Semakan BSH Bujang 2020

Semakan BSH Bujang 2020

Kerajaan telah mengumumkan pada belanjawan 2020 yang lepas bahawa golongan bujang berumur 40 tahun ke bawah akan tetap mendapat bayaran Bantuan Sara Hidup (BSH). Berbeza dengan tahun sebelumnya, dimana pemberian kepada golongan bujang hanya sebanyak RM100, pada kali ini pemberian duit BSH kepada golongan bujang adalah sebanyak RM300 sahaja. Di sini kami sediakan pautan untuk anda membuat semakan BSH Bujang 2020.

Mengikut data daripada Kementerian Kewangan, seperti yang diumumkan oleh Lim Guan Eng, Bantuan Sara Hidup 2020 pada kali ini akan memberi manfaat kepada lebih 1.1 juta individu bujang di seluruh Malaysia. Mereka ini adalah golongan yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 . sebulan.

Baca: Semakan BSH 2020

Bagi OKU bujang, mereka yang berumur 40 ke atas juga layak menerima bantuan sebanyak RM300 ini.

Semakan BSH Bujang 2020

Semakan bagi BSH bujang boleh dilakukan dengan melayari pautan yang tersedia di bawah ini:

SEMAKAN BSH BUJANG

Cuma perlu masukkan nombor kad pengenalan dan klik semak.

bsh bujang

Jika nama anda ada di dalam rekod, maklumat permohonan anda akan dipaparkan . Termasuklah status kelulusan anda. Jika permohonan anda tidak berjaya, sebab kenapa tidak berjaya juga dipaparkan.

Permohonan dan Kemaskini BSH Bujang 2020

Perlu diingatkan, anda hanya perlu membuat permohonan dan kemaskini BSH bujang jika anda;

  • Belum pernah membuat permohonan sebelum ini.
  • Ingin membuat pertukaran maklumat / profail ( contoh alamat, no akaun, status, dll)
  • Permohonan BSH 2019 yang tidak berjaya dan menepati syarat kelayakan BSH 2020; atau
  • Permohonan Orang kurang upaya (OKU) yang tidak tersenarai sebagai Bantuan JKM tetapi menepati syarat kelayakan BSH 2020

Jika anda termasuk dalam golongan ini, klik pautan di bawah ini. ( link permohonan dan kemaskini ini hanya akan tersedia pada 1 Februari 2020).

Permohonan baru / kemaskini

Rayuan BSH Bujang 2020

Jika anda telahpun membuat semakan, namun tidak berjaya. Jangan risau. Ini kerana anda masih boleh membuat rayuan BSH anda. —> RAYUAN BSH.

Penutup

Apa-apapun, kami mengucapkan selamat maju jaya di dalam permohonan BSH bujang ini. Semoga permohonan anda diterima. Jika dah dapat duit tu, gunalah ke arah kebaikan dan belanjakan sebaik-baiknya walaupun nilainya tidaklah sebanyak mana.