Pengambilan Bomba - Kelayakan dan Syarat Permohonan

Pengambilan Bomba - Kelayakan dan Syarat Permohonan

Pengambilan Bomba - Kelayakan dan Syarat Permohonan. Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) adalah sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan dan kebajikan awam di Malaysia. Mereka memainkan peranan penting dalam memadamkan kebakaran, menyelamatkan mangsa kecemasan, dan memberikan bantuan dalam kejadian kecemasan lain.

Bagi individu yang berminat menyertai JBPM sebagai anggota bomba, terdapat kelayakan dan syarat tertentu yang perlu dipenuhi. Artikel ini akan membincangkan kelayakan dan syarat permohonan untuk pengambilan Bomba di Malaysia.

Pengambilan Bomba

Syarat Kelayakan Pengambilan Bomba

Sebelum anda membuat permohonan kemasukkan bomba, pastikan anda memenuhi syarat kelayakan pengambilan bomba yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pasukan Bomba dan penyelamat. Antara syarat yang telah ditetapkan adalah :

 1. Warganegara Malaysia

 2. Berumur 18 tahun ke atas

 3. Memiliki tahap pendengaran yang baik tanpa memerlukan alat bantuan pendengaran.

 4. Memiliki kecergasan jasmani yang tinggi.

 5. Mempunyai taraf kesihatan yang baik.

 6. Tidak dari golongan yang buta warna.

 7. Memiliki penglihatan yang baik dengan diuji melalui pemeriksaan penglihatan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan bantuan kaca mata atau kanta sentuh.

 8. kelayakan akademik pemohon perlu diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

 9. Pemohon perlu lulus ujian yang ditetapkan oleh ketua perkhidmatan, termasuk ujian mengangkat berat, menjulang dan menegakkan tangga, memanjat tali, serta menaiki tangga penyelamat.

Cara Mohon Permohonan Pengambilan Bomba

Permohona boleh dibuat melalui online dengan mengikuti langkah-langkah seperti berikut :

 1. Buka laman web rasmi = https://www.spa.gov.my/spa/

 2. Klik pada “Permohonan pekerjaan”

 3. Daftar msuk ke SPA9

 4. Isikan maklumat peribadi pemohon dengan lengkap dan betul

 5. Muat naik dokumen yang diperlukan

 6. Hantar borang permohonan

*Nota

 • Setiap Permohonan harus disertakan dengan satu keping gambar berukuran passport, salinan Sijil Kelahiran, salinan Kad Pengenalan, salinan Sijil-sijil Persekolahan dan kelulusan, serta dokumen-dokumen / sijil yang berkaitan dan telah disahkan.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Pengambilan Bomba - Kelayakan dan Syarat Permohonan, anda boleh terus hubungi :

 1. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia - +603 8091 9000

 2. Untuk maklumat lanjut - https://spa.gov.my/spa/laman-utama/gaji-syarat-lantikan-deskripsi-tugas/spm-svm-skm-sijil/pegawai-bomba-gred-kb19