Connect with us

SAPS

SAPS Ibubapa: Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPSNKRA)

Published

on

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan sistem diwujudkan oleh KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA KPM khas untuk para guru mengisi markah peperiksaan pelajar.

Di bawah sistem SAPS, terdapat SAPS Semakan Ibu Bapa. Iaitu aplikasi online untuk menyemak keputusan pelajar.

Artikel ringkas ini akan berkongsi mengenai informasi dan panduan login kedalam sistem SAPS.

saps nkra sistem analisis

Login SAPS NKRA Online

Untuk login ke dalam SAPS, anda bolehlah klik pautan yang tertera di bawah ini.

Selepas login, masukkan ID dan kata laluan pada ruangan seperti gambar di bawah ini.

login saps
cara login

Masukkan id dan kata laluan seperti biasa.

Ini bermaksud, anda mestilah ada id dan kata laluan dahulu sebelum dapat login ke dalam sistem ini. Jika anda tidak mempunyai

Pengumuman Terkini SAPS

Tarikh pengisian markah peperiksaan terkini adalah seperti berikut:

  • Mula:
  • Tarikh tutup:

Pengisian markah Peperiksaan Dalaman Sekolah bagi Tahun 2019cuma untuk murid Tahun 4- 6 dan Tingkatan 1- 5. Tiada lagi pengisian bagi Ujian 1, Ujian 2 dan Saringan LINUS Khas dalam sistem SAPS.

Kami mengucapkan selamat mengisi markah pelajar/murid melalui SAPSNKRA.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Live Streaming Malaysia vs UAE 10.9.2019 (Kelayakan Piala Dunia)

  2. Pingback: Permohonan SBP 2020 Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 (Online)

  3. Pingback: Permohonan eGTukar: Pertukaran Guru Sesi Januari 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SAPS

SAPS Ibu Bapa – Semakan Keputusan Peperiksaan 2020

Published

on

By

semakan saps

SAPS Ibu Bapa merupakan aplikasi yang diwujudkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menjadikan laporan markah peperiksaan pelajar lebih teratur. SAPS merupakan singkatan bagi Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah.

Para guru mempunyai akses untuk memasukkan markah ke dalam aplikasi SAPS. Manakala para ibu bapa pula boleh membuat semakan prestasi markah anak-anak melalui sistem SAPS Semakan Ibu Bapa.

SAPS Ibu Bapa: Semakan Slip Keputusan peperiksaan

Kepada ibu bapa, jika anda ingin membuat semakan keputusan peperiksaan anak anda, boleh terus klik pada butang yang tertera di bawah ini:

antaramuka saps semakan ibu bapa

Langkah untuk membuat semakan adalah;

  1. Masukkan nombor sijil lahir ataupun kad pengenalan pelajar. Pastikan memasukkan tanpa tanda (space) ataupun sengkang.
  2. Kemudian, masukkan maklumat pelajar dan sekolah terkini ataupun sekolah sebelum ini jika ada.
  3. Pastikan negeri, daerah dan nama sekolah adalah betul anda masukkan.
  4. Klik semak.
  5. Kemudian, keputusan peperiksaan anda akan dipaparkan,

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah – SAPS

Bagi para guru pula, jika anda ingin mengakses SAPSNKRA untuk memasukkan marakah peperiksaan anak murid anda, bolehlah klik butang tertera di bawah ini:

Masukkan ID pengguna dan juga kata laluan anda di dalam ruangan yang diminta.

Selepas itu, klik login. Maka anda bolehlah mula untuk key in data markah peperiksaan pelajar mengikut subjek yang anda ajar.

Soalan dan Pertanyaan Mengenai SAPS Ibu Bapa

Soalan: Saya baru dilantik sebagai Setiausaha Peperiksaan yang baru. Akan tetapi, saya tidak mempunyai ID dan kata laluan.

Jawapan: Anda boleh dapatkan ID dan kata laluan dengan terus mendaftar di sini. Masukkan kod sekolah anda, dan ikuti arahan seterusnya yang tertera. Dapatkan kod sekolah pada pihak pengurusan sekolah anda.

Soalan: Saya mendapat notis “Kod akses atau kata laluan salah“.

Jawapan: Pastikan anda memasukkan kata laluan yang betul. Huruf kecil dan besar haruslah sama dengan kata laluan yang anda masukkan. Jika perkara ini berterusan, hubungi meja SAPS Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) atau Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

Soalan: Saya terlupa kata laluan, dan saya merupakan seorang Setiausaha Peperiksaan

Jawapan: Sila dapatkan kembali maklumat login anda dengan kunjungi meja SAPS di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) ataupun Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

Soalan: Saya terlupa dan ID kata laluan, dan saya merupakan guru kelas/mata pelajaran.

Jawapan: Mohon dapatkan ID anda pada Setia Usaha Peperiksaan (SUP). Bagi kata laluan yang terlupa, mohon pada Setiausaha Peperiksaan untuk reset. Kemudian login kembali dengan kata laluan sementara iaitu, 12345678. Selepas berjaya login, terus tukar kepada kata laluan yang baru.

Soalan: Butiran murid / pelajar yang terdapat pada Sistem Analsis Peperiksaan Sekolah (SAPS) adalah tidak sama dengan Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM).

Jawapan: Anda perlu padam semula murid tersebut pada sistem SAPS. Kemudian kembali import butiran murid berkenaan secara individu.

Soalan: Terdapat nama yang berulang pada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dan Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)

Jawapan: Jika anda menjumpai nama yang berulang dalam senarai, anda perlulah memadam nama yang berulang tersebut supaya cuma ada satu nama sahaja bagi murid berkenaan.

Soalan: Terdapat murid antarabangsa yang tidak dapat diimpot maklumatnya daripada Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)

Jawapan: Hal ini biasanya apabila nombor passport / visa murid berkenaan terlalu panjang. Jika hal ini terjadi, sila berjumpa Pegawai Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) di Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) untuk membuat penyelarasan mengenai maklumat murid berkenaan.

Soalan: Saya adalah Setiausaha Peperiksaan, saya tidak dapat mendaftarkan guru yang baru berpindah ke sekolah saya.

Jawapan: Kemungkinan juga guru berkenaan telahpun dipindahkan maklumatnya oleh Setiausaha Peperiksaan di sekolah lama. Disebabkan itu anda tidak dapat mendaftarkan maklumat yang telah wujud. Sila buat carian pengguna.

Soalan: Saya merupalan seorang guru kelas dan saya mendapati terdapat butiran salah dalam Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS). Contohnya ejaan nama salah dan juga no kad pengenalan.

Jawapan: Jika anda menjumpa maklumat murid yang salah, segera laporkan kepada Setiausaha Peperiksaan (SUP) dengan kadar yang segera. Anda sebagai guru tidak akan dapat membetulkan kesalahan ini.

Soalan: Markah peperiksaan murid telahpun saya isi dengan lengkap. Akan tetapi apabila dibuka semula, semua markah yang saya isi tadi hilang (tidak diisi pun).

Jawapan: Perkara ini terjadi jika bilangan murid di dalam kelas tidak sama dengan bilangan markah peperiksaan yang dimasukkan. Ini disebabkan apabila terdapat murid yang berpindah masuk ataupun keluar. Sila kemaskini bilangan murid yang sebenar.

Soalan: Secara tiba-tiba saya mendapati bilangan murid telah menjadi 0. Apa perlu saya lakukan?

Jawapan: Hal ini mungkin terjadi ketika anda masuk ketika waktu puncak. Waktu puncak ini selalunya terjadi ketika musim ibu bapa menyemak keputusan peperiksaan anak-anak. Cuba sekali lagi dan login pada bukan waktu puncak. Contohnya tengah malam dan juga awal pagi. Apabila terlalu ramai masuk ke dalam laman web SAPS, pelayan web (server) akan berkerja dengan lebih kuat menyebabkan tampungan beban bandwidth yang meningkat. Seterusnya menyebabkan beberapa paparan akan menjadi tidak sepatutnya. Cuba masuk bermula pada pukul 3 pagi sehingga 6 pagi. Confirm boleh masuk dengan jayanya.

Soalan: Saya perlukan data mentah (raw data) yang ingin saya gunakan untuk keperluan tertentu. Bagaimanakah cara untuk saya memperolehi raw data ini?Mohon pihak SAPS beri tunjuk ajar.

Jawapan: Jika anda adalah guru kelas, anda tidak boleh mendapatkan maklumat data mentah ini. Namun, anda boleh meminta pertolongan daripada Setiausaha Peperiksaan untuk melakukan perkara ini. SUP boleh pergi ke menu Admin> Download > Download Data > Download Data Peperiksaan. Pastikan anda menggunakan data ini bukan untuk kepentingan peribadi anda, contohnya menjual data dan sebagainya.

Soalan: Saya merupakan pegawai meja Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah bahagian Jabatan Pendidikan Negeri / Pejabat Pendidikan Daerah, saya dapati maklumat analisis bagi setiap sekolah adalah 0. Contohnya GPS= 0% , bilangan lulus= 0%

Jawapan: hal ini kemungkinan berlaku apabila Setiausaha Peperiksaan di sekolah tersebut tidak proses markah para pelajar/ murid. Sila hubungi SUP sekolah berkenaan untuk mereka membuat kemaskini.

Soalan: Saya adalah guru mata pelajaran. Adalah normal ketika membuat ulangkaji semakan semula kertas peperiksaan, akan ada perubahan markah pada murid. Maka, saya telah memasukkan markah baru ke dalam sistem SAPS. Akan tetapi, tiada perubahan berlaku pada sistem. Sistem tetap memaparkan markah yang lama.Apa perlu saya lakukan?

Jawapan: Perlu diingatkan, setiap kali ada perubahan markah, seorang setiausaha peperiksaan akan melakukan kemaskini. Selagi tiada kemaskini yang dilakukan oleh SUP, selagi itu markah tidak akan berubah dalam sistem. Oleh itu, jika terdapat perubahan pada markah murid, sila maklumkan kepada SUP sekolah anda.

Kesimpulan

Semoga artikel ringkas mengenai SAPS Ibu Bapa ini dapat membantu anda di dalam membuat semakan keputusan peperiksaan dan mengetahui kedudukan dalam kelas. Bagi para guru pula semoga ianya dapat membantu anda login dan jika ada persoalan, boleh rujuk artikel di atas ini.

Continue Reading

SAPS

SAPS Ibu Bapa Kedudukan Kelas 2020

Published

on

By

saps kedudukan kelas

SAPS Ibu Bapa adalah sistem atas talian yang mana mengendalikan markah peperiksaan bagi pelajar sekolah menengah dan juga sekolah rendah.

Jika dahulu, hendak melihat keududukan anak di dalam kelas, ibu bapa perlu hadirkan diri ke sekolah dalam sesi perjumpaan bersama dengan guru. Ataupun, mereka perlu melihat buku report prestasi murid dahulu.

Kini, untuk melihat kedudukan anak di dalam kelas, ianya boleh dilakukan secara online sahaja. Semuanya cuma di hujung jari anda melalui aplikasi saps ibu bapa.

SAPS Ibu Bapa Kedudukan Kelas 2020

Caranya mudah sahaja, klik butang di bawah:

saps kedudukan dalam kelas

Masukkan nombor sijil lahir ataupun kad pengenalan pelajar tanpa (-).

Selepas itu masukkan maklimat pelajar terkini ataupun sebelum ini yang meliputi negeri, daerah, dan nama sekolah.

Selepas itu, klik butang semak. Keputusan markah peperiksaan pelajar akan dipaparkan dan anda boleh pergi ke bahagian keudukan dalam kelas untuk melihat nombor berapakah pelajar berada dalam kelas.

Itu sahaja tutorial ringkas pada kali ini. Kami mengucapkan selamat membuat semakan kedudukan dalam kelas 2020.

Continue Reading

SAPS

Takwim Pengisian Markah SAPS 2020

Published

on

By

jadual saps

Setiap tahun, pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengeluarkan takwim, jadual bilakah pengisian markah ke dalam sistem SAPS dibuka dan ditutup.

Di sini kami kongsikan takwim Pengisian Markah Peperiksaan Dalaman Sekolah bagi tahun 2020.

Baca: SAPS Ibu Bapa Semakan keputusan Peperiksaan

Takwim Pengisiaran Markah Dalam SAPS

Takwim ini meliputi bagi sekolah rendah dan juga sekolah menengah,

takwim saps

nota: Ini adalah takwim 2019, kami akan kemaskini bagi 2020 secepat mungkin.

Jadikan jadual pengisian markah ini sebagai panduan bagi anda bilakah akan mengisi markah peperiksaan pelajar.

Continue Reading

Recent Posts

Bantuan Sara Hidup 2020

SAPS Ibu Bapa

Trending