Penagguhan Bayaran PTPTN 2020 (Covid-19)

Penagguhan Bayaran PTPTN 2020 (Covid-19)

Disebabkan wabak covid-19 yang sedang melanda di Malaysia, maka ramai rakyat kehilangan punca pendapatan, ada juga antara mereka yang terpaksa dipotong gaji.

Sebilangan dari mereka yang terkesan dari segi kewangan dalam tempoh penularan ini adalah pembayar pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Disebabkan hal ini, maka perdana menteri Tan Sri Muhyiddin telah mengumumkan kelonggaran bagi pembayaran pinjaman PTPTN.

Kelonggaran yang diberikan adalah,

Kerajaan telah bersetuju untuk memberikan lanjutan 6 bulan bagi penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN yang melibatkan jumlah kutipan sebanyak RM750 juta.Penangguhan ini yang berkuatkuasa serta-merta pada 23 Mac 2020 sehingga 30 September 2020 memberikan manfaat kepada hampir 1.5 juta peminjam PTPTN.

Cara Permohonan Penangguhan Bayaran

Tiada sebarang permohonan yang perlu dilakukan. Ini kerana, ianaya adalah secara automatik para peminjam diberikan kelonggaran untuk tidak membayar hutan PTPTN sehingga 30 September 2020.

Semoga usaha kerajaan ini dapat meringankan beban kepada semua peminjam PTPTN di Negara Malaysia ini.

Selain daripada itu, kerajaan juga mengumumkan kebenaran untuk pengeluaran KWSP akaun 2 selama 12 bulan, maklumat lanjut, klik artikel di bawah ini:

https://upnd.com.my/akaun-2-kwsp/