ePemula 2023: Kredit eDompet RM200 Belia dan Pelajar

ePemula 2023: Kredit eDompet RM200 Belia dan Pelajar

ePemula memberikan manfaat buat golongan belia dan juga pelajar sepenuh masa di Malaysia. Berikut kami kongsikan maklumat mengenai ePemula tahun 2023.

Apakah itu ePemula?

ePemula merupakan satu bentuk bantuan kewangan yang dikhusukan kepada golongan belia dan juga pelajar. Selalunya bantuan diberikan dalam bentuk wang tunai, namun ePemula diberikan dalam bentuk eDompet.

Melalui eDompet, penerima boleh menebus ia melalui syarikat penyedia eDompet yang berdaftar dan dikhususkan untuk program ePemula.

Penebusan ePemula

Anda boleh menebus kredit ePemula melalui;

  1. Bigpay

  2. Grabpay

  3. ShopeePay

  4. TnG eWallet.

Maka, selepas anda berjaya menebus ewallet ini, anda boleh terus menggunakan kredit yang diberikan untuk kegunaan persendirian. Sama ada untuk membeli barang kelengkapan pelajarn ataupun digunakan untuk membeli keperluan harian dan makanan sendiri.

Jumlah bantuan

Jumlah yang diberikan kepada belia dan pelajar sepenuh masa adalah sebanyak RM200. Namun, kerajaan menambah kategori buat mereka dalam golongan M40 di mana juga akan menerima kredit e-Dompet sebanyak RM100 setiap seorang.

Syarat kelayakan

Anda layak menerima ePemula jika menepati ciri-ciri dan syarat kelayakan berikut:

  • berumur 18-20 tahun

  • pelajar sepenuh masa berumur 21 tahun ke atas.

  • Golongan M40 dengan penatan kurang dari RM100 ribu setahun (menerima RM100 sahaja)

Bagaimana cara tahu saya layak

Anda akan mendapat notifikasi dari apps dimana anda membuat penebusan kredit epemula. Sebagai contoh, jika anda menghantar borang penebusan melalui apps Grabpay, notifikasi akan dihantar kepada anda sekiranya berjaya dan layak mendapat kredit epemula.

Namun, perlu diketahui bahawa, setiap seorang hanya layak menebus di satu sahaja medium e-wallet yang mengelolakan ePemula.

Sebagai contoh, jika anda telah menebus melalui GrabPay, anda sudah tidak boleh lagi untuk menebus di TnG eWallet ataupun Shopeepay.

Membeli makanan dengan ePemula

Makanan juga boleh dibeli dengan menggunakan kredit ePemula. Maka, sebagai pelajar ini akan menggembirakan anda disebabkan bolehlah anda menambah stok makanan di dalam bilik anda untuk menghadapi hari-hari sibuk mendatang sebagai seorang belia ataupun pelajar.

Di bawah ini adalah contoh makanan yang boleh anda beli menggunakan duit e-Pemula.

artikel lain: