Tips Mengurus Masalah Kucing : Mengelakkan Berak Depan Rumah

Tips Mengurus Masalah Kucing : Mengelakkan Berak Depan Rumah

Tips Mengurus Masalah Kucing : Mengelakkan Berak Depan Rumah. Kucing adalah haiwan yang sering dijadikan peliharaan di banyak rumah. Meskipun kucing adalah haiwan yang terbaik untuk peliharaan, terkadang kucing juga dapat menyebabkan masalah, salah satunya adalah ketika kucing buang air besar di depan rumah. Tidak hanya kucing peliharaan, terkadang kucing jiran atau kucing liar juga membuang air besar di depan rumah.

Hal ini akan menyebabkan kita kurang senang dan menyebabkan halaman rumah berbau dan mengganggu kebersihan sekitar rumah. Dengan itu, bagi mereka yang belum tahu bagaimana cara untuk mengelakkan kucing berak depan rumah, berikut ini adalah beberapa tips untuk menguruskan masalah kucing dan mengelakkan kucing berak depan rumah.

Tips Mengurus Masalah Kucing

Tips Mengelakkan Kucing Berak Depan Rumah

Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengelakkan kucing membuang air besar di merata-rata tempat, lagi-lagi di halaman rumah.

1. Guna Air Cuka

Campurkan air dan cuka dalam botol spray dan semburkan pada tempat tertentu. Bau masam cuka adalah salah satu bau yang kurang disenangi oleh kucing. Jika anda kurang minat dengan bau cuka yang beitu kuat, anda juga boleh letakkan sedikit cecair sabun atau pelembut kain bagi wangi sedikit.

Penambahan pewangi pada campuran tersebut adalah bagi mengelakkan rumah tak juga berbau cuka sangat dan mengurangkan pening bagi mereka yang tidak menyukai aroma tersebut.

2. Guna Serai Wangi

Ramai yang tidak tahu kegunaan serai wangi. Serai wangi dapat menghalau haiwan dan juga serangga. Salah satunya adalah kucing. Kucing memang tidak suka dengan bau serai, dengan itu anda boleh beli apa-apa produk yang berasaskan serai wangi atau serai dan semburkan di kawasan kucing yang selalu membuang air kecil atau besar.

Bukan sekadar kucing yang dapat dihalau, malahan masalah serangga perosak juga dapat diuruskan.

3. Serbuk Pencuci Baju

Taburkan serbuk pencuci baju dikawasan yang sering dikunjungi kucing untuk membuang hajat. Pastikan tempat tersebut kering untuk mengelaakkan kawasan atau lantai menjadi licin

4. Kulit Limau

Letakkan kulit buah limau atau lemon disekeliling halaman anda. Bau asid dan menyengat daripada limau atau lemon tidak disukai oleh kucing. Anda juga boleh perah air limau atau lemon tersebut dan letakkan di kawasan tertentu.

5. Ubat Halau Kucing

Anda boleh gunakan ubat halau kucing ini dengan meletakkan pada tempat yang selalu kucing membuang atau lalu-lalang.

Anda boleh dapatkan di online atau di tempat-tempat pasaraya serbaneka.