Connect with us

Informasi

Contoh Ujian UKCG Ujian Kelayakan Calon Guru

Published

on

ukcg

amai yang tertanya-tanya bagaimanakah contoh soalan Ujian Kelayakan Calon Guru UKCG. Pada 1 April ini, anda kini boleh menyemak adakah anda layak untuk menduduki UKCG. UKCG ini boleh dikatan sebagai saringan sebelum anda betul-betul dapat dipanggil temuduga menjadi guru.

contoh ukcg

Contoh soalan Ujian kelayakan calon guru. Selepas anda mengisi borang online IPG Maktab perguruan, anda akan dipanggil untuk ujian UKCG.

Baca: Semakan BSH – Bantuan Sara Hidup

UKCG bukan hanya sekadar ujian bertulis menjawab soalan, akan tetapi lebih dari itu.

Di sini dikongsikan contoh soalan dan jenis soalan yang akan diberikan semasa anda menjalani UKCG.

Ujian UKCG ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu:

 1. Bahagian A: Ujian bertulis.
 2. Bahagian B: Ujian kecergasan fizikal.

Contoh Soalan UKCG

Bahagian A:
Berikut adalah beberapa contoh soalan yang anda akan temui semasa menjawab ujian bertulis UKCG. Soalan ini hanya mempunyai dua pilihan jawapan sahaja. Ianya sama sahaja seperti menjawab soalan Medsi (ujian kelayakan untuk UPSI).

ukcg

Bahagian B:Bahagian B merupakan ujian kecergasan fizikal. Ujian kecergasan fizikal akan menguji sejauh mana tahap ketahanan dan juga kekuatan fizikal calon. Ramai juga yang meyuarakan apa relevannya ujian ini kepada bakal guru. Untuk pengetahuan semua, sesungguhnya tugas guru itu amat berat dan memerlukan kekuatan serta kesihatan fizikal yang memuaskan untuk menyempurnakan tugas seorang guru.

Umum mengetahui bahawa tugas seorang guru bukan hanya ketika berada di dalam kelas, bahkan ketikan berapa di luar bilik darjah sebagai contoh bertugas semasa hari sukan, hari perkemahan , dan bertugas ketika melaksanakan aktivi kokurikulum yang lain.
Ujian kecergasan fizikal ini terbahagi kepada 5 jenis ujian, iaitu:

1.BMI test : BMI adalah singkatan bagi Body Mass Index.Ujian BMI, timbang berat dan ukur ketinggian bagi mengetahui sama ada anda berta badan berlebihan, normal mahupun kurang. Lihat sini cara kira BMI .
2. Sit UP (bangkit tubi)- dalam sit up ni pula anda akan diberikan 5 variasi cara untuk sit up. Apa yang penting, anda kena fit.
3. Lompat kuadran. Kuadran adalah 4 petak yang bersebalahan satu sama lain. Anda akan melompat dalam satu kuadran dan jangan terpijak garisan. Ianya seperti  gambar di bawah ini. Untuk melihat cara betul melakukannya, anda boleh mencarinya di youtube dengan kata kunci “quadrant jumping “. Mungkin anda boleh mempraktikkannya sebelum anda menghadiri ujian UKCG yang sebenar.

test lompat

4. Ujian Kilas Sisi- Ujian ini pula anda dikehendaki dalam posisi seperti gambar di bawah ini dan sentuh kertas yang ditampal di dinding sebanyak yang mungkin selama 1 minit.

kilas sisi

5.  Bleep test – Bleep test memerlukan anda untuk berlari ulang alik dalam jarak 20m dari satu checkpoint ke checkpoint yang satu. Anda perlu berpatah balik ketika bunyi beep dibunyikan. Ujian ini menguji tahap endurance dan speed anda. Semakin lama, bujyi selang di atara satu beep dan bunyi beep lain akan menjadi dekat dan larian akan menjadi semakin sukar. Anda perlu bertahan dalam masa yang sama mengekalkan larian.

bleep test

Kesimpulannya, menjadi guru bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana banyak ujian saringan yang dilakukan sebelum pihak kementerian bersetuju untuk melayakkan anda menjadi seorang guru.

Selamat menduduki ujian UKCG. Semoga anda berjaya menempuhi ujian ini dengan jayanya seterusnya menjadi guru yang cemerlang. 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informasi

Keputusan PRK Kimanis 18 Januari 2020

Published

on

By

keputusan prk kimanis

Piliharanya kecil Kimanis (PRK Kimanis) berlangsung pada 18 Januari 2020. Pertembungan dua penjuru ini antara calon dari Parti Warisan dan juga calon dari parti Barisan Nasional. Kedua-dua calin dilihat samarata dalam peluang untuk meraih kemenangan dalam PRK kali ini. Dijangka, keputusan PRK Kimanis akan diumumkan pada pukul 10 malam pada tarikh 18 Januari 2020.

Calon Barisan Nasional PRK Kimanis

Bagi parti Barisan Nasional, ianya diwakili oleh Datuk Mohamad Alamin.

Datuk Mohamad Alamin

Biodata beliau

Nama penuh: Datuk Mohamad Alamin
Umur: 48 tahun
Asal: Kimanis
Pendidikan: Ijazah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Jawatan : Ketua Bahagian UMNO Kimanis.

Datu Mohamad Alamin merupakan seorang peguam dan diterima sebagai peguambela dan peguamcara oleh Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak.

Baca: BSH- Bantuan Sara Hidup

Calon Warisan PRK Kimanis

Manakala, parti WARISAN Sabah pula diwakili oleh Datuk Karim Bujang.

karim bujang

Berikut adalah biodata beliau.

Nama: Datuk Karim Bujang
Umur: 67 tahun
Asal: Kimanis
Pendidikan: Higher National Diploma in Business Study United Kingdom
Jawatan: Ketua Bahagian Warisan Kimanis, Presiden Pemilik Rumah Walit Sabah (SWIFIN)

Datuk Karim Bujang pernah menjawat jawatan sebagai Pembantu Menteri bagi Menteri Kewangan. Serta pembantu Menteri bagi portfolio Kementerian pelancongan dan Alam Sekitar dan juga pembantu tadbir SEDCO.

Statistik PRK Kimanis

Berikut adalah statistik bagi PRK kali ini:

 • Jumlah Pengundi: 29,664
 • Pengundi Biasa: 29,654
 • Pengundi Awal: 9
 • Pengundi luar negara: 1
 • Tarikh undi awal: 14 Januari 2020
 • Tarikh mengundi : 18 Januari 2020
 • Keputusan diumumkan: 18 Januari 2020 sebelum pukul 12 tengah malam.

Keputusan PRK Kimanis 2020

Dan ini adalah keputusan penuh PRK Kimanis setelah kiraan undi telah dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

PARTIJUMLAH UNDIAN
warisan10,667
barisan12,706

MAJORITI:2029

PRK KIMANIS DIMENANGI OLEH: BARISAN NASIONAL

Live Proses Pengiraan Undi oleh SPR

Suruhanjaya membuat liputan secara live menunjukan proses pengiraan undi. Tonton di bawah.

jika tak boleh play, klik sini.

Tahniah diucapkan kepada parti yang telah menang pada PRK kali ini. Semoga tugas yang digalas untuk menjadi wakil rakyat dapat dilaksanakan dengan penuh dedikasi dan berjiwa rakyat. Utaman rakyat dahulu dalam segala keputusan yang henda dibuat. Semoga Kimanis selepas ini akan mendapat pembangunan yang sepatutnya. Di mana jalan-jalan raya yang rosak dapat diperbaiki. Seterusnya wujudkan peluang pekerjaan kepada penduduk Kimanis khususnya golongan muda di sana.

Continue Reading

Informasi

Cara Mendapatkan Diskaun 50% Saman Trafik PDRM

Published

on

By

diskaun 50% saman

Baru-baru ini pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengumumkan untuk memberikan diskaun sebanyak 50 peratus (50%) kepada semua pesalah trafik di Malaysia. Bayaran diskaun sebanyak 50% ini hanya boleh dinikmati bermula 18 Januari 2020 hingga 1 Februari 2020.

Ini adalah peluang keemasan yang diberikan kepada seluruh rakyat Malaysia. Jika sebelum ini diskaun cuma boleh diperolehi ketika membayar di kaunter terpilih yang dibuka sahaja, kali ini dengan mudah pembayaran boleh dilakukan secara online. Jangan lepaskan peluang ini. Buat segera pembayaran saman anda bermula 18 Januari 2020.

baca: Semakan BSH 2020

Antar pencapaian yang boleh dibanggakan pada tahun lepas oleh pihak trafik PDRM adalah;

kadar kemalangan maut pada tahun 2019 dilaporkan turun sebanyak 1.8%, dengan sejumlah 5,763 kes berbanding 5,870 kes pada tahun 2018.

http://bernama.com/bm/am/news.php?id=1806526

Cara Pembayaran Saman 50% Diskaun

Pembayaran saman ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu,;

 • Portal MyEg
 • Rilek

Cara bayaran Saman diskaun 50% MyEG

Pertama sekali, anda perlulah mempunyai akaun pada portal myeg. Jika belum ada, klik register di sini.

Masukkan segala maklumat yang diminta di dalam borang pendaftaran. Jika anda ingin mendaftar untuk individu, klik individu dan jika untuk syarikat, klik company.

Setelah pendaftaran selesai, atau jika anda sudahpun mempunyai akaun pada MYEG, klik butang login di bawah ini:

saman myeg

Masukkan username anda dan juga kata laluan, kemudian klik login.

Setelah bejaya masuk, klik PDRM Enquiry & Payment. Dan anda boleh teruskan pembayaran anda yang telahpun diberikan diskaun sebanyak 50%.

Cara Bayaran Saman Diskaun 50% Rilek

Sama seperti pada myeg, anda perlu mendaftar dahulu (DAFTAR SINI) jika belum anda akaun pada portal rilek. Jika sudah ada, boleh login pada pautan di bawah ini:

Bayar Saman JPJ,PDRM Sekarang (50% diskaun)

Jom war-warkan kepada rakan lain supaya mereka pun akan memperolehi diskaun sebanyak 50 pertatus ini. Bukan sedikit, tapi separuh.

Semoga selepas ini anda tidak lagi akan mengulang kesalahan lalulintas. Ini kerana, tidak pernah pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan diskaun ini lebih-lebih lagi pembayaran boleh dilaksanakan secara atas talian (online).

Continue Reading

Informasi

UiTM Student Portal Login

Published

on

By

uitm student portal

Universiti Teknologi Mara (UiTM) merupakan antara universiti terkemuka di Malaysia. UiTM adalah universiti yang dikhaskan kepada pelajar bumiputra. Sistem UiTM yang dinamakan sebagai istudent telah dibangunkan. Yang mana portal ini akan menghimpunkan semua jenis fungsi kepada para pelajar UiTM.

Antara fungis yang terdapat dalam Uitm Student Portal adalah;

 • log masuk ke dalam akaun i-Learn
 • urusan konvokeysen
 • Melihat bayaran yuran dan statement
 • peperiksaan
 • jadual waktu
 • digital campus
 • daftar subjek
 • Dan lain-lain fungsi

Bolehlah dikatakan UiTM Student Portal merupakan portal sehenti yang menyediakan semua keperluan pelajar.

Baca: Semakan BSH 2020

Log Masuk UiTM Student Portal (SIMS)

Anda boleh masuk ke dalam sistem UiTM portal student dengan melayari laman web di bawah ini.Klik link.

Anda boleh menyemak bil yuran anda dan keputusan peperiksaan.

istudent . uitm

UiTM Istudent Portal

Istudent portal pula adalah portal yang mana akan memaparkan maklumat dan info terkini berkenaan UiTM. Ini termasuklah pengumuman bilakah tarikh peperiksaan UiTM, bila kemaskini boleh dilakukan dan juga hebahan program terkini di semua kampus UiTM di setiap negeri.

Untuk masuk ke dalam istudent UiTM Portal ini, klik link di bawah ini:

Antara submenu di dalam portal ini adalah;

Jadual Exam Group A Asasi

Klik di sini

Jadual Exam Group B

Klik di sini

UiTM Library

Semua maklumat mengenai perpusatakaan UITM boleh diperolehi di sini –> UITM LIBRARY

iLearn UiTM Login

Bagi iLearn UiTM, anda boleh mengakses melalui link di sini –> ILEARN

ileran uitm

UiTM MOOC

MOOC adalah satu portal yang diwujudkan bagi menyediakan bahan online kepada para warga UiTM. Klik di sini masuk ke dalam MOOC

Pendaftaran Kursus UiTM

Pada awal semester, pendaftaran kursus akan diadakan . Di mana pada tempoh ini, tambah dan gugur kursus akan dibuka. Maka para pelajar boleh memilih kursus yang mana hendak diambil pada sem berkenaan. Untuk masuk ke dalam portal pendaftaran kursus, klik bawah:

daftar kursus

Anda masukkan student ID dan juga kata laluan anda. kemudian, klik butang login.

Continue Reading

Recent Posts

Bantuan Sara Hidup 2020

SAPS Ibu Bapa

Trending