Sejukkan Rumah : Cara Mudah Efektif

Sejukkan Rumah : Cara Mudah Efektif

Sejukkan Rumah : Cara Mudah Efektif. Seperti yang kita tahu, sejak kebelakangan ini cuaca di negara kita mengalami musim panas yang panjang. Walaupun ada kalanya hujan, namun apabila cuaca yang panas, mengakibatkan seseorang kurang selesa walaupun berada dalam rumah. Ini kerana tidak semua orang mempunyai penghawa dingin.

Oleh itu, beberapa langkah sederhana dan efektif, anda dapat menciptakan suasana yang menyegarkan di dalam rumah anda tanpa harus menggunakan pendingin udara yang mahal atau meningkatkan bil elektrik anda.

Disini kami akan memberikan beberapa tips tentang cara sejukkan rumah dengan cara yang mudah dan efektif.

Cara Mudah Sejukkan Rumah

Berikut beberapa tips praktis tentang cara sejukkan rumah dengan cara yang mudah dan efektif yang anda boleh ikuti :

1. Arahkan Kipas ke Tingkap

Sering kita lakukan bila cuaca panas dan ruang bilik pun ikut panas dan kita terus arahkan kipas kepada kita. Namun masih juga terasa panas dikeranakan bahang yang terasa. Salah satu cara untuk mengurangkan udara panas dan bahang yang terasa panas adalah dengan cara menggunakan kipas berdiri dan arah kan kipas ke arah luar tingkap atau pintu untuk mengeluarkan udara yang panas dan bahang yang ada dalam bilik.

Sejukkan Rumah

2. Pasang Langsir Sesuai

Pasang langsir yang sesuai dan tepat bagi membantu melindungi rumah dari sinar matahari langsung yang dapat memanaskan suhu di dalam ruangan. Pilih langsir berwarna terang atau langsir yang memiliki lapisan pemantul untuk menghalang panas yang masuk.

3. Buat Penghalang Suhu

Buat penghalang suhu di sekitar rumah anda dengan menggunakan tanaman berdaun di luar tingkap atau dinding yang terkena sinar matahari. Pohon-pohon tinggi atau semak-semak yang tumbuhberdekatan tingkap atau dinding dapat memberikan perlindungan dari sinar matahari langsung dan membantu menurunkan suhu di dalam ruangan.

4. Kurangi Penggunaan Peralatan Elektronik

Peralatan elektronik seperti komputer, TV dan yang lain-lain dapat menghasilkan panas yang tidak diinginkan di dalam rumah. Kurangi penggunaan peralatan elektronik tersebut dan manfaatkan cahaya alami sebanyak mungkin. Gunakan lampu LED yang menghasilkan panas yang lebih sedikit jika perlu.

5. Gunakan Penyedut Asap Dapur ( Cooker Hood )

Gunakan Penyedut Asap Dapur ( Cooker Hood ) untuk menyedut asap masakan yang terhasil ketika masak. Apabila kita memasak disiang hari atau di malam hari, kesannya akan mengakibatkan ruangan itu panas jika tidak menggunakan penyedut Asap Dapur.

6. Gunakan Aluminium Foil

Tidak dinafikan, rumah yang beratapkan zink ini sangat panas waktu siangnya, lebih-lebih lagi bila tiba musim kemarau. Dengan meletakkan atau menggunakan Aluminium Foil sekurang-kurangnya dapat menggurangkan bahang yang ada diruangan.

Semoga perkongsian cara mudah sejukkan rumah ini bermanfaat dan dapat membantu ada mengurangkan panas dan bahang yang terasa di dalam rumah.