Semakan STR Fasa 2 Status Penerima Bantuan (April 2023)

Semakan STR Fasa 2 Status Penerima Bantuan (April 2023)

Bantuan yang diperuntukkan untuk golongan B40 kini diberi nama baru iaitu Sumbangan Tunai Rahmah (STR). STR akan dibayar secara berperingkat kepada penerima pada 5 April 2023 bersamaan hari Rabu.

Apa itu STR?

STR adalah bantuan kewangan yang menggantikan Bantuan Tunai Rakyat, Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dan bantuan kewangan sebelumnya. STR diberikan kepada golongan B40 yang berkelayakan, yang terdiri dari kategori bujang dan isi rumah berkeluarga.

Kerajaan membawa ke depan konsep ini yang disebut sebagai Payung Rahmah sebagai induk kepada inisiatif-inisiatif membantu golongan kurang berkemampuan untuk mengatasi cabaran kos sara hidup yang semakin meningkat.

Tarikh Bayaran STR

STR fasa 1 akan dibayar mengikut tarikh berikut:

  • 5 April 2023.

Semakan STR

Semakan STR boleh dibuat melalui cara berikut:

  1. Layari laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my (akan dibuka pada 17 Januari 2023).

  2. Pergi ke bahagian login.

  3. Masukkan nombor kad pengenalan.

  4. Masukkan kata laluan.

  5. Klik log masuk.

  6. Ikuti t.me/portalsemakandotcom untuk info terkini STR.

Anda boleh menggunakan maklumat login daripada sistem sebelum ini seperti MYBKM, MBSH, MYBPN, MYBTR dan yang lain untuk log masuk ke dalam sistem STR.

Jumlah Bayaran

Kategori bujang akan menerima bayaran sebanyak RM100, manakala isi rumah pula adalah sebanyak RM200.

Isi rumahRM200
BujangRM100

Penerima STR yang tidak mempunyai akaun bank juga boleh membuat penunaian di Cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 5 April 2023.

Sekiranya anda adalah seorang penerima yang berkelayakan untuk menerima STR, anda boleh membuat semakan melalui laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my. Anda boleh menggunakan maklumat login dari sistem sebelum ini seperti MYBKM, MBSH, MYBPN, MYBTR dan lain-lain untuk log masuk ke dalam sistem STR.

Selain itu, anda juga boleh menyemak status bayaran STR anda di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) . Pastikan anda membawa kad pengenalan bersama.

Jangan lupa untuk menyemak semula maklumat yang didaftarkan dengan kerajaan untuk memastikan ia betul dan terkini, supaya anda tidak terlepas daripada menerima bayaran STR.

Ingatlah, bantuan ini diberikan untuk membantu golongan B40 yang memerlukan, jadi pastikan anda menggunakannya dengan bijak dan dapat membantu anda untuk mengatasi cabaran kos sara hidup yang semakin meningkat