Bantuan Awal Persekolahan 2023 (BAP)

Bantuan Awal Persekolahan 2023 (BAP)

Bantuan Awal Persekolahan 2023 (BAP). Bantuan Awal Persekolahan (BAP) adalah program bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan untuk membantu pelajar dan keluarga menghadapi kos-kos yang diperlukan sebelum permulaan tahun persekolahan. Bantuan ini bertujuan untuk mengurangkan beban kewangan keluarga dalam membeli peralatan dan keperluan persekolahan bagi pelajar.

Pada tahun 2023, BAP akan terus disediakan oleh kerajaan untuk membantu golongan pelajar yang memerlukan. Bantuan ini juga terbuka kepada pelajar dari semua kategori sosial dan agama.

BAP akan disalurkan dalam bentuk wang tunai sebanyak RM150, kepada semua murid tanpa mengira had pendapatan ibu bapa. Contohnya, jika sebuah keluarga mempunyai tiga orang anak bersekolah, maka mereka layak menerima BAP sebanyak RM450.

Bantuan Awal Persekolahan 2023

Bantuan Awal Persekolahan 2023 akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke :

  • Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah; Atau

  • Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK.

Syarat / Kriteria Kelayakan Bantuan Awal Persekolahan

Pemberian bantuan ini kepada murid-murid adalah dibuat berdasarkan kriteria-kriteria seperti berikut :

  • Murid warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir/mykid/mykad yang disahkan atau apa-apa dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia).

  • Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya yang berasal tanpa mengira had pendapatan.

  • Bantuan ini diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di Sekolah Kerajaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Swasta 9selain sekolah antarabangsa).

Tarikh Bayaran Bantuan

Bantuan Awal Persekolahan akan disalurkan mulai Januari 2023.

Cara Mohon Permohonan

Pihak sekolah akan menetapkan cara permohonan dan kaedah pembayaran berdasarkan kelayakan.

Bagi sesetengah sekolah, murid atau ibu bapa tidak perlu membuat permohonan kerana murid akan dipilih oleh pihak sekolah berdasarkan data pendapatan ibu bapa dalam APDM (Aplikasi Pangkalan Data Murid).

Oleh itu, ibu bapa atau penjaga hendaklah mengemaskini data pendapatan terkini melalui sistem APDM di pautan ini = https://apdm.moe.gov.my/

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut mengenai Bantuan Awal Persekolahan 2023 (BAP), sila rujuk laman web Kementerian Pendidikan Malaysia di pautan ini = https://apdm.moe.gov.my/

Soalan Lazim

Bantuan Awal Persekolahan 2023