MyPublic Info Banjir : Semakan Banjir Di Kawasan Anda

MyPublic Info Banjir : Semakan Banjir Di Kawasan Anda

MyPublic Info Baniir : Semakan Banjir . Seperti yang kita tahu tahun-tahun sebelumnya dan bulan-bulan sebelumnya, Malaysia kerap sangat dilanda fenomena musim tengkujuh. Banyak kawasan yang terjejas akibat banjir yang sering berlaku dan terutamanya di kawasan pantai Timur.

Ini disebabkan oleh faktor cuaca yang dicirikan sebagai monsun yang akan memberi kesan kepada negeri-negeri di bahagian Pantai Timur. Walaubagaimanapun, fenomena ini biasanya akan terjadi sekitar bulan November dan Disember. Namun ada juga bulan-bulan yang lain akan berlakunya fenomena ini.

Masyarakat pada kawasan tersebut atau kawasan yang sering terkena banjir biasanya akan bersedia dengan segala kemungkinan-kemungkinan buruk termasuk musim banjir di Malaysia yang bakal berlaku di kawasan yang sering dilanda banjir.

Cara Semakan Banjir Di Kawasan Anda

Agensi kerajaan yang akan bertanggungjawab dalam memberi info berkaitan dengan ramalan banjir ialah Jabatan Pengairan Dan Saliran, Malaysia. Jabatan ini ditubuhkan dibawah Kementerian Alam Sekitar Dan Air.

Ini adalah cara semakan banjir terkini untuk makluman bersama.

Semakan Info Banjir di Portal JPS

Semakan Banjir

5 ciri penting pada aplikasi MyPublic Infobanjir yang sangat membantu para pengguna dalam mendapatkan maklumat terperinci berkenaan amaran dan ramalan banjir , kenaikan aras sungai di kawasan anda serta kadar lebat hujan.

  1. Data banjir untuk 1500 kawasan diseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak

  2. Peta kawasan

  3. Notifikasi

  4. SOS

  5. lokasi pilihan Ramalan Banjir POI

Untuk semakan banjir risiko dinaiki air, anda boleh terus melalui laman web Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) disini = https://publicinfobanjir.water.gov.my/?lang=en

Sebarang amaran terkini akan dinyatakan mengikut negeri dan kawasan seperti dalam senarai di bawah.

Pelbagai info terkini akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Sila dapatkan juga maklumat yang sahih melalui laman web ini.

Untuk info terkini juga melalui media sosial, anda juga boleh follow Twitter rasmi MetMalaysia di @metmalaysia.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut tentang bencana alam atau banjir, orang awam juga melari Portal Bencana Nadma melalui pautan disini = https://portalbencana.nadma.gov.my/ms/laporan

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada semua. Semoga kita terus berwaspada dan doakan keselamatan rakyat Malaysia agar semuanya baik-baik sahaja.