Semakan Tarikh Luput LKM

Semakan Tarikh Luput LKM

Semakan Tarikh Luput LKM. Lesen Kenderaan Motor (LKM) adalah dokumen penting bagi pemilik kenderaan bermotor yang membenarkan mereka untuk mengendalikan kenderaan di jalan raya. Bagi memastikan keselamatan dan keselamatan pengguna jalan raya, penting bagi setiap pemilik kenderaan untuk mematuhi tarikh luput lesen mereka.

Bagi tempoh pembaharuan LKM pula dibenarkan adalah dua bulan lebih awal dari tarikh tamat nya LKM untuk tempoh paling kurang 6 bulan sehingga maksimum 1 tahun. Seandainya LKM anda kenderaan gagal untuk diperbaharui melebihi 3 tahun, kenderaan anda perlu dibawa ke Puspakom untuk mendapatkan report pemeriksaan kenderaan.

Semakan berkala terhadap tarikh luput lesen adalah tanggungjawab penting yang perlu diambil serius oleh setiap pemandu. Artikel ini akan membincangkan mengenai semakan tarikh luput lesen kenderaan motor LKM.

Apa Itu Lesen Kenderaan Motor (LKM) / Roadtax

Lesen Kenderaan Motor (LKM) atau Roadtax lebih dikenali dengan istilah cukai jalan adalah bayaran yang dikenakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ke atas pemilik kenderaan bermotor sebelum kenderaan tersebut dibenarkan untuk dipandu di jalan raya secara sah.

Bila Masa Perlu Perbaharui Roadtax / LKM

Roadtax atau Lesen Kenderaan Motor (LKM) perlu diperbaharui pada setiap tahun. Anda boleh mengambil tahu bagi tarikh tamat tempoh Roadtax dengan menyemak tarikh yang tertera di atas kertas Roadtax anda. Roadtax boleh diberbaharui 60 hari, bersamaan dengan 2 bulan sebelum tarikh tamat tempohnya.

Cara Membuat Semakan Tarikh Luput LKM / Roadtax

  1. Buka aplikasi MyJPJ di telefon pintar anda

  2. Log masuk akaun

  3. Di pAparan menu utama dibahagian Perlesenan Kenderaan Klik pada Semakan Lesen Kenderaan

  4. Masukkan No. Kad Pengenalan dan masukkan No. kenderaan pada ruangan yang disediakan

  5. Anda juga boleh menyemak status Roadtax bagi pihak ketiga dengan memasukkan No. Kad Pengenalan dan No. Kenderaan mereka pada ruangan tersebut

  6. Klik “Hantar”

  7. Paparan akan menunjukkan Nama, No. Kad Pengenalan dan No. kederaan serta dibawahnya pula akan menunjukkan paparan maklumat Roadtax seperti tarikh mula dan tarikh luput.

Semakan Tarikh Luput LKM Melalui Online

Anda juga boleh membuat semakan melalui online, ikuti langkah-langkah seperti berikut :

Semakan Tarikh Luput LKM

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Semakan Tarikh Luput LKM / Roadtax, anda boleh hubngi melalui saluran :