Connect with us

Informasi

Le Tour De Langkawi 2020

Published

on

le tour de langkawi

Le Tour de Langkawi merupakan satu acara jelajah lumba berbasikal di lebuh raya yang diadakan di Malaysia setiap tahun. LTDL telah pun diadakan sejak tahun 1996. Nama LTDL pula diambil disebabkan dengan nama destinasi di mana permulaan acara iaitu Langkawi, Kedah.

Di sini kami kongsikan maklumat mengenai Le Tour de Langkawi Tahun 2020.

Le Tour de Langkawi 2020

Kini LTDL telah dikenali sebagai Petronas Le Tour de Langkawi. Ini

Tarikh LTDL tahun 2020 adalah seperti berikut:

Tarikh: 6-12 Februari 2020

Ini adalah jadual peta jelajah LTDL .

peta ltdl

Siaran Media

KUALA LUMPUR: Perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) sudah memasuki tahun ke-24 penganjuran dengan impaknya boleh dirasai bukan saja peminat sukan berbasikal tetapi juga rakyat Malaysia tidak kira warga kota atau desa.

Jelas, perlumbaan yang mendapat sokongan tajaan daripada PETRONAS bermula tahun ini boleh dianggap sinonim dengan masyarakat Malaysia dan semakin dekat di hati rakyat.

Diilhamkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, matlamat asal LTdL adalah untuk memperkenalkan Langkawi dan Malaysia sebagai hab sukan dan pelancongan serta membuktikan kemampuan Malaysia menganjurkan sukan bertaraf antarabangsa.

Sejak itu, LTdL yang kini dikenali sebagai PETRONAS Le Tour de Langkawi 2020 sudah banyak meninggalkan impak positif, terutamanya mengambil kira 232 peringkat pelumbaan yang pernah dianjurkan di pelbagai lokasi di seluruh tanah air.

LTdL bukan saja membuka peluang kepada warga desa menyaksikan aksi pelumba dunia yang berhempas pulas memastikan kemenangan masing-masing di laman rumah mereka sendiri, malah mereka sendiri berpeluang menjana pendapatan tambahan apabila LTdL tiba di kampung mereka.

LTdL juga menjadi pemangkin kepada pelumba negara seperti Anuar Manan dan Mohd Harrif Salleh yang sudah berjaya mengukir nama di pelbagai pertandingan, termasuklah di LTdL. Nama-nama yang kini besar di dunia seperti Paolo Bettini, Chris Horner, Anthony Charteau, Egan Bernal, Steven Kruijswijk serta Caleb Ewan juga bermula dari LTdL.

Menjelang edisi ke-2020, PETRONAS LTdL 2020 yang kini diiktiraf dalam kategori ProSeries oleh Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI), dijangka menarik pasukan terbaik dari World Tour, Pro Continental serta Continental dan pasukan kebangsaan dari serata Eropah, Amerika Utara, Amerika Selatan dan Asia.

Penganjur LTdL dilaporkan menjanjikan pasukan dan pelumba ternama sempena sambutan jubli perak LTdL. Antara yang sedang diintai ialah enam pasukan World Tour, pasukan 10 terbaik Pro Continenal dan lebih kurang lapan pasukan Continental.

Ini akan memberikan pendedahan yang tidak ternilai bagi negara, terutamanya di sekitar laluan pelumbaan sejauh 1095.7 kilometer (km). Tumpuan besar pastinya akan diberikan kepada negara, apabila mengambil kira jumlah peminat pelumbaan basikal yang diletakkan sekitar 3.5 bilion orang, kebanyakannya di Eropah dan Amerika Utara serta China.

PETRONAS LTdL 2020 juga adalah lebih bermakna lagi apabila ia turut dianjurkan di Malaysia Timur di samping penganjuran acara baru iaitu Malaysian International Criterium Race dan Malaysian International Classic Race.

Di bawah sepanduk tema “Sports Unite, Cycling Contributes”, PETRONAS LTdL 2020 menjemput rakyat dan peminat sukan tanah air untuk turut serta menyertai pelbagai acara sampingan yang sudah diaturkan di sepanjang lokasi permulaan dan penamat di setiap peringkat seperti di Kuching, Kuala Terengganu, Kerteh, Temerloh, Kuala Lumpur, Putrajaya, Genting Highlands, Kuala Kubu Baharu, Bandar Meru Jaya, Taiping, Pulau Pinang, Bagan, Alor Setar dan Pulau Langkawi, bermula 6 Februari 2020.

Sumber: Berita Harian

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informasi

Simptom dan tanda-tanda Koronavirus

Published

on

By

koronavirus

Selepas outbreak Influenza awal tahun ini, satu lagi virus yang mula menjadi kerisauan seluruh dunia iaitu korona virus. Setakat ini negara-negara seperti Amerika, Jepun dan Korea mempunyai kes jangkitan koronavirus. Semua negara berhati-hati untuk membendung virus ini supaya tidak memasuki negara.

Di sini kami kongsikan info mengenai koronavirus, apa itu koronavirus, simptom tanda-tanda dan cara mencegahnya.

Penulisan Dari Dr Rusyainie

Berikut penulisan Dr Rusyainie di laman FB beliau.

Fakta dan kronologi tentang Novel Coronavirus yang menyebabkan Wuhan Pneumonia.

31/12/19 – Pejabat WHO di China dimaklumkan tentang 44 kes penumonia yang tidak diketahui punca berlaku di daerah Wuhan.

11/01/20 – WHO diberitahu oleh National Health Commission of China yang wabak pneumonia ni mempunyai kaitan dengan sebuah pasar menjual makanan laut di bandar Wuhan.

Melalui penyiasatan epidemiologi, kebanyakan pesakit telah melawat atau bekerja di Huanan Seafood Wholesale Market di bandar Wuhan, Wilayah Hubei di China.

Haiwan liar dan ternakan keduanya dijual di pasar terbabit.

07/01/20 – Pihak berkuasa China dapat mengasingkan virus yang disyaki menyebabkan jangkitan radang paru-paru. Ia adalah Coronavirus jenis baru.

12/01/20 – Mereka berkongsi jujukan genetik virus ni kepada negara lain untuk mengenalpastinya melalui ujian diagnostik yang spesifik.

13/01/30 – Ministry of Public Health of Thailand memaklumkan yang mereka menerima 1 kes diimport dari daerah Wuhan.

15/01/20 – Ministry of Health, Labour and Welfare di Jepun mendapat 1 kes yang juga dibawa dari daerah yang sama.

20/01/20 – National IHR Focal Point (NFP) for Republic of Korea mengumumkan kes pertama Novel Coronavirus di negara itu. Sperti di dua negara lain, kes ini berasal dari daerah Wuhan.

Menurut laporan WHO bertarikh 20/01/20, setakat ni terdapat 282 kes yang disahkan disebabkan oleh nCoV:

 1. 278 – China – Hubei, Guangdong, Beijing dan Shanghai
 2. 2 – Thailand
 3. 1 – Jepun
 4. 1 – Korea Selatan

Dari 278 kes di China:
6 kematian
12 dalam keadaan kritikal
55 mengalami simptom yang teruk

Virus ni boleh menjangkiti dari haiwan ke manusia, malah ia boleh merebak dari manusia ke manusia. Berita terbaru mengatakan, nCoV mungkin berasal dari ular dan kemudiannya merebak ke manusia.

nCoV menjangkiti hidung, tekak dan sinus. Ia juga dipanggil Wuhan Virus dan menyebabkan simptom seperti pneumonia iaitu demam dan sukar bernafas.

Ia dikatakan sedang mengadaptasi dan bermutasi menyebabkan ia lebih sukar dikawal dan ditangani. Tetapi setakat ni, semuanya masih mampu dilaksanakan oleh pihak berkuasa di negara asal iaitu China dan semua negara terlibat.

KKM telah mengambil langkah-langkah tertentu untuk menangani kemungkinan penyebaran virus ini ke dalam negara kita.

Harap semua jangan panik ok. Mereka ni berautoriti dan mempunyai kepakaran dalam kes kejadian jangkitan kluster ini.

Ni termasuklah mengesan kemungkinan kes yang dibawa masuk melalui semua pintu sempadan negara, dengan meletakkan anggota perubatan yang bertanggungjawab untuk screen semua kru dan pelawat dari Wuhan. Kad Amaran Kesihatan diberikan kepada mereka yang baru pulang dari Wuhan.

Melalui berita yang saya baca, daerah Wuhan telah dikuarantin dan perkhidmatan pengangkutan awam juga telah dihentikan sementara untuk mengekang merebaknya virus ni.

Dari berita yang sama, 17 orang telah dilaporkan meninggal dunia disebabkan n-CoV sehingga tarikh hari ni.

1 kes telah didapati di Amerika Syarikat, juga dibawa masuk oleh pesakit yang datang dari Wuhan.

Memandangkan Tahun Baru Cina dalam masa beberapa hari lagi, dan inilah migrasi manusia terbesar dalam dunia, kerana penduduk China yang berjumlah 1.417 bilion. Ini merisaukan pihak berkuasa di China kerana ia membuka peluang untuk virus ini merebak dengan cepat.

Setakat ni tak ada larangan perjalanan dikeluarkan oleh pihak kerajaan Malaysia ke daerah Wuhan atau mana-mana wilayah di China yang mempunyai kes di kawasan mereka.

Apa-apa pun, pentingnya mengamalkan tabiat hygiene yang betul setiap masa. Sama seperti kita nak mencegah mendapat jangkitan respiratori atau sistem pernafasan Influenza atau virus lain. Jadikan ia sebagai amalan kita dan keluarga.

Apa itu Koronavirus?

Koronavirus adalah virus yang sering terjadi pada spesis haiwan. Ianya amat jarang untuk manusia terjangkit. Akan tetapi dengan berita baru-baru ini, menunjukkan yang ianya mulai menjangkiti manusia. Perkara ini mungkin disebabkan virus ini mula berevolusi dan tersebar kepada manusia.

corona virus

Jenis koronavirus pada manusia adalah;

 • 229E (alpha coronavirus)
 • NL63 (alpha coronavirus)
 • OC43 (beta coronavirus)
 • HKU1 (beta coronavirus)

Simptom dan tanda-tanda Koronavirus

Berikut adalah tanda-tanda (simptom) seseorang itu dijangkiti coronavirus:

 • Hidung berair (berhingus)
 • Sakit kepala
 • batuk
 • sakit tekan
 • Demam
 • Merasa tidak sedap badan.

Cara Mencegah Terkenan Koronavirus

Beberapa cara yang boleh diamalkan agar tidak terkena virus ini adalah;

 • Kerap membasuh tangan dengan sabun dan air paling kurang selama 20 saat.
 • Elakkan menyentuh mata, hidung atau mulut dengan tangan yang kotor (tidak berbasuh)
 • Elakkan dekat dengan mereka yang sedang sakit
 • Jika anda sedang tidak sihat, duduk di rumah sahaja.
 • Tutup mulut menggunakan tisu atau tuala kecil ketika batuk atau bersin. Kemudian buang tisu tersebut ke dalam tong sampah dan basuh tangan.

Rawatan Koronavirus

Tiada rawatan spesifik bagi Koronavirus.

Jika anda ada tanda-tanda seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor.

Continue Reading

Informasi

Keputusan PRK Kimanis 18 Januari 2020

Published

on

By

keputusan prk kimanis

Piliharanya kecil Kimanis (PRK Kimanis) berlangsung pada 18 Januari 2020. Pertembungan dua penjuru ini antara calon dari Parti Warisan dan juga calon dari parti Barisan Nasional. Kedua-dua calin dilihat samarata dalam peluang untuk meraih kemenangan dalam PRK kali ini. Dijangka, keputusan PRK Kimanis akan diumumkan pada pukul 10 malam pada tarikh 18 Januari 2020.

Calon Barisan Nasional PRK Kimanis

Bagi parti Barisan Nasional, ianya diwakili oleh Datuk Mohamad Alamin.

Datuk Mohamad Alamin

Biodata beliau

Nama penuh: Datuk Mohamad Alamin
Umur: 48 tahun
Asal: Kimanis
Pendidikan: Ijazah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Jawatan : Ketua Bahagian UMNO Kimanis.

Datu Mohamad Alamin merupakan seorang peguam dan diterima sebagai peguambela dan peguamcara oleh Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak.

Baca: BSH- Bantuan Sara Hidup

Calon Warisan PRK Kimanis

Manakala, parti WARISAN Sabah pula diwakili oleh Datuk Karim Bujang.

karim bujang

Berikut adalah biodata beliau.

Nama: Datuk Karim Bujang
Umur: 67 tahun
Asal: Kimanis
Pendidikan: Higher National Diploma in Business Study United Kingdom
Jawatan: Ketua Bahagian Warisan Kimanis, Presiden Pemilik Rumah Walit Sabah (SWIFIN)

Datuk Karim Bujang pernah menjawat jawatan sebagai Pembantu Menteri bagi Menteri Kewangan. Serta pembantu Menteri bagi portfolio Kementerian pelancongan dan Alam Sekitar dan juga pembantu tadbir SEDCO.

Statistik PRK Kimanis

Berikut adalah statistik bagi PRK kali ini:

 • Jumlah Pengundi: 29,664
 • Pengundi Biasa: 29,654
 • Pengundi Awal: 9
 • Pengundi luar negara: 1
 • Tarikh undi awal: 14 Januari 2020
 • Tarikh mengundi : 18 Januari 2020
 • Keputusan diumumkan: 18 Januari 2020 sebelum pukul 12 tengah malam.

Keputusan PRK Kimanis 2020

Dan ini adalah keputusan penuh PRK Kimanis setelah kiraan undi telah dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

PARTIJUMLAH UNDIAN
warisan10,667
barisan12,706

MAJORITI:2029

PRK KIMANIS DIMENANGI OLEH: BARISAN NASIONAL

Live Proses Pengiraan Undi oleh SPR

Suruhanjaya membuat liputan secara live menunjukan proses pengiraan undi. Tonton di bawah.

jika tak boleh play, klik sini.

Tahniah diucapkan kepada parti yang telah menang pada PRK kali ini. Semoga tugas yang digalas untuk menjadi wakil rakyat dapat dilaksanakan dengan penuh dedikasi dan berjiwa rakyat. Utaman rakyat dahulu dalam segala keputusan yang henda dibuat. Semoga Kimanis selepas ini akan mendapat pembangunan yang sepatutnya. Di mana jalan-jalan raya yang rosak dapat diperbaiki. Seterusnya wujudkan peluang pekerjaan kepada penduduk Kimanis khususnya golongan muda di sana.

Continue Reading

Informasi

Cara Mendapatkan Diskaun 50% Saman Trafik PDRM

Published

on

By

diskaun 50% saman

Baru-baru ini pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengumumkan untuk memberikan diskaun sebanyak 50 peratus (50%) kepada semua pesalah trafik di Malaysia. Bayaran diskaun sebanyak 50% ini hanya boleh dinikmati bermula 18 Januari 2020 hingga 1 Februari 2020.

Ini adalah peluang keemasan yang diberikan kepada seluruh rakyat Malaysia. Jika sebelum ini diskaun cuma boleh diperolehi ketika membayar di kaunter terpilih yang dibuka sahaja, kali ini dengan mudah pembayaran boleh dilakukan secara online. Jangan lepaskan peluang ini. Buat segera pembayaran saman anda bermula 18 Januari 2020.

baca: Semakan BSH 2020

Antar pencapaian yang boleh dibanggakan pada tahun lepas oleh pihak trafik PDRM adalah;

kadar kemalangan maut pada tahun 2019 dilaporkan turun sebanyak 1.8%, dengan sejumlah 5,763 kes berbanding 5,870 kes pada tahun 2018.

http://bernama.com/bm/am/news.php?id=1806526

Cara Pembayaran Saman 50% Diskaun

Pembayaran saman ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu,;

 • Portal MyEg
 • Rilek

Cara bayaran Saman diskaun 50% MyEG

Pertama sekali, anda perlulah mempunyai akaun pada portal myeg. Jika belum ada, klik register di sini.

Masukkan segala maklumat yang diminta di dalam borang pendaftaran. Jika anda ingin mendaftar untuk individu, klik individu dan jika untuk syarikat, klik company.

Setelah pendaftaran selesai, atau jika anda sudahpun mempunyai akaun pada MYEG, klik butang login di bawah ini:

saman myeg

Masukkan username anda dan juga kata laluan, kemudian klik login.

Setelah bejaya masuk, klik PDRM Enquiry & Payment. Dan anda boleh teruskan pembayaran anda yang telahpun diberikan diskaun sebanyak 50%.

Cara Bayaran Saman Diskaun 50% Rilek

Sama seperti pada myeg, anda perlu mendaftar dahulu (DAFTAR SINI) jika belum anda akaun pada portal rilek. Jika sudah ada, boleh login pada pautan di bawah ini:

Bayar Saman JPJ,PDRM Sekarang (50% diskaun)

Jom war-warkan kepada rakan lain supaya mereka pun akan memperolehi diskaun sebanyak 50 pertatus ini. Bukan sedikit, tapi separuh.

Semoga selepas ini anda tidak lagi akan mengulang kesalahan lalulintas. Ini kerana, tidak pernah pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan diskaun ini lebih-lebih lagi pembayaran boleh dilaksanakan secara atas talian (online).

Continue Reading

Recent Posts

Bantuan Sara Hidup 2020

SAPS Ibu Bapa

Trending