Senarai Tempat Menarik Di Johor Bahru

Senarai Tempat Menarik Di Johor Bahru

Tempat Menarik Di Johor Bahru. Johor Bahru merupakan ibu negeri Johor yang mana mempunyai banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi. Johor Bahru juga salah satu bandaraya yang terletak berhampiran dengan negara jiran iaitu Singapura.

Oleh sebab bandaraya ini juga dekat dengan Singapura, dengan itu destinasi percutian hujung minggu di pelbagai tempat menarik adalah satu kunjungan bagi kebanyakan warga Singapura.

Dengan adanya pelbagai tempat yang boleh dikunjungi, berikut adalah beberapa tempat menarik di Johor Bahru yang boleh dikunjungi semua.

Antara Tempat Menarik Di Johor Bahru

1. Legoland

Legoland Malaysia ini memang tarikan utama Johor dan Legoland pertama yang dibina dalam Asia. Ia terdiri daripada taman air, taman tema dan akuarium Sea life.

Legoland Malaysia juga merupakan destinasi percutian keluarga yang agak sempurna dengan lebih 70 permainan dan tunggangan interaktif, gelongsor, pertunjukan dan tarikan yang bukan sahaja seronok dan mengembarakan tetapi juga memberi pelajarn.

2. Austin Heights Adventure Park

Austin Heights Adventure Park adalah taman edutainment yang terbesar di Malaysia. Taman tema air ini juga menjadi salah satu tempat yang mendapat ramai kunjungan dari pelawatnya setiap hari.

3. Desaru Coast Adventureland

Selain dekat Legoland, Desaru Coast Adventureland juga mempunyai taman tema air. Tempat ini juga adalah salah satu tempat menarik di Johor Bahru untuk dilawati ketika besama keluarga.

Tarikan dekat tempat ini adalah spot taman tema air yang menyenangkan bagi keluarga dan kanak-kanak.

4. Sea Life Malaysia

Sealife merupakan salah satu jenama tersohor bagi pembuatan akuarium yang mana menjadi tumpuan perlancongan di seluruh dunia.

Tarikan utama adalah 180 degrees ocean tunnel, iaitu merupakan terowong kaca yang mana menempatkan pelbagai sepesies hidupan laut seperti ikan jerung, kudat laut, obor-obbor dan pelbagai jenis hidupan laut lagi.

5. Trickeye Museum

Trickeye Museum ini terletak di tingkat , City Square Johor Bahru yang mana tempat ini adalah salah satu tempat menarik di Johor Bahru dan mengujakan kepada mereka yang berkunjung.

Jika anda datang berkunjung, anda bukan sahaja dihidangkan dengan pelbagai lukisan 3D, malah anda akan diberikan aplikasi khas melalui telefon bimbit bagi merasai pengalaman melihat lukisan tersebut dalam bentuk ilusi optik.

6. Danga Bay

Danga Bay adalah kawasan yang menarik dan kawasan bersantai yang popular di tepi laut yang wajib anda lawat.

Tempat ini adalah tempat yang sering dikunjungi oleh penduduk setempat, malah ia juga turut menjadi tumpuan pelancong. Ia dikatakan wajah atau ikon kepada Johor Bahru yang mana pelancong luar dapat melihat budaya dan adat penduduk di situ.

7. Bazar Karat

Bazar Karat juga adalah salah satu tempat menarik di Johor Bahru. Tarikan tempat ini adalah seunik dengan namanya iaitu Bazar Karat. Destinasi ini mendapat nama tersebut ekoran daripada aktiviti jual beli barang-barang antik dan terpakai.

Hari demi hari, destinasi ini sering mendapat kunjungan yang ramai dan telah mendapat tempat di hati para pelancong.

8. Pantai Desaru

Pantai Desaru ini adalah satu tempat percutian yang cukup sempurna. Destinasi ini juga menjadi tempat menarik di Johor Bahru di mana Pantai Desaru ini mempunyai laut yang jernih dan udara yang segar.

9. JB City Square

JB City Square juga menjadi tempat yang menarik disebabkan ini adalah salah satu tempat menarik untuk bershopping.

10. Skyscape Komtar JBCC

Tempat Menarik Di Johor Bahru

Tempat ini telah mula dibuka pada tahun 2019 dan tempat ini menjadi tarikan kepada semua orang dikeranakan tempat ini adalah salah satu tempat yang sesuai untuk menghayati kesibukan bandar Johor Bahru.

Tempat ini juga merupakan jambatan melengkung yang berketinggian 149 meter dan turut memberikan pemandangan Singapura daripada kejauhan.