Login ASB : Amanah Saham Nasional Berhad ASNB

Login ASB : Amanah Saham Nasional Berhad ASNB

Login ASB : Amanah Saham Nasional Berhad ASNB . Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) adalah sebuah entiti yang diuruskan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB), yang merupakan salah satu institusi kewangan terkemuka di Malaysia. ASNB menyediakan produk pelaburan yang popular di negara tersebut, salah satunya adalah Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Bagi pelancaran portal myASNB atau ASB online adalah berita baik kepada semua pengguna Amanah Saham Nasional Berhad. Dengan adanya portal myASNB ini, kita tidak lagi perlu untuk beratur panjang bagi menyimpan pelaburan, menambah pelaburan, menyemak dividen, menyemak baki pelaburan atau sebagainya mengenai simpanan ASB.

Untuk mempermudah para pelabur mengelola portofolio dan mengetahui perlaburan mereka, ASNB menyediakan layanan Login ASB. Dalam artikel ini, kita akan membahas tentang Login ASB dan bagaimana cara menggunakannya.

Login ASB

Perkhidmatan Yang Disediakan

myASNB menyediakan pelbagai perkhidmatan bagi kemudahan pemegang unit. Antaranya termasuklah :

 1. Pertanyaak butiran pegangan semasa

 2. Melihat rekod transaksi portal sehingga 90 hari

 3. pelaburan tambahan

 4. Kemaskini maklumat peribadi

Keuntungan Menggunakan Login ASB

1. Akses Mudah : Dengan Login ASB, para pelaburr dapat mengakses informasi pelaburan mereka dengan mudah dan cepat melalui peranti elektronik seperti komputer, laptop, atau telefon pintar.

2. Informasi Real-time : Melalui Login ASB, para pemegang saham dapat melihat informasi terkini tentang pengiraan baki, transaksi, dan pergerakan nilai pelaburan mereka.

3. Pembagian Dividen : Platform ini juga memberikan akses langsung kepada informasi tentang pembagian dividen, sehingga pelabur dapat mengetahui pendapatan yang diperoleh dari pelaburan mereka.

4. Pengelolaan Investasi : Login ASB memungkinkan para pemegang saham untuk melakukan pengelolaan portofolio mereka, seperti pembelian, penjualan, atau penukaran unit-unit saham ASB.

Cara Daftar ASB Online myASNB

Sebelum menggunakan perkhidmatan myASNB, pastikan anda telah mempunyai akaun sedia ada. Untuk pertama sekali kita perlu mengemaskini maklumat perbadi di mana-mana cawangan ASNB atau ejen yang sah : contohnya pejabat pos.

Untuk update maklumat tersebut, pergi saja ke kaunter untuk beritahu nak update maklumat bagi menggunakan portal ASB online. Lepas tu barulah kita boleh daftar dan gunakan perkhidmatan ASB online.

 1. Buka Laman Web rasmi myASNB di sini = https://www.myasnb.com.my/

 2. Daftar - Baca notis pemberitahuan dan klik “Teruskan”

 3. Baca dan fahamkan Terma dan Syarat (T&C). Klik “Setuju”

 4. Isikan Butiran - Klik “Seterusnya”

 5. Sahkan nombor telefon bimbit dengan nombor yang telah didaftarkan dengan ASNB dan kemudian klik “Request TAC”. Masukkan kod TAC yang diterima melalui “SMS” dan klik “Seterusnya”
  *Nota : Jika anda tidak menerima TAC, sila klik “Hantar semula TAC”. Sekiranya masalah tidak berubah sila rujuk ke cawangan ASNB yang terdekat.

 6. Cipta Akaun Portal myASNB
  - . Tentukan “Username” atau ID Pengguna anda
  - . Masukkan Frasa selamat
  - . Pilih Tiga soalan keselamatan dan jawab dengan betul
  - . Klik “Tamat” untuk melengkapkan pendaftaran
  Nota* : Setelah pendaftaran berjaya, anda akan diberikan kata laluan sementara untuk log masuk kali pertama.
  - . Kata laluan akan dihantar melalui SMS ke nombor telefon bimbit yang didaftarkan.
  - . Emel pengesahan akan dihantar dan sila sahkan email melalui pautan “Verify Email” yang dihantar.
  - . Log Masuk Kali Pertama dengan menggunakan kata laluan sementara.
  - . Kata laluan sementara yang diberikan oleh portal myASNB akan sah selama 30 hari. Pastikan anda melakukan log masuk tidak melebihi 30 hari bagi tidak dikeluarkan dari sistem.

 7. Login myASNB Kli Pertama - Masukkan ID Pengguna dan ikuti dengan kata laluan sementara, Selepas itu anda akan di minta untuk menukar kata laluan baru

Login ASB

8. Log Masuk Semula menggunakan kata laluan yang baru tadi

9. Selesai.

Cara Buat Kaun ASNB Online ( Daftar Akaun Baru )

Untuk membuka akaun baru ASNB Online, kini anda boleh membuat pendaftaran akaun baharu menerusi aplikasi myASNB dengan cara mudah dan cepat.

Bagi pelaburan permulaain adalah serendah RM10 bagi semua tabung unit amanah ASNB

Login ASB

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat labnjut mengenai Login ASB : Amanah Saham Nasional Berhad ASNB, anda boleh terus hubungi Pusat Khdmat Pelanggan ASNB 03-7730-8899 atau emel ke [email protected]