Cara Semak Nombor Pendaftaran Produk KKM

Cara Semak Nombor Pendaftaran Produk KKM

Dewasa ini, semakin berlambak produk-produk yang tidak mendapat pengesahan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).Selalunya produk yang tidak mendapat kelulusan dari KKM ini adalah produk yang mengandungi bahan terlarang dan bahaya kepada pengguna di luar sana.

➞ Baca: Semakan BSH 2020 bagi Bujang dan Keluarga

Oleh itu, anda dinasihatkan supaya berhati-hati di dalam memilih produk yang hendak dibeli. Pastikan ianya mempunya no pendaftaran KKM ( no notifikasi ) yang sah. Maka dengan itu, artikel ini ditulis bertujuan bagi membantu anda untuk menyemak nombor pendaftaran produk dari KKM ( semak KKM Online) .

Cara Semakan No Pendafatran / Notifikasi Produk dengan KKM

Ini adalah caranya, pertama sekali masuk ke dalam laman web pada link tertera di bawah ini:

Semakan KKM

Selepas masuk ke dalam link berkenaan, anda bolehlah cari nama produk mengikut filter yang diberikan , contohnya nama produk, pengeluar, pengimport dan sebagainya.

Sebagai contoh, dengan carian “Krim malam”, ianya menunjukkan keputusan seperti gambar di bawah ini.

semakan kkm

hasil carian krim malam

Jika produk yang anda hendak cari tidak tersenarai, berhati-hatilah dengan produk berkenaan. Bertanya kepada penjual tentang no KKM mereka.

Baiklah, itu sahaja artikel ringkas pada kali ini. Jadilah pengguna bijak dengan membeli produk yang telah mendapat pengesahan selamat digunakan daripada KKM.