Sumbangan Asas Rahmah (SARa): Semakan Status Pembayaran 2023

Sumbangan Asas Rahmah (SARa): Semakan Status Pembayaran 2023

Lebih 210,000 penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dalam kategori miskin tegar berdasarkan data e-Kasih, akan menerima Sumbangan Asas Rahmah (SARA) berjumlah RM600 mulai 17 Julai 2023, bagi mendapatkan barangan keperluan makanan asas.

Kementerian Kewangan (MOF) memaklumkan pelaksanaan SARA bagi penerima STR di Semenanjung, akan dibuat secara berperingkat mulai 17 Julai 2023, manakala penerima di Sabah, Sarawak dan Labuan pada 7 Ogos 2023 ini.

Penerima STR dari Semenanjung akan menerima SARA dalam bentuk bantuan barangan keperluan asas, yang diberikan dalam bentuk tanpa tunai berjumlah RM100 setiap bulan bagi tempoh enam bulan sehingga Disember ini, dan dimasukkan secara automatik melalui akaun yang dibuka menggunakan MyKad penerima, bagi pembelian di pasar raya atau kedai runcit terpilih seluruh negara.

Penerima STR dari Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu, akan menerima SARA bermula esok, manakala penerima dari Perlis, Perak, Pahang, Melaka dan Johor pula, akan mula menerima bantuan itu 31 Julai.

Penerima STR dari Sabah, Sarawak dan Labuan pula, akan menerima SARA dalam bentuk bayaran RM600 sekali gus, menerusi pengkreditan ke akaun bank atau secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) seluruh negara.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kenyataan itu berkata Kerajaan Perpaduan, telah memperuntukkan hampir RM130 juta di bawah inisiatif Payung Rahmah untuk membantu golongan kurang berkemampuan, terutamanya kumpulan miskin tegar mendepani cabaran kos sara hidup.

Jadual Pembayaran Mengikut Negeri

NegeriTarikh Menerima SARA
Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Kelantan, Terengganu17 Julai 2023
Perlis, Perak, Pahang, Melaka, Johor31 Julai
Sabah, Sarawak, Labuan7 Ogos

Semakan Status SARA 2023

Semakan boleh dibuat dengan melayari pautan: https://apps.mykasih.net:8443/mkmember/Redang/Recip/CheckStatus.aspx?lang=

Soalan Lazim

Apakah itu Sumbangan Asas Rahmah (SARA)?

SARA adalah bantuan berjumlah RM600 yang diberikan kepada penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dalam kategori miskin tegar berdasarkan data e-Kasih.

Bagaimana cara menerima SARA?

Penerima STR dari Semenanjung akan menerima SARA dalam bentuk bantuan barangan keperluan asas, yang diberikan dalam bentuk tanpa tunai berjumlah RM100 setiap bulan bagi tempoh enam bulan. Penerima STR dari Sabah, Sarawak dan Labuan pula, akan menerima SARA dalam bentuk bayaran RM600 sekali gus, menerusi pengkreditan ke akaun bank atau secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) seluruh negara.

Bagaimana cara semakan status kelayakan SARA?

Semakan status kelayakan SARA boleh didapati di Portal Rasmi STR, di pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my. Maklumat lanjut mekanisme pelaksanaan SARA pula boleh dirujuk melalui https://www.mykasih.com.my.