Cara Aktifkan SpayLater Shopee

Cara Aktifkan SpayLater Shopee

Cara Aktifkan SpayLater Shopee. Di era digital ini, berbelanja secara online semakin popular kerana kemudahannya. Shopee, sebagai salah satu platform e-commerce terkemuka di Asia Tenggara, menyediakan ciri-ciri inovatif yang memudahkan pengguna untuk berbelanja tanpa harus membayar langsung, yaitu Shopee PayLater.

Ciri-ciri ini memungkinkan pengguna untuk melakukan pembelian terlebih dahulu dan membayar nanti dengan jangka waktu tertentu. Jika anda tertarik untuk menggunakan Shopee PayLater, berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk mengaktifkannya.

Apa Itu ShopeePay Later?

ShopeePay Later adalah servis atau perkhidmatan kaedah pembayaran terbaru yang membolehkan pengguna membeli belian serta merta dan membayar pada bulan berikutnya. Pembeli yang layak boleh memilih untuk membuat bayaran ansuran selama 2, 3, atau 6 bulan.

Nama lain yang digunakan untuk servis ini adalah Shopee’s Buy Now Pay Later. Menariknya, sistem ansuran di Shopee tidak memerlukan penggunaan kad kredit pengguna sama sekali hanya patuhi cara aktifkan ShopeePay later seperti di bawah ini.

Cara Aktifkan SpayLater Shopee

Cara Aktifkan SpayLater Shopee hendaklah mematuhi terlebih dahulu syarat utama untuk layak menggunakan ShopeePay Later iaitu telah mengaktifkan My Kad di akaun Shopee, merupakan warganegara Malaysia, dan berumur 18 tahun ke atas. Sekiranya anda sudah melepasi semua syarat ini, di bawah adalah cara aktifkan ShopeePay Later. Ikuti langkah-langkah seperti berikut :

 1. Buka aplikasi Shopee dan pergi ke bahagian “Me” > “SPayLater”

 2. Kemudian klik “Activate Now”

 3. Anda perlu masukkan kad pengesahan yang dihantar di no. telefon anda

 4. Upload gambar MyKad anda dan masukkan butiran yang diperlukan

 5. Kemudian perlu melalui “facial verification” dengan ambil gambar selfie

 6. Selesai. Kin SPayLater anda suda di aktifkan

Peringatan! Ciri ataupun syarat kelayakan untuk mengaktifkan ShopeePay Later ini adalah berbeza-beza mengikut nilai yang anda terima seperti RM1,000 hingga RM3,000.

Cara Aktifkan SpayLater Shopee

Cara Bayar Guna ShopeePay Later

Setelah berjaya mengaktifkan ShopeePay Later anda, kini anda boleh menggunakan. Ikuti langkah-langkah cara menggunakannya :

 1. Buat pesanan seperti biasa di Shopee.

 2. Tekan pada “add to Cart” dan Check Out”

 3. Untuk membuat pembayaran belian, pergi pada bahagian Payment Method dan pilih “SPayLater”

 4. Sila pilih plan pembayaran anda samada anda bayar kesemuanya pada bulan hadapan tanpa caj atau 2x, 3x atau 6x dan klik “Confirm”

 5. Kemudian, anda akan diminta untuk memasukkan no pin Shopee pay anda

 6. Anda akan menerima pengesahan untuk bayaran

 7. Selesai

Bagi barang yang anda telah beli akan dihantar kepada anda mengikut alamat yang anda telah masukkan. Bagi pembayaran akan bermula pada bulan seterusnya bergantung kepada plan pembayaran yang anda pilih.