Panduan Ujian DASS : Tips dan Contoh Soalan

Panduan Ujian DASS : Tips dan Contoh Soalan

Panduan Ujian DASS : Tips dan Contoh Soalan. Ramai yang tidak tahu dan tidak mengambil serius dalam hal menjaga kesihatan mental mereka sehingga ada yang mengalami deprasi dan juga stress tahao berlebihan. Perkara ini boleh dielakkan sekiranya kita tahu lebih awal mengenai simptom-simptom penyebabnya.

Ujian DASS (Depression Anxiety Stress Scales) adalah alat penilaian yang digunakan untuk mengukur tahap depresi, kecemasan, dan stres seseorang. Ujian ini memberikan gambaran yang objektif tentang kondisi psikologis individu dan dapat digunakan oleh profesional kesehatan mental untuk melakukan penilaian dan diagnosis yang tepat.

Panduan Ujian DASS

Sekiranya seseorang yang ingin memeriksa status tahap kesihatan mental, anda boleh menggunakan pautan di bawah ini untuk menjawab soalan secara dalam talian (online). Pautan ini membantu anda untuk menjalani ujian dan mendapatkan maklumat mengenai tahap kesihatan mental anda.

  1. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKpf75KSiGPaKFwWu8_212SKA0T48XOorXcz5KSWb9La-61A/viewform - Diadaptasi oleh Unit Psikologi Kaunseling, Jabatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Putrajaya.

  2. https://jknlabuan.moh.gov.my/hlabuan/edass4u/ - Unit Psikiatri Hospital Labuan

  3. https://jpan.sabah.gov.my/perumahan/117-ujian-dass - Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah

  4. Jabatan Kesihatan Negeri Johor ( Diberikan rujukan ke klinik jika perlu) - http://appsjknj.moh.gov.my/qrdass/?fbclid=IwAR0H84mtCowHhKIV0GkaA9aYvnb27ljs6wvt2DQ36gQzxXK6zI-awiKOAts

Lengkapkan kesemua soalan dan jangan luangkan terlalu banyak masa untuk memikirkan jawapan anda kerana tiada soalan betul atau salah dalam ujian DASS ini.

Contoh soalan DASS

Panduan Ujian DASS

Keputusan Ujian DASS

Setelah ujian atau semua soalan telah dilengkapkan, keputusan ujian saringan minda sihat ini akan diberikan.

Sekiranya keputusan ujian tersebut adalah tidak normal, anda boleh muat turun atau cetak keputusan ujian ini dan bawa ke mana-mana Klinik Kesihatan yang berdekatan , anda akan diagnosa dengan lanjut oleh pegawai perubatan.

Panduan Ujian DASS

Dapatkan rawatan dengan segera bagi menyelamatkan nyawa anda dan memastikan keadaan emosi anda terjaga dengan selamat. Semoga perkongsian Panduan Ujian DASS ini bermanfaat dan membantu anda.