Semakan Keputusan PSPM Matrikulasi

Semakan Keputusan PSPM Matrikulasi

Semakan Keputusan PSPM Matrikulasi. Program matrikulasi merupakan satu program pra-universiti yang bertujuan untuk menyediakan persediaan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sebelum meneruskan pengajian di peringkat universiti. Sepanjang tempoh program ini, pelajar akan mengikuti beberapa peperiksaan semester sebagai sebahagian daripada penilaian prestasi mereka.

Semakan keputusan peperiksaan semester adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh para pelajar untuk mengetahui pencapaian mereka dalam setiap semester. Berikut dikongsikan cara untuk membuat semakan keputusan PSPM.

Cara Buat Semakan Keputusan PSPM Matrikulasi

Untuk Makluman semua pelajar matrikulasi, Tarikh Keputusan Peperiksaan Semester Program Matrikulasi (PSPM) bagi sesi 2022/2023 ialah pada 7 Julai 2023, Jam 10.00 pagi.

Semakan keputusan PSPM Matrikulasi hanya boleh dilakukan mengikut tarikh yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)

1. Semakan Secara Online

2. Semakan Melalui Telefon

  • Anda boleh terus menghubungi kolej masing-masing atau menghubungi sektor Pengurusan Peperiksaan, Bahagian Matrikulasi KPM melalui talian 03-8884 4083 atau 03-8884 4020

Semakan Keputusan PSPM Matrikulasi

Permohonan Semak Semula Keputusan Peperiksaan

Permohonan semak semula hanya bagi keputusan PSPM, Semester II & IV, Sesi 2022/2023 dan hendaklah dibuat melalui kolej masing-masing.

Kadar bayaran bagi setiap kursus yang disemak semula adalah RM50.00 (tidak termasuk caj dan cukai berkuatkuasa bagi kiriman wang / darf bank)

Tempoh permohonan bermula dari hari keputusan PSPM, Semester II & IV, Sesi 2022/2023 diumumkan iaitu pada 7 hingga 20 Julai 2023.

Sebarang permohonan yang diterima selepas tarikh tutup tidak akan diproses.