Spesifikasi Tinted Kereta Lulus JPJ

Spesifikasi Tinted Kereta Lulus JPJ

Spesifikasi Tinted Kereta Lulus JPJ. Tinted kereta adalah sangat popular di kalangan pemilik kereta di Malaysia. Ia memberi manfaat kepada pemilik kereta seperti mengurangkan pancaran sinar UV, mengurangkan kepanasan dalam kabin kereta dan memberi privasi kepada penumpang di dalam kereta.

Namun, penting untuk diambil tahu bahawa penggunaan tinted gelap keseluruhan pada kenderaan pribadi adalah perlu untuk mendapat kelulusan dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Pembayaran biaya tahun bagi mereka yang membuat permohonan, sekiranya permohonan diluluskan.

Walau bagaimanapun, terdapat peraturan yang perlu dipatuhi apabila memasang tinted pada kereta untuk memastikan keadaan keselamatan jalan raya dan mematuhi undang-undang JPJ.

Peraturan Tinted Kereta Lulus JPJ ( Cermin Gelap )

Bagi penggunaan cermin gelap, kadar ketelusan cahaya (VLT) hendaklah mengikuti spesifikasi yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang telah diperbaharui pada bulan Mei 2019.

 • Cermin depan : 70% VLT

 • Cermin sisi bahagian pemandu : 50% VLT

 • cermin sisi bahagian penumpang : Tiada had peratus VLT ( dengan syarat kenderaan mempunyai cermin sisi pandang belakang )

 • Cermin belakang dan cermin sisi penumpang belakang : Tiada had gelap

Tinted Kereta Lulus JPJ

Pihak Yang Layak Mohon Cermin Lebih Gelap

Sekiranya anda memerlukan cermin yang lebih gelap untuk cermin bahagian pemandu atas faktor keselamatan atau kesihatan, anda boleh membuat permohonan kepada JPJ. Pihak yang layak mohon permohonan adalah :

 1. Permohonan Berasaskan Kesihatan

 2. Permohonan Berasaskan Keselamatan

Permohonan Berasaskan Kesihatan

 1. Pemilik kenderaan syarikat atau persendirian yang memohon hendaklah menghantar bersama laporan perubatan asal oleh Pakar Perubatan dari Hospital Kerajaan/Swasta

 2. Permohon perlu membawa bersama borang daftar Syarikat 24 dn Form 49 (bagi Syarikat) yang disahkan oleh Setiausaha Syarikat yang berdaftar

 3. Bagi permohonan jenis ini, Fi Permohonan dan Fi Kelulusan tidak dikenakan ke atas mereka

Permohonan Berasaskan Keselamatan

Setiap permohonan atas faktor keselamatan yang dikenakan Fi keselamatan sebanyak RM50. Permohonan yang diluluskan pula akan dikenakan Fi sebanyak RM5,000 untuk tempoh 2 tahun. Setelah tamat 2 tahun, anda perlu membuat permohonan semula.

Cara Mohon Permohonan Cermin Gelap JPJ

 1. Mengemukakan permohonan kepada Urusetia Bahagian Penguatkuasa JPJ & Cawangan

 2. Lengkapkan Borang CG1 dan lampirkan bersama-sama salinan kad pengenalan dan salinan kad perakuan pendaftaran kenderaan (geran)

 3. Membuat permohonan secara berasingan bagi setiap kenderaan dan menandatangani setiap borang permohonan

 4. Mengemukakan dokumen sokongan untuk permohonan yang dibuat atas faktor keselamatan atau kesihatan untuk pertimbangan

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Tinted Kereta Lulus JPJ, atau syarat-syarat penggunaan cermin gelap Tinted Kereta Lulus JPJ, anda boleh terus layari laman web rasmi JPJ di sini = https://www.jpj.gov.my/en/web/main-site/utama