Semakan Cukai Taksiran Pintu DBKL

Semakan Cukai Taksiran Pintu DBKL

Semakan Cukai Taksiran Pintu DBKL. Untuk pengetahuan anda, Cukai Taksiran DBKL perlu dibayar 2 kali setahuan iaitu pada bulan Februari (penggal pertama) dan bulan Ogos (penggal kedua). Sekiranya tiada bayaran, caj notis lewat akan dikenakan berdasarkan Seksyen 147 Akta Kerajaan Tempatan 1976.

Dengan itu bayaran penuh hendaklah dijelaskan sebelum 15 hari dari tarikh notis (Borang E) dipos / diserahkan. Jika gagal, waran tahanan (Borang F) akan dikeluarkan dan tindakan mensita apa-apa harta alih kepunyaan pemunya atau penduduk yang bertanggungan membayarnya boleh diambil selaras dengan Seksyen 148, Akta Kerajaan Tempatan 1976.

Secara umumnya, cukai pintu adalah salah satu sumber bagi pendapatan pemerintah yang digunakan untuk berbagai keperluan pembagunan dan pemeliharaan infrastruktur. Cukai pintu juga ditentukan berdasarkan nilai pasar dari properti yang dimiliki dan dibayar oleh pemilik properti.

Semakan Cukai Taksiran DBKL

Jika anda ingin membuat semakan cukai taksiran, anda boleh ikuti cara mudah untuk melakukan semakan seperti dibawah :

  • Anda boleh menunggu surat cukai taksiran terus sampai ke alamat properti anda sama ada kediaman persendirian, kedai, tanah atau yang lain-lain.

  • Boleh terus layari lawan web semakan cukai DBKL di sini = https://www.dbkl.gov.my/perkhidmatan/servis-online/

  • Kemudian anda pilih semakan cukai taksiran DBKL untuk membuat semakan.

Semakan Cukai Taksiran

Kemaskini Maklumat Pemilik Harta Bagi Cukai Taksiran

Untuk mengemaskini maklumat pemilik harta bagi cukai taksiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) , sila klik pada pautan ini = https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLXZm8f-8ybub_wW2TmYM84KhFjovWM20BUSNal33YrPYFwQ/viewform

Jumlah Cukai Taksiran DBKL untuk Setahun

Jumlah cukai taksiran DBKL untuk setahun adalah berbeza mengikut jenis harta yang dimiliki. Untuk pengiraan secara terperinci, anda boleh layari laman web ini = https://www.dbkl.gov.my/soalan-lazim-jabatan-penilaian-dan-pengurusan-harta/

Penukaran Hak Milik

Bagi tujuan penukaran hak milik, pemilik diwajibkan mengemukakan Borang I & J. Kegagalan berbuat demikian tindakan boleh dikenakan dibawah Seksyen 1160, Akta Kerajaan Tempatan 1976.

Untuk pengumuman, mulai pada 1 April 2023, semua permohonan penukaran nama pemilik / alamat surat menyurat hendaklah secara dalam talian.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Cukai Taksiran Pintu DBKL, Anda boleh terus menghubungi Pusat Panggilan Setempat DBKL di Talian Telefon : 1800-88-3255.