permohonan Dan Semakan Kelayakan

PekaB40 Permohonan Dan Semakan Kelayakan

PekaB40 Permohonan Dan Semakan Kelayakan. Kumpulan B40 merupakan salah satu segmen penting dalam masyarakat Malaysia yang memerlukan bantuan dalam pelbagai aspek untuk meningkatkan taraf hidup mereka. Antara bantuan yang disediakan adalah Skim Peduli Kesihatan B40 atau lebih dikenali sebagai PekaB40.

Skim ini bertujuan untuk memberi akses kepada perkhidmatan kesihatan berkualiti kepada individu dan keluarga dalam kumpulan ini tanpa mengira status sosioekonomi. Skim ini juga bertujuan untuk menampung keperluan kesihatan golongan berpendapatan rendah, dengan memberi fokus terhadap penyakit tidak berjangkit (NCD).

Artikel ini akan membincangkan tentang permohonan dan semakan kelayakan Skim Peduli Kesihatan (PekaB40) bagi kumpulan B40..

Ketahui Apa Itu Peka B40

Peka B40 ini merupakan satu inisiatif kerajaan melalui KKM bertujuan untuk menampung keperluan kesihatan golongan berpendapatan rendah, dengan memfokuskan penyakit tidak berjangkit (NCD).

Syarat Kelayakan Peka B40

  • Tergolong dalam kumpulan pendapatan rendah atau B40

  • Layak kepada penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) serta pasangan yang berusia 40 tahun ke atas

  • Tiada pendaftaran atau permohonan khusus untuk menjadi penerima Peka B40

4 Manfaat Skim Peka B40

  1. Saringan Kesihatan Percuma

  2. Bantuan Alat Perubatan sehingga RM20,000 (tertakluk kepada julat harga bagi setiap kategori)

  3. Insentif melengkapkan Rawatan Kanser sebanyak RM1,000

  4. Insentif Tambang pengangkutan

Semakan Kelayakan PekaB40

elain daripada permohonan, individu yang telah memohon PekaB40 juga boleh membuat semakan kelayakan untuk memastikan status kelayakan mereka masih sah. Proses semakan kelayakan juga boleh dilakukan dalam talian melalui portal rasmi PekaB40. Ikuti langkah-langkah seperti berikut :

1. Semak kelayakan untuk skim Peka B40 melalui pautan ini = https://kelayakan.pekab40.com.my/semakan-kelayakan . Masukkan no. kad pengenalan diruang yang disediakan dan klik semak.

2. Sekiranya anda memenuhi syarat, sila kunjungi Peka B40 yang terdekat. Pastikan anda membawa kad pengenalan untuk tujuan pengesahan semasa kunjungan.

3. Untuk kunjungan pertama ke klinik, penerima Peka B40 akan menjalani saringan pemeriksaan kesihatan. Bagi kos saringan pemeriksaan kesihatan ini akan ditangung oleh pihak kerajaan.

4. Untuk kunjungan kali kedua, anda akan mendapat maklumat hasil ujian dari doktor. Doktor juga akan menentukan langkah seterusnya, sama ada perlu dirujuk ke fasiliti KKM atau Program Sihat Cergas KKM.

PekaB40