Pendaftaran Prasekolah Sesi 2024/2025 (ePrasekolah)

Pendaftaran Prasekolah Sesi 2024/2025 (ePrasekolah)

Pendaftaran prasekolah sesi 2024/2025 akan segera dibuka dan menjadi momen penting bagi ibu bapa yang ingin mendaftarkan anak mereka ke sekolah prasekolah. Prasekolah adalah tahap awal pendidikan formal bagi anak-anak sebelum memasuki sekolah dasar. Seiring dengan kemajuan teknologi, kini telah hadir ePrasekolah, sebuah platform yang memudahkan ibu bapa dalam melakukan pendaftaran prasekolah secara online.

ePrasekolah merupakan sebuah sistem pendaftaran prasekolah secara online yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memudahkan ibu bapa dalam melakukan pendaftaran anak mereka ke prasekolah. Sistem ini telah digunakan sejak beberapa tahun yang lalu dan terbukti efektif dalam memudahkan proses pendaftaran prasekolah.

Syarat Untuk Permohonan Prasekolah 2024 / 2025

Sebelum melakukan pendaftaran melalui ePrasekolah, ada beberapa persyaratan yang harus dipenuhi oleh ibu bapa. Pertama, anak yang akan didaftarkan harus berusia antara 4 tahun hingga 6 tahun pada tahun masuk prasekolah.

Kedua, ibu bapa harus memiliki salinan dokumen-dokumen penting seperti surat keterangan kelahiran anak, salinan Kad Pengenalan (MyKad) ibu bapa tau penjaga dan anak, serta bukti alamat kediaman. Serta kanak-kanak mestilah warganegara Malaysia.

Kaedah Permohonan Pendaftaran Prasekolah Sesi 2024/2025

Setelah memenuhi persyaratan di atas, ibu bapa dapat melakukan pendaftaran prasekolah melalui ePrasekolah. Permohonan juga boleh dilakukan melalui dua kaedah iaitu :

1). Secara dalam talian (online) bermula pada 1 Mac hingga 30 April 2023 melalui laman web rasmi = https://eprasekolah.moe.gov.my/?fbclid=IwAR3ELEg16XOO-j0sxLxZUP-59t4OHXMyh4Enl3N1OeMEpGx-5ovxSoKp854

2). Secara Manual bermula pada 1 Mac hingga 31 Mei 2023 dengan cara menghantar borang permohonan ke sekolah yang di mohon.

Pendaftaran Prasekolah

Langkah pertama adalah mengunjungi laman resmi ePrasekolah dan membuat akaun pengguna baru. Setelah berhasil membuat akaun, ibu bapa dapat melakukan pendaftaran dengan mengisi data-data yang diminta seperti nama anak, tempat tanggal lahir, alamat, dan informasi lainnya.

Selain itu, ibu bapa juga dapat memilih prasekolah yang diinginkan melalui ePrasekolah. Pada sistem ini, terdapat daftar prasekolah yang telah terdaftar pada Kementerian Pendidikan Malaysia dan dapat dipilih oleh ibu bapa. Setelah memilih prasekolah, ibu bapa dapat mengunggah dokumen-dokumen penting seperti salinan dokumen identiti anak dan ibu bapa, serta bukti alamat kediaman.

Setelah semua data dan dokumen telah lengkap, ibu bapa dapat mengirimkan permohonan pendaftaran prasekolah melalui ePrasekolah. Pihak prasekolah akan memproses permohonan pendaftaran dan memberikan informasi terkait jadual penerimaan dan keputusan penerimaan anak.

Cara Buat Pendaftaran Prasekolah Melalui Online

Untuk membuat pendaftaran ePrasekolah, anda boleh ikut langkah-langkah seperti berikut :

1.) Layari laman web rasmi sama ada melalui komputer atau telepon pintar.

2.) Pengguna yang baru menggunakan sistem ini perlu untuk mendaftar dahulu. Hanya ibu bapa atau penjaga sahaja yang dibenarkan untuk mendaftar. Dan pastikan juga email yang didaftarkan masih aktif.

3.) Lengkapkan maklumat dengan tepat dan betul. pastikan kata laluan diigat dan pastikan juga alamat email dan telefon yang didaftarkan adalah aktif.

4.) Kemaskini & Cetak. Permohonan yang telah lengkap perlu dicetak dan dihantar ke sekolah berkenaan selewat-lewatnya 31 Mei 2023 berserta dokumen yang berkaitan.

5.) Semak status permohonan kemasukan prasekolah tahun 2022 bermula 5 Ogos 2023. Untuk pengetahuan, bagi permohonan yang telah berjaya dan ditawarkan di prasekolah yang dimohon, sila cetak surat tawaran.

Untuk permohonan yang tidak berjaya pula, rayuan boleh dibuat bermula pada 5 Ogos 2023 hingga 20 Ogis 2023.

6.) Bagi mereka yang membuat rayuan, permohonan rayuan akan dibuka bermula pada 5 Ogos hingga 20 Ogos 2023.

Permohonan secara dalam talian, permohonan rayuan boleh dibuat sendiri oleh ibu apa atau penjaga melalui lama ePrasekolah.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat mengenai , anda boleh terus email ke = [email protected]

Dengan adanya ePrasekolah, orangtua dapat dengan mudah melakukan pendaftaran prasekolah secara online tanpa harus datang ke sekolah. Sistem ini juga memudahkan orangtua dalam memilih prasekolah yang diinginkan serta mempercepat proses pendaftaran. Oleh karena itu, bagi orangtua yang ingin mendaftarkan anaknya ke prasekolah untuk sesi 2024/2025, dapat memanfaatkan ePrasekolah untuk mempermudah proses pendaftaran.