Connect with us

SPA

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Published

on

antidadah pembantu contoh soalan

Anda sedang mencari maklumat mengenai Pembantu Antidadah? Jika ya, anda berada di tempat yang betul. Teruskan pembacaan anda.

Exam akan datang berlangsung pada 7 November 2019 kan? Dah dekat dah tu, anda kenalah buat persediaan sebelum menjawab soalannya.

pembantu antidadah s19

Untuk pengetahuan anda, soalan Pembantu Antidadah pada kali ini adalah berbeza dari segi format berbanding yang lepas.

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah melalukan kemaskini , penambahbaikan serta perubahan format bagi ambilan kali ini. Hal ini bertujuan bagi mendapatkan calon yang benar-benar layak dan berkualiti sahaja bagi memenuhi jawatan kosong bagi jawatan ini.

Skop Tugasan Pembantu Antidadah

Anda ada membaca pada laman web SPA? Ya,jawatan ini berada di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan yang mana ianya berada dalam kategori pelaksana.

Tugas utama bagi seorang Pembantu Antidadah adalah seperti berikut

“Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan”

Gaji permulaan bagi jawatan ini adalah sebanyak RM1352 dan maksimum adalah sehingga RM4003. Ini mengikut kemaskini terkini pada bulan Oktober 2019. Jawatan ini dibuka bagi calon yang mempunyai kelayakan SPM ataupun kelayakan yang setaraf.

Format Pembantu Antidadah 2019

Format 2019 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 ini menggunakan format ini.

Format Pembantu Antidadah 2019

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris\

Contoh Soalan Seksyen A

Seksyen A ini adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Tidak kurang juga calon yang komplen berkenaan seksyen ini di mana masa yang diberikan dirasakan tidak cukup. Hal ini disebabkan di dalam sekeysn ini terdapat soalan yang berkonsepkan matematik yang memerlukan pengiraan dengan pantas. Masa diberi pun amat singkat.

Waalubagaimanapun, soalan yang diberikan di dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, cara menginterpretasi data dan juga menganalisinya. Perlu diingat, soalan dalam seksyen ini menrangkumi silibus di dalam SPM.

Selalunya, seksyen A ini jatuh kepada 4 jenis soalan iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Ini adalah contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

contoh soalan antidadah

Jawapan: D

Penerangan: Kenyataan daripada peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan sahaja, yang mungkin tidak berbukti, siapa yang memutuskan secara muktamad adalah hakim. Tambahan pula, peguambela sudah tentu akan menyebelahi anak guamnya. Manakala bagi Kenyataan jururawat, ianya juga tidak boleh dipakai kerana jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh pulih. Kenyataan profesor ekonomi pula lebih kepada teori sahaja. Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan yang benar-benar berlaku padanya.

“Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”


matematik antidadah

contoh soalan

Contoh Soalan Seksyen B

Bagi Seksyen B, ianya adalah soalan Bahasa Inggeris. Soalan yang diajukan pun, ibarat menjawab soalan peperiksaan SPM.

Berikut beberapa contoh jenis soalan peperiksaan.


soalan english spa

Perlukan rujukan dan contoh penuh soalan???

Semoga anda dapat menjawan soalan peperiksaan antidadah dengan lebih bersedia dan seterusnya mendapat keputusan lulus.

Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Antidadah 2019 ini, terus semak di sini.

Atau klik gambar di bawah ini.

format pembantu antidadah

Kongsikan artikel ini dengan sahabat-sahabat anda yang dipanggil ke sesi exam Pembantu Antidadah S19 tahun 2019 ini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SPA

Temuduga Pegawai Meteorologi Gred C41

Published

on

By

temuduga kerja kerajaan

Adakah anda dipanggil untuk menjalani temuduga oleh SPA bagi jawatan Pegawai Meteorologi? Jika ya, kami terlebih dahulu mengucapkan tahniah!

Suda tentu, sebelum temuduga, mesti akan rasa nervous semacam kan? Tak tahu nak prepare apa, kadang-kadang jika terlebih ‘concern’ pula akan jadi overload dengan maklumat.

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Meteorologi C41

Antara perkara asas yang mungkin ditanya adalah;

  • Perkenalkan diri anda
  • Apa isu semasa terkini di Malaysia?
  • Siapa pengarah Jabatan Meteorolgi Malaysia?
  • Tugas seorang Pegawai Meteorologi.

Nampak senang bukan?Tapi tidak semudah itu, sungguhpun kita tahu soalan yang akan ditanya, kita perlulah tahu ‘trick’ cara menyampaikan jawapan kita dengan yakin.

Selain soalan di atas, ada beberapa lagi contoh soalan yang kerap ditanya ketika temuduga kerajaan.

Klik gambar di bawah ini untuk mengetahui tips serta panduan untuk lulus temuduga kerajaan bagi jawatan Pegawai Meteorologi.

temuduga kerja kerajaan

Kami mengucapkan, selamat menduduki temuduga bagi jawatan Pegawai Meteorologi Gred C41

Continue Reading

SPA

Temuduga Pembantu Pegawai Latihan Vokasional DV19

Published

on

By

temuduga kerja kerajaan

Pihak SPA baru sahaja mengeluarkan tarikh untuk menjalani temuduga bagai jawatan Pembantu Pegawai Latihan Vokasional DV19.

Tarikh temuduga ini berjalan adalah 16-20 Disember 2019.

Anda pasti ingin tahu apakah soalan yang akan ditanya penemuduga nanti kan? Di sini kami sediakan tips serta jenis contoh soalan yang berkemungkinan akan ditanya semasa proses temuduga berlangsung.

Tugas Pembantu Pegawai Latihan Vokasional

Sebelum itu, kita perlu tahu akan tugas seorang pembantu pegawai latihan vokasional gred DV19.

Untuk senarai lengkap tugas jawatan ini, lihat di sini

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Pegawai Latihan Vokasional

Secara amnya, pada permulaan temuduga, anda akan diminta untuk memperkenalkan diri anda, kemudian anda akan disoal mengenai jawatan yang anda pohon, apa deskripsi tugas, kenapa nak mohon jawatan berkenaan, dan juga isu semasa yang berlaku dalam negara.

Akan tetapi, tidak semudah itu untuk anda menjawab soalan ini, anda perlulah mempunyai ‘trick’ yang ampuh untuk ‘tackle’ si penemuduga, nak tahu caranya?Klik gambar di bawah ini.

temuduga kerajaan
Continue Reading

SPA

Kemaskini Permohonan SPA8i Online

Published

on

By

SPA8I

SPA8i merupakan sistem permohonan secara online bagi jawatan di dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Pemohona perlulah selalu membuat kemaskini borang permohonan online mereka. Secara kebiasaanya, susur atur permohonan adalah seperti berikut;

SPA8I

  1. Pemohon mendaftar akaun baru.
  2. Pemohon mengisi borang SPA8i.
  3. Pemohonan menunggu panggilan dengan membuat semakan panggilan temuduga.
  4. Jika terdapat jawatan yang baru diiklankan, pemohon perlu membuat kemaskini borang.

Kemaskini borang dilakukan sama ada terdapat tawaran terkini daripada pihak SPA ataupun pemohon ingin menukar jawatan yang dipohon. Kemaskini juga dilakukan jika terdapat perubahan pada butir-butir pemohon seperti alamat surat menyurat, keputusan akademik, bakat, dan lain-lain.Cara Membuat kemaskini SPA8iBerikut adalah cara membuat kemaskini borang.

  1. Masuk ke salah satu pautan berikut: Server 1Server 2
  2. Masukkan myid (no kad pengenalan ) dan kata laluan.
  3. Buat kemaskini pada bahagian yang anda inginkan.
  4. Jangan lupa klik butang simpan untuk kemaskini butir diri.
  5. Setelah selesai, tick ‘saya setuju’ dan klik butang hantar seperti pada gambar di bawah.
spa8i hantar
Continue Reading

Trending