10 Tempat Wajib Pergi di Sabah Ketika Bercuti

10 Tempat Wajib Pergi di Sabah Ketika Bercuti

Sabah antara negeri yang kian mendapat tempat di hati para pelancong. Mereka yang tinggal di Semenanjung Malaysia mula menjadikan Sabah sebagai tempat wajib pergi ketika bercuti.

Maka, artikel ringkas kali ini akan berkongsi dengan anda 10 tempat menarik di Sabah.

Walaupun jika dikira, ada lebih dari 50 tempat yang boleh anda pergi di Sabah, kami menyenaraikan 10 sahaja tempat terbaik yang wajib dilawati ketika datang ke Sabah.

10 Tempat Menarik di Sabah Yang Wajib Dikunjungi

  1. Kundasang

Kundasang menjadi tempat tumpuan utama kepada mereka yang datang ke Sabah.

Kundasang merupakan daerah kecil yang terletak berdekatan dengan Ranau. Perjalanan dari Bandaraya Kota Kinabalu ke Kundasang mengambil masa lebih kurang sejam 30 minit.

Pemandangan gunung ganang dan bukit bukau semestinya akan memukau sesiapa sahaja. Dihiasi dengan kabus sejuk.

Dan semetinya, tarikan utama di Kundasang adalah The Magnificent Gunung Kinabalu.

Berikut adalah gambar-gambar tempat menarik di Kundasang.

kundasang

traveloka

Desa Dairy Farm
Photo: Libur

homestay kundasang

pelbagai jenis homestay di Kundasang
Photo: bedanbreakfast

Kundasang War Memorial

Kundasang War Memorial
Photo: Profhariz

2. Tanjung Simpang Mengayau

Tg Simpang Mengayau merupakan satu kawasan yang terletak di Daerah Kudat. Tanjung Simpang Mengayau adalah kawasan yang juga dikenali sebagai Tip Of Borneo. Sesuai dengan namanya, di sinilah terletaknya hujung kepulauan Borneo.

Apa yang menarik di sini, akan terlihat pertembungan dua lautan iaitu Laut Cina Selatan dan Laut Sulu.

Kejernihan air laut di kawasan ini juga pastinya tidak dapat dipertikai lagi.

Perjalanan dari Bandar raya Kota Kinabalu ke Tg Simpang Mengayau mengambil masa 2 jam 30 minit.

Tanjung Simpang Mengayau

Tip Of Borneo
photo: Travelogborneo

Globe di Simpang Mengayau
Photo: Borneo Fullforce

3. Pulau-pulau di Kota Kinabalu

Pulau-pulau di Kota Kinabalu ini terletak di dalam Taman Laut Tunku Abdul Rahman.

Di mana Taman Laut ini adalah terdiri daripada beberapa gugusan pulau-pulau yang cantik.

Antara pulau yang terdapat dalam Taman Laut Tunku Abdul Rahman ini adalah,Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sulug.

Bagaimanapun, hanya 3 pulau yang selau menjadi tarikan para pelancong iaitu Pulau Sapi, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik. Walau bagaimanapun, para pelancong masih lagi boleh pergi ke pulau -pulau yang lain.

Berikut adalah gambar-gambar pulau ini. Memang amat cantik dari gambar, dan lebih cantik jika anda sendiri pergi ke tempat ini.

Keindahan pulau sapi.

Keindahan Pulau Sapi di Kota Kinabalu
Photo: Jom jalan

Kejernihan dan birunya laut di Pulau Mamutik
Photo: Jom Jalan

Pulau Gaya mempunyai penduduk yang ramai berbanding Pulau-pulau lain. Ini kerana terdapat kampung di sini.
Photo:Source

kecantikan Pulau manukan

Keindahan Pulau Manukan sukar diandingi ini kerana keindahan laut dan kaya dengan hidupan marin menjadikan Pulau Ini sebagai tarikan utama di sini. Anda wajib datang ke pulau ini untuk menukmati keindahan pulau ini.
Photo: Trover.com

4. Pulau Mantanani

Jika ditanya kepada rakyat Sabah sendiri pun, ramai tidak mengetahui dimanakan terletaknya Pulau Mantanani ini. Padahal, Pulau ini adalah antara Pulau paling ramai pengunjung orang asing ke sini.

Pulau ini terletak di peraiaran daerah Kota Belud. Lebih kurang 40 minit perjalanan dari Kota Kinabalu ke jeti tempat untuk ke Pulau Mantanani ini.

Antara tarikan menarik di Pulau Ini adalah keindahan hidupan marin di laut. Selain itu, ianya juga terkenal dengan kejernihan dan keindahan laut di sini. Pulau ini juga menjadi tarikan utama kepada pelancong untuk melihat blue ice iaitu plankton berwarna biru yang akan muncul ketika waktu malam.

Anda boleh lihat gambar-gambar menarik pulau ini di bawah ini.

5. Poring Hot Spring

Tempat kelima yang kami syorkan kepad anda untuk anda lawati adalah, Kolam Air Panas Poring. Kolam Air Panas Poring ini terletak di Daerah ranau. Anda boleh terus pergi ke tempat ini selepas sahaja melawati semua tempat menarik di Kundasang. Ini kerana, Kundasang dan Ranau berdekatan sahaja. Jarak dari Kundasang ke Ranau adalah 30 minit menaiki kereta.

Apa yang menarik mengenai kolam air panas poring ini adalah ia adalah kolam air panas semula jadi yang boleh anda jadikan tempat untukmandi manda. Dihujung kawasna kolam air panas ini juga terdapat air terjun yang amat menarik untuk anda jadikan tempat bermandi manda.

Bayaran masuk ke tempat ini cumalah RM3 untuk orang dewasa. Murah bukan. Anda boleh mandi sepuas hati yang anda mahu sebelum bergerak ke tempat menarik yang seterusnya.

Mandi Kolam Air Panas pastinya akan dapat mengurangkan keletihan anda , ini kerana air panas merupakan satu jenis terapi pada badan.

6. Semporna

Semporna adalah satu daerah yang terletak di Pantai Timur Sabah. Daerah Semporna dipenuhi dengan banyak Pulau-pulau cantik. Antara Pulau yang terkenal adalah Pulau Sipadan dan juga Pulau Mabul. Kedua-dua pulau ini pernah dinobatkan antara Pulau Tercantik di dunia. NAda wajib kunjungi pulau ini. Pastinya anda akan tertarik dan berpuas hati dengan keindahan pulau ini.

Ada dikalangan pelancong yang takut untuk ke Pulau ini kerana risau diculik pengganas. Usah risau, ini kerana kini pulau-pulau di Semporna kini dikawal ketat oleh Penguasa Esscom. Anda tidak perlu risau. Keselamatan anda terjamin jika datang ke pulau di Semporna.

7. Orang Utan Rehabilitation Centre, Sepilok, Sandakan

Nikmati pengalaman untuk melihat orang utan. Anda tidak akan jumpa di mana-mana orang utan melainkan di kawasan ini.

Sepilok terletak di daerah Sandakan. Agak jauh perjalanan dari Kota Kinabalu, iaitu selama 5 jam perjalanan.

Walaubagaimanapun, anda boleh pergi ke tempat ini selepas melawati Kundasang dan Ranau.

Photo: Amazing Borneo

8. Pulau Bohey Dulang, Semporna

Jika anda ingin melakukan sedikit aktiviti hiking sambil menikmati keindahan pulau, maka Pulau Bohey Dulang la jawabnya.

Anda akan mendaki selama lebih kurang 30 minit sebelum sampai ke puncak Pulau Bohey Dulang.

Dengan menaiki speedboat, perjalanan adalah selama 30 minit dari jeti di daerah Semporna ke Pulau Bohey Dulang.

Bohey Dulang
Photo: Vacationkey

9. Pasar Minggu Gaya Street

Jika anda ingin membeli souvenir dari Sabah, maka Gaya Street market adalah tempatnya. Pasar Minggu Gaya Street cuma akan diadakan pada setiap pagi ahad sehinggalah lewat tengah hari.

Jangan lepaskan peluang untuk datang ke tempat ini.

Dibandingkan dengan tempat lain untuk membeli cenderahati, seperti di airport, di pasar minggu gaya street adalah jauh lebih murah.

Photo: Entree Kibbles

10. Desar Dairy Farm

Desa Dairy Farm adalah destinasi wajib anda pergi jika ingin ke Sabah. Sangatlah rugi jika datang ke Sabah dan tidak ke Desa Dairy Farm. Selain menikmati keindahan pemandangan seakan-akan di New Zealand, anda boleh juga menikmat kelazatan aiskrim dan susu diperbuat dari susu segar di sana.

desa dairy

Photo: Padinrose

indah kundasang

Photo

batu desa dairy farm

Photo

Bagaimana, lihat daripada gambar sahaja, excited bukan? Sebenarnya banyak lagi tempat menarik di Sabah. Ini kerana, setiap daerah di Sabah, semuanya mempunya tempat menarik tersendiri. Anda boleh explore dan bertanya kepada orang tempatan di Sabah. Mereka akan menjawab dengan gembira. Ini kerana kebanyakkan dari mereka sangat peramah kepada pelancong.