ANM Semakan e-Penyata gaji Online 2023

ANM Semakan e-Penyata gaji Online 2023

Semakan penyata gaji bagi penjawat awam boleh dibuat melalui portal khas yang dikenali sebagai e-Penyata Gaji . Portal ini dibawah kendalian Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM).

Cara Semakan Penyata Gaji ANM

Berikut cara anda boleh melakukan semakan e-penyata gaji.

 1. Layari https://epenyatagaji-laporan.anm.gov.my/Layouts/Login/Login.aspx

 2. Masukkan nombor kad pengenalan ataupun passport

 3. Masukkan kata laluan anda.

 4. Klk daftar masuk.

Pengguna e-Penyata Gaji

Pengguna Sistem ePenyata Gaji dan Laporan terdiri daipada PENJAWAT AWAM PERSEKUTUAN seperti Jabatan Kewangan, Jabatan Pelajaran, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Pendidikan, Kementerian Kesihatan, Jabatan atau Kementerian seumpamanya TIDAK TERMASUK kerajaan negeri, badan berkanun, agensi berkanun dan tentera.

Tatacara penggunaan Sistem ePenyata Gaji dan Laporan boleh diakses di lama web Jabatan Akauntan Negara Malaysia di pautan berikut:

Tatacara Penggunaan Sistem

Cara Daftar Pertama kali

Jika anda baru pertama kal mendaftar sistem e-penyata, ikuti langkah ini:

 1. Untuk mendaftar masuk kali pertama ke sistem e-Penyata Gaji & Laporan,anda diminta mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada pautan tulisan berwarna biru “Pertama Kali Mendaftar”.

 2. Sila masukkan maklumat yang diminta di ruangan yang telah disediakan dan klik butang OK. Adalah diingatkan, medan yang bertanda ( * ) adalah wajib diisi. Pendaftaran yang berjaya bergantung kepada kemasukan maklumatNo.Kad Pengenalan/No.Pasport/Kod Pengenalan Lain dan No.Gaji yang disahkan sahih oleh sistem.

 3. Setelah selesai anda mengisi semua maklumat tersebut, sila tekan butang “OK” dan skrin berikut akan dipaparkan.

 4. Anda boleh klik daftar masuk.

epenyata gaji daftar baru

Download Penyata Bagi tujuan pinjaman/Loan

Terdapat penyata khas untuk tujuan institusi kewangan bagi membuat sebarang pinjaman/loan daripada bank.

Anda mestilah menyerahkan penyata khas ini kepada bank. Cara mendapatkannya adalah;

 1. Klik pada submenu “Penyata Gaji” di bawah menu “Penyata Untuk Pinjaman”.

 2. Skrin pengesahan untuk masuk ke “Penyata Untuk Pinjaman” akan dipaparkan seperti berikut untuk memastikan anda ingin memuat turun penyata untuk pinjaman.

 3. Klik pada butang “YA” akan membawa anda ke skrin “Penyata Untuk Pinjaman” manakala klik pada butang “TIDAK” akan menghantar anda balik kepada skrin sebelum tekan ke menu “Penyata Untuk Pinjaman”.

 4. Pilih No. Gaji supaya penyata 3 bulan yang terkini akan dipaparkan di dalam jadual Penyata Gaji.

 5. Apabila anda kilk pada pautan “Menjana”, skrin pengesahan akan dipaparkan untuk memastikan anda ingin menjana penyata untuk pinjaman tersebut.

 6. Klik butang “OK” akan menjana penyata untuk pinjaman untuk bulan tersebut. Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas penyata untuk pinjaman tersebut Berjaya dijanakan oleh system.

notis penyata buat loan anm