Tarikh Hari Raya Haji 2023 (JAKIM)

Tarikh Hari Raya Haji 2023 (JAKIM)

Tarikh Hari Raya Haji 2023 (JAKIM). Seperti yang kita tahu, hari raya haji adalah salah satu perayaan untuk umat islam seluruh dunia. Bagi setiap tahun rakyat Malaysia yang beragama islam akan menyambut perayaan yang sering di nanti-nantikan baik golongan muda mahupun golongan yang berusia serta termasuk juga kanak-kanak yang akan merayakannya.

Hari raya haji atau lebih dikenali di kalangan rakyat Malaysia iaitu hari raya korban turut menjadi satu perayaan yang sangat meriah.

Untuk pengetahuan, bagi umat islam di Malaysia tarikh hari raya haji atau hari raya korban adalah berbeza-beza.

Tarikh Hari Raya Haji 2023

Tarikh Hari Raya Haji bagi tahun 2023. Untuk makluman anda, hari raya haji atau hari raya korban ini jatuh pada hari kesepuluh dibulan Zulhijjah iaitu pada bulan terakhir dalam kelendar Islam ataupun dikenali sebagai kalender Hijrah.

Hari raya haji ini disambut pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah di seluruh dunia dan tarikh tidak rasmi untuk tahun 2023 .

Pada tahun 2023 cuti hari raya haji atau hari raya korban ini akan jatuh pada 29 Jun 2023 dan juga pada 30 Jun 2023.

  1. Tarikh : 29 Jun 2023 iaitu pada hari Khamis, negeri yang akan bercuti pada tarikh tersebut adalah semua negeri termasuk Sabah dan Sarawak bagi yang beragama Islam.

  2. Tarikh : 30 Jun 2023 iaitu hari Jumaat merupakan hari raya kedua bagi hari raya haji atau hari raya korban. Bagi tarikh dan hari berikut, negeri yang terlibat adalah negeri Kedah, Kelantan, Perlis dan juga negeri Terengganu.

Tarikh-tarikh ini telah dinyatakan di dalam kalendar tahun 2023. Oleh itu, majoriti rakyat Malaysia terutamanya yang beragama Islam akan ternanti-nantikan tarikh tersebut.

Sebab Tarikh raya haji berbeza

Bagi umat Islam di Malaysia sambutan ini turut diraikan dengan cuti umum selama dua hari bermula pada 10 Zulhijjah.

Mengikut kalendar Gregorian tarikh hari raya haji berbeza dari tahun ke tahun kerana kalendar Hijrah adalah kalendar lunar/qamariah iaitu mengikut peredaran bulan. Perubahan tarikh ini berlaku kira-kira sebelas hari lebih awal setiap tahun. Hari raya haji juga diraikan oleh semua umat Islam di dunia dan terutamanya bagi mereka yang sedang menunaikan ibadah haji di kota Mekah iaitu rukun Islam yang ke-5 bagi yang berkemampuan.

Sejarah Hari Raya Haji

Hari raya haji ini dilakukan adalah untuk mengingati peristiwa Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim di gunung Marwah di sekitar Mekah.

Peristiwa tersebut merupakan peristiwa perintah Allah SWT untuk mengorbankan Nabi Ismail bagi menguji keimanan beliau. Oleh kerana itu, bermula dari hari hari ke 10 bulan Zulhijjah sehingga bulan terakhir dalam kalendar Islam iaitu selama 4 hari umat Islam di seluruh dunia meraikan ‘pengorbanan’ Nabi Ismail. Dan kerana itu juga, ianya ditetapkan cuti umum bagi negara Malaysia dan juga negara-negara Islam yang lain.

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada semua.