Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Anda sedang mencari maklumat mengenai Pembantu Antidadah? Jika ya, anda berada di tempat yang betul. Teruskan pembacaan anda.

Exam akan datang berlangsung pada 7 November 2019 kan? Dah dekat dah tu, anda kenalah buat persediaan sebelum menjawab soalannya.

pembantu antidadah s19

Untuk pengetahuan anda, soalan Pembantu Antidadah pada kali ini adalah berbeza dari segi format berbanding yang lepas.

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah melalukan kemaskini , penambahbaikan serta perubahan format bagi ambilan kali ini. Hal ini bertujuan bagi mendapatkan calon yang benar-benar layak dan berkualiti sahaja bagi memenuhi jawatan kosong bagi jawatan ini.

Skop Tugasan Pembantu Antidadah

Anda ada membaca pada laman web SPA? Ya,jawatan ini berada di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan yang mana ianya berada dalam kategori pelaksana.

Tugas utama bagi seorang Pembantu Antidadah adalah seperti berikut

“Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan”

Gaji permulaan bagi jawatan ini adalah sebanyak RM1352 dan maksimum adalah sehingga RM4003. Ini mengikut kemaskini terkini pada bulan Oktober 2019. Jawatan ini dibuka bagi calon yang mempunyai kelayakan SPM ataupun kelayakan yang setaraf.

Format Pembantu Antidadah 2019

Format 2019 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 ini menggunakan format ini.

Format Pembantu Antidadah 2019

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris\

Contoh Soalan Seksyen A

Seksyen A ini adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Tidak kurang juga calon yang komplen berkenaan seksyen ini di mana masa yang diberikan dirasakan tidak cukup. Hal ini disebabkan di dalam sekeysn ini terdapat soalan yang berkonsepkan matematik yang memerlukan pengiraan dengan pantas. Masa diberi pun amat singkat.

Waalubagaimanapun, soalan yang diberikan di dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, cara menginterpretasi data dan juga menganalisinya. Perlu diingat, soalan dalam seksyen ini menrangkumi silibus di dalam SPM.

Selalunya, seksyen A ini jatuh kepada 4 jenis soalan iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Ini adalah contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

contoh soalan antidadah

Jawapan: D

Penerangan: Kenyataan daripada peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan sahaja, yang mungkin tidak berbukti, siapa yang memutuskan secara muktamad adalah hakim. Tambahan pula, peguambela sudah tentu akan menyebelahi anak guamnya. Manakala bagi Kenyataan jururawat, ianya juga tidak boleh dipakai kerana jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh pulih. Kenyataan profesor ekonomi pula lebih kepada teori sahaja. Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan yang benar-benar berlaku padanya.

“Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”


matematik antidadah


contoh soalan


Contoh Soalan Seksyen B

Bagi Seksyen B, ianya adalah soalan Bahasa Inggeris. Soalan yang diajukan pun, ibarat menjawab soalan peperiksaan SPM.

Berikut beberapa contoh jenis soalan peperiksaan.


soalan english spa


Perlukan rujukan dan contoh penuh soalan???

Semoga anda dapat menjawan soalan peperiksaan antidadah dengan lebih bersedia dan seterusnya mendapat keputusan lulus.

Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Antidadah 2019 ini, terus semak di sini.

Atau klik gambar di bawah ini.

format pembantu antidadah

Kongsikan artikel ini dengan sahabat-sahabat anda yang dipanggil ke sesi exam Pembantu Antidadah S19 tahun 2019 ini.