Bantuan Perantis Tahun 2023

Bantuan Perantis Tahun 2023

Bantuan Perantis Tahun 2023. Tahun 2023 telah menjadi tahun yang penting dalam sejarah pembangunan ekonomi dan sosial di banyak negara. Salah satu aspek yang menjadi fokus utama adalah program bantuan perantis. Program ini bertujuan untuk memberikan dukungan kepada individu atau kelompok masyarakat tertentu agar dapat meningkatkan keterampilan, mendapatkan pelatihan, dan mengatasi tantangan ekonomi yang dihadapi.

Satu inisiatif yang diperkenalkan oleh agensi JKM ialah Bantuan Kewangan BLP RM200. Artikel ini akan membahas mengenai Bantuan Perantis Tahun 2023.

Apa Itu BLP ?

Bantuan Latihan Perantis (BLP) adalah satu bentuk bantuan yang bertujuan untuk membantu klien JKM ataupun anak-anak penerima bantuan JKM yang tercicir daripada persekolahan dan tidak mempunyai pekerjaan (Menganggur) serta merupakan bekas pelatih dan penghuni institusi kebajikan.

Setiap penerima Bantuan Latihan Perantis (BLP) akan mendapat wang bantuan sebanyak RM200. Bantuan ini akan diberikan setiap bulan sehinggalah syarat kelayakan penerima telah terbatal contoh telah mendapat pekerjaan.

Syarat Kelayakan Permohonan Bantuan BLP RM200

Antara syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk menyertai program BLP RM200 ini adalah :

  • Warganegara Malaysia dan menetap di Malaysia

  • Permohonan yang memerlukan atau memenuhi syarat layak dipertimbangkan oleh KPKM Anak-anak penerima bantuan JKM atau bekas pelatih/penghuni institusi kebajikan

  • Penilaian tingkah laku yang memenuhi syarat Bekas pelatih yang diperintah untuk perkhimatan komuniti

  • Merupakan seorang anak-anak penerima bantuan atau bekas pelatih/bekas penghuni dari institusi kebajikan

  • Kes-kes seliaan akhlak

Cara Mohon Bantuan Perantis Tahun 2023 / Bantuan BLP RM200

Permohonan bantuan ini sepenuhnya dikendalikan di Pejabat Kebajikan Masyarakat daerah/jajahan/bahagian di seluruh negara.

Permohonan ini dibuat dengan hadir ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat dan membawa dokumen sokongan yang di perlukan seperti :

  • Salinan kad pengenalan diri

  • Salinan kad pengenalan suami/isteri/ibu/bapa/anak yang tinggal bersama

  • Salinan sijil kelahiran anak-anak/ahli keluarga

  • Salinan penyatan gaji jika ada

  • Lain-lain dokumen yang berkaitan’

Layari laman web rasmi BLM JKM = https://budget.mof.gov.my/manfaat/faq/blp.html

Bantuan Perantis Tahun 2023

Semakan Bantuan Perantis Tahun 2023 RM200

Semakan bantuan latihan perantis BLP RM200 sebulan untuk rakyat Malaysia sama ada lulus atas tidak akan diperhalusi dan dipertimbangkan oleh pihak JKM Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Jika anda lulus untuk menerima bantuan, pihak JKM akan menghubungi anda.