Petua Hilangkan Batuk

Petua Hilangkan Batuk

Setiap kali kalau kita menghidapi sakit batuk atau pun gatal tekak, tentunya kita tidak akan berasa selesa terutamanya ketika bernafas, menjamu makanan, bersukan, mahupun tidur. Artikel ini akan berkongsi berkaitan dengan petua hilangkan batuk dengan berkesan.

batuk

Petua Hilangkan Batuk Dengan Berkesan

Sebenarnya, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan seseorang itu boleh menghidapi sakit batuk. Antaranya ialah:

  • Satu penyakit keturunan atau jangka masa panjang, mudah untuk berulang, seperti asma, penyakit paru-paru obstruktif (chronic obstructive pulmonary disease atau COPD), atau bronkitis kronik, sinusitis, radang paru-paru dan batuk kering.
  • Alahan kepada jerebu dan pendedahan kepada debu atau pencemaran udara, atau ianya boleh menjadi alahan kepada debunga rintis (demam disebabkan alergi).
  • Penyakit refleks gastroeshophageal.
  • Penyakit yang berkaitan dengan virus dan selesema tersebut.
  • Tabiat buruk merokok.
  • Asid dari perut menaik sehingga menyebabkan refleks gastroeshophageal (GERD).

Petua Untuk Hilangkan Batuk

Berikut merupakan petua hilangkan batuk dengan berkesan:

1) Pengamalan Teh Dan Madu

Menurut kajian, meminum teh ternyata baik dan melegakan sakit batuk dan tekak. Kaedah ini telah digunakan secara turun temurun, dari Timur hinggalah ke Barat. Gantikan gula dengan menggunakan madu dan campurkan sekali dengan teh. Hal ini kerana madu membekalkan efek terapeutik yang membantu dalam proses pemulihan. Sekiranya anda kurang menggemari teh, boleh sahaja ambil madu secara terus dan campurkan ke dalam air.

2) Meminum Air Secara Mencukupi

Kurang meminum air juga boleh menjadi faktor anda kerap batuk kerana kurangnya kandungan air di dalam badan anda. Air merupakan elemen penting dalam membantu sistem peredaran darah dan membuang segala toksin-toksin dalam badan anda melalui sistem perkumuhan. Banyakkan meminum air putih supaya sistem perkumuhan dalam badan sentiasa lancar dan kurangkan meminum manis.

3) Mandi Air Panas

Mandi dengan air panas merupakan terapi yang sangat baik untuk badan kerana ianya boleh membantu mengurangkan kadar batuk dan sakit tekak yang dialami. Hal ini kerana dengan mengamalkan mandi air panas, ianya boleh mengembalikan kitaran darah dalam badan kembali ke tahap optimum dan membantu saluran pernafasan berkembang dengan baik.

4) Meminum Sup Ayam

Kajian oleh sebuah universiti terkenal di Nebraska telah membuktikan bahawa sup ayam mengandungi ciri anti inflamasi sama seperti kebanyakan ubat batuk yang terdapat di farmasi, di samping membantu mencairkan kotoran yang berada di tekak.

5) SENTIASA MENJAGA KEBERSIHAN PERSEKITARAN

Selain daripada pengambilan ubat-ubatan tradisional dan moden, persekitaran juga menjadi faktor penting yang menyebabkan alahan pada tekak sehingga menghidap sakit batuk. Sentiasa pastikan persekitaran rumah dan tempat bekerja sentiasa berada dalam keadaan bersih dan kemas supaya sistem pengudaraan dapat berfungsi dengan baik.

Sekian sahaja serba sedikit mengenai petua hilangkan batuk dengan berkesan. Akan tetapi, sekiranya batuk anda belum pulih, sila rujuk kepada doktor yang terdekat ye untuk dapatkan pengesahan dan nasihat yang lebih pakar 😉