BTR 2023: Jumlah dan Tarikh Bayaran Bantuan Tunai Rakyat

BTR 2023: Jumlah dan Tarikh Bayaran Bantuan Tunai Rakyat

Selepas bantuan BKM, DS Anwar Ibrahim telah memperkenalkan nama bantuan kewangan yang baharu iaitu Bantuan Tunai Rakyat BTR. Ianya akan menggantikan bantuan yang pernah diumumkan oleh bekas Perdana Menteri iaitu DS Ismail Sabri.

Bantuan kewangan ini jelas dapat membantu rakyat dalam meringkan beban hidup harian mereka. Bermula daripada bebaban membeli barang keperluan harian sehinggalah dalam urusan membuat pembayaran dan pembelian barang lain.

Walaupun jumlah yang tidak sebegitu banyak, tapi ianya secara signifikan membantu golongan memerlukan di Malaysia.

Apakah itu Bantuan Tunai Rakyat?

Bantuan Tunai Rakyat Ianya adalah satu bentuk bantuan dalam bentuk tunai buat rakyat Malaysia yang memerlukan. Golongan isi rumah dan bujang akan menerima manfaat ini pada tahun 2023.Pembayaran pertama adalah pada Januari 2023.

Jumlah Bayaran

Jumlah keseluruhan pembayaran BTR masih belum diumumkan lagi. Namun pembayaran akan dilaksakan berperingkat mengikut fasa. Pembayaran akan dibuat sehingga fasa 4 buat mereka yang layak. Bagi fasa 1, isi rumah akan menerima sebanyak RM300 manakala golongan bujang pula sebanyak RM100.

Tarikh Bayaran

Sepatutnya pembayaran fasa pertama bantuan ini adalah pada bulan Mac 2023. Namun Perdana Menteri telah mempertimbangkan untuk mempercepatkan pemberian bayaran pada bulan Januari 2023.

Semakan Status BTR

Semakan status permohonan BTR boleh dibuat secara online. Maklumat daripada BKM sebelum ini akan digunakan untuk tujuan permohonan BTR di Malaysia. Dengan itu, semakan boleh dibuat pada laman web https://bkm.hasil.gov.my , https://btr.hasil.gov.my

Perlukah membuat permohonan baru BTR

Seperti yang sebelum ini, bantuan tunai rakyat akan menggunakan database daripada bantuan sebelum ini untuk menguruskan pembayaran mengikut kategori masing-masing. Dengan itu, tiada permohonan baru perlu dibuat buat penerima sedia ada bantuan sebelum ini.

Namun, kami akan mengemaskini sekiranya terdapat perubahan dalam hal ini.

Kemaskini Maklumat

Hasil mungkin akan membenarkan kemaskini maklumat bagi pemohon yang mempunyai keperluan menukar maklumat seperti jumlah pendapatan, akaun bank, dan nombor telefon. Namun, setakat ini tiada kemaskini dibuka buat pemohon bantuan tunai rakyat 2023.

Bilakah pembayaran fasa 1 BTR?

Pembayaran pertama akan dibuat pada bulan Januari 2023.

artikel lain: