Connect with us

SPA

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Published

on

antidadah pembantu contoh soalan

Anda sedang mencari maklumat mengenai Pembantu Antidadah? Jika ya, anda berada di tempat yang betul. Teruskan pembacaan anda.

Exam akan datang berlangsung pada 7 November 2019 kan? Dah dekat dah tu, anda kenalah buat persediaan sebelum menjawab soalannya.

pembantu antidadah s19

Untuk pengetahuan anda, soalan Pembantu Antidadah pada kali ini adalah berbeza dari segi format berbanding yang lepas.

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah melalukan kemaskini , penambahbaikan serta perubahan format bagi ambilan kali ini. Hal ini bertujuan bagi mendapatkan calon yang benar-benar layak dan berkualiti sahaja bagi memenuhi jawatan kosong bagi jawatan ini.

Skop Tugasan Pembantu Antidadah

Anda ada membaca pada laman web SPA? Ya,jawatan ini berada di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan yang mana ianya berada dalam kategori pelaksana.

Tugas utama bagi seorang Pembantu Antidadah adalah seperti berikut

“Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan”

Gaji permulaan bagi jawatan ini adalah sebanyak RM1352 dan maksimum adalah sehingga RM4003. Ini mengikut kemaskini terkini pada bulan Oktober 2019. Jawatan ini dibuka bagi calon yang mempunyai kelayakan SPM ataupun kelayakan yang setaraf.

Format Pembantu Antidadah 2019

Format 2019 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 ini menggunakan format ini.

Format Pembantu Antidadah 2019

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris\

Contoh Soalan Seksyen A

Seksyen A ini adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Tidak kurang juga calon yang komplen berkenaan seksyen ini di mana masa yang diberikan dirasakan tidak cukup. Hal ini disebabkan di dalam sekeysn ini terdapat soalan yang berkonsepkan matematik yang memerlukan pengiraan dengan pantas. Masa diberi pun amat singkat.

Waalubagaimanapun, soalan yang diberikan di dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, cara menginterpretasi data dan juga menganalisinya. Perlu diingat, soalan dalam seksyen ini menrangkumi silibus di dalam SPM.

Selalunya, seksyen A ini jatuh kepada 4 jenis soalan iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Ini adalah contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

contoh soalan antidadah

Jawapan: D

Penerangan: Kenyataan daripada peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan sahaja, yang mungkin tidak berbukti, siapa yang memutuskan secara muktamad adalah hakim. Tambahan pula, peguambela sudah tentu akan menyebelahi anak guamnya. Manakala bagi Kenyataan jururawat, ianya juga tidak boleh dipakai kerana jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh pulih. Kenyataan profesor ekonomi pula lebih kepada teori sahaja. Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan yang benar-benar berlaku padanya.

“Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”


matematik antidadah

contoh soalan

Contoh Soalan Seksyen B

Bagi Seksyen B, ianya adalah soalan Bahasa Inggeris. Soalan yang diajukan pun, ibarat menjawab soalan peperiksaan SPM.

Berikut beberapa contoh jenis soalan peperiksaan.


soalan english spa

Perlukan rujukan dan contoh penuh soalan???

Semoga anda dapat menjawan soalan peperiksaan antidadah dengan lebih bersedia dan seterusnya mendapat keputusan lulus.

Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Antidadah 2019 ini, terus semak di sini.

Atau klik gambar di bawah ini.

format pembantu antidadah

Kongsikan artikel ini dengan sahabat-sahabat anda yang dipanggil ke sesi exam Pembantu Antidadah S19 tahun 2019 ini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SPA

Contoh Soalan Penolong Pegawai Siasatan P29

Published

on

By

soalan penolong pegawai siasatan

Adakah anda dipanggil bagi menjawab soalan peperiksaan online bagi jawatan Penolong Pegawai Siasatan P29 SPA8? Jika ya, suda tentu anda sekarang sedang sibuk mencari panduan serta contoh soalan Penolong Pegawai Siasatan P29.

contoh soalan penolong pegawai siasatan

Untuk pengetahuan anda, soalan peperiksaan online bagi jawatan ini terdiri daripada 2 seksyen iaitu;

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah

Pengalaman admin dalam menjawab soalan daya menyelesaikan masalah adalah, hampir kesemua soalan dalam seksyen ini adalah soalan menyelesaikan dalam matematik.

Tahap soalan yang ditanya adalah sehingga tahap SPM.

Nak tengok beberapa contoh?Lihat di bawah ini:

Oleh itu, untuk menjawab soalan pada seksyen ini, anda pelrulah tahu formula asas yang selau digunakan ketika menjawab soalan daya menyelesaikan masalah.

Lihat gambar preview copy di bawah ini. Ianya menghimpukan nota-nota ringkas serta formula matematik yang seringkali digunakan untuk menjawab soalan ini.

Anda boleh baca dan fahami nota-nota serta panduan yang terdapat dalam buku tersebut.

Di bawah ini juga adalah beberapa jenis contoh soalan yang mungkin akan anda jumpa.

math

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris

Bagi soalan jenis ini, soalan dengan pilihan jawapan akan diajukan pada seksyen ini.Jika anda seseorang yang fasih berbahasa Inggeri, mungkin soalan ini akan nampak kacang bagi anda.

Bentuk soalan dalam seksyen ini adalah, artikel pendek akan diberikan, kemudian anda perlu menjawab soalan yang diajukan berdasarkan artikel yang diberi.Ada juga soalan berbetuk isikan tempat kosong. Satu ayat yang tidak lengkap akan ditunjukkan, kemudian kita sendiri cari jawapan tempat kosong tersebut.

Akan tetapi , hati-hati ketika menjawab. Ini kerana, adakalanya soalan tersebut adalah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT).

Maka, jangan jawab sewenangnya tanpa telah berfikir.

Nak sedikit contoh yang boleh anda jadikan rujukan? Lihat gambar berikut:

contoh soalan penolong pegawai siasatan

Bagi mereka yang ‘familliar’ dengan mejawab soalan peperiksaan PMR ataupun SPM English kertas satu, lebih kurang macam itulah soalan yang diajukan.

Admin ada file dalam bentuk PDF, contoh soalan dan rujukan.

soalan penolong pegawai siasatan

Anda nak file contoh soalan penolong pegawai siasatan ini? Kalau ya, jom whatsapp saya 014-5611108 (MUSA) wasap.my/60145611108

Saya akan hantar fail berkenaan terus kepada anda melalui whatsapp. Terima kasih.

Kalau tak nak whatsapp, boleh terus juga klik link di bawah ini:

Continue Reading

SPA

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA8i

Published

on

By

UJIAN PSIKOMETRIK SPA8

Adakah anda dipanggil untuk menghadiri ujian Psikometrik yang dijalankan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? Jika ya,kami ada sedikit tips dan panduan cara menjawab soalan psikometrik.Contoh Soalan Psikometrik SPA8.

Anda tergolong dalam jawatan yang kami senaraikan di bawah ini?

[Tarikh Peperiksaan :8 Januari 2019]

  • Penolong Arkitek Landskap Gred JA29
  • Pegawai Syariah Gred LS41
  • Pelukis Pelan (Seni Bina) Gred JA29
  • Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) Gred JA29
  • Merinyu Tali Air Gred J19
  • Pembantu Akauntan Gred W19
  • Penolong Pegawai Perubatan Gred U41
  • Jururawat Gred U41

[Tarikh Peperiksaan :10 Januari 2019]

  • Pegawai Geosains Gred C41 (Kimia)
  • Penolong Pegawai Perubatan Gred U41
  • Penolong Pegawai Perubatan Gred U41
  • Juru X-Ray Gred U41 (Diagnostik)

Definisi Psikometrik

Ujian pikometrik bermaksud ujian yang mengukur tahap kebolehan seseorang untuk ‘perform’ di dalam bidang tugas yang diperlukan.Psikometrik akan menguji kebolehan dari segi kognitif,pengetahuan dan juga personaliti.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik bagi Jururawat Gred U41

Apabila tiada lagi peluang, kita tidak perlu lagi berusaha

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

Saya tidak pernah didenda di zaman persekolahan dahulu

A. Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti

Saya tidak suka memberi penerangan awal kepada pekerja bawahan saya sebelum mereka melakukan kerja seharian

A. Setuju
B. Tidak Setuju

Saya tidak suka menegur pekerja bawahan saya di khalayak ramai

A. Setuju
B. Tidak Setuju

Saya kurang lebih mementingkan hasil kerja daripada cara melakukan kerja

A. Ya
B. Tidak

Mencari pengalaman baru membuatkan saya lemah dan letih.

A. Ya
B. Tidak

Saya tidak suka menjadi ketua daripada menjadi pengikut

A. Ya
B. Tidak

Saya suka mengharapkan balasan apabila saya memberi

A. Ya
B. Tidak

Saya tidak akan menolong rakan saya kerana dia tidak membalas budi saya

A. Setuju
B. Tidak Setuju

Saya tidak akan berdoa hanya jika saya ditimpa musibah

A. Setuju
B. Tidak Setuju


Contoh Soalan Matematik Psikometrik

soalan psikometrik
psikometrik matematik.

Nak lagi contoh soalan lain?Jadi anda boleh buat ulangkaji?Klik link yang kami sediakan di bawah ini:

Continue Reading

SPA

Contoh Soalan Psikometrik Jururawat Gred U41

Published

on

By

CONTOH UJIAN PSIKOMETRIK

Adakah anda seorang jururawat yang akan dipanggil untuk menduduki peperiksaan ujian Psikometrik bagi jawatan Jururawat Gred U41 dalam SPA8i ? Jik ya. Kami di sini sedia membantu anda.

Kami akan kongsikan beberapa contoh soalan ujian Psikometrik bagi anda.

baca: SAPS IBU BAPA

Ujian pikometrik bermaksud ujian yang mengukur tahap kebolehan seseorang untuk ‘perform’ di dalam bidang tugas yang diperlukan.Psikometrik akan menguji kebolehan dari segi kognitif,pengetahuan dan juga personaliti.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik bagi Jururawat Gred U41

Apabila tiada lagi peluang, kita tidak perlu lagi berusaha

A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti

Saya tidak pernah didenda di zaman persekolahan dahulu

A. Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti

Saya tidak suka memberi penerangan awal kepada pekerja bawahan saya sebelum mereka melakukan kerja seharian

A. Setuju
B. Tidak Setuju

Saya tidak suka menegur pekerja bawahan saya di khalayak ramai

A. Setuju
B. Tidak Setuju

Saya kurang lebih mementingkan hasil kerja daripada cara melakukan kerja

A. Ya
B. Tidak

Mencari pengalaman baru membuatkan saya lemah dan letih.

A. Ya
B. Tidak

Saya tidak suka menjadi ketua daripada menjadi pengikut

A. Ya
B. Tidak

Saya suka mengharapkan balasan apabila saya memberi

A. Ya
B. Tidak

Saya tidak akan menolong rakan saya kerana dia tidak membalas budi saya

A. Setuju
B. Tidak Setuju

Saya tidak akan berdoa hanya jika saya ditimpa musibah

A. Setuju
B. Tidak Setuju


Contoh Soalan Matematik Psikometrik

soalan psikometrik
psikometrik matematik.

Nak lagi contoh soalan lain?Jadi anda boleh buat ulangkaji?Klik link yang kami sediakan di bawah ini:

Continue Reading

Recent Posts

Bantuan Sara Hidup 2020

SAPS Ibu Bapa

Trending