Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2023 (Pesara Kerajaan)

Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2023 (Pesara Kerajaan)

Pesara kerajaan ataupun dikenali sebagai golongan pencen di Malaysia adalalah golongan yang dulunya berkhidmat sebagai penjawat awam. Mereka menggalas tugas masing-masing yang dimanahkan. Selepas tempoh perkhidmatan mereka, bayaran masih tetap diberikan kepada mereka akan tetapi dengan jumlah yang berbeza. Setiap tahun, kerajaan akan mengeluarkan satu jadual di mana tarikh pembayaran bayaran pencek kepada pesara kerajaan ini.

Kerajaan telah mengumumkan tarikh pembayaran pencen bulanan bagi pesara kerajaan di Malaysia.Sehingga kini terdapat lebih 700,000 pesara kerajaan di seluruh Malaysia yang setiap seorang menerima bayaran minimun RM1000.

Jadual berikut adalah tarikh rasmi yang telah diumumkan. Pada tarikh-tarikh ini, pesara kerajaan akan menerima pembayaran pencen bulanan terus ke dalam akaun mereka

Baca: Semakan Status permohonan Mykid

Jadual Pembayaran Pencen 2023

Anda boleh merujuk jadual yang tertera di bawah ini.

jadual bayaran pencen 2023

Daripada jadual yang tertera di atas ini kita boleh lihat bahawa pembayaran akan dibuat sama ada pada hari isnin ataupun hari khamis sahaja. Dan jika terdapat perayaan pada bulan tersebut, pembayaran akan dipercepatkan pembayarannya kepada penerima gaji pencen.

Penyata Pencen

Kepada pesara kerajaan yang ingin melihat atau mendapatkan penyata gaji pencen anda bagi sebarang tujuan rasmi dan tidak rasmi, ianya boleh mudah diperolehi secara online sahaja.

Penyata pencen pula ini diperolehi secara online dengan melayari laman web https://apps.jpapencen.gov.my/penyatabayaran . Semakan penyata boleh dibuat mengikut bulan dan tahun melalui sistem tersebut.

Anda cuma perlukan nombor kad pengenalan serta nombor akaun pencen untuk membuat semakan penyata