Keputusan SPM 2022 : Paparan & Panduan

Keputusan SPM 2022 : Paparan & Panduan

Keputusan SPM 2022 : Paparan & Panduan. Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) adalah saat yang sangat penting bagi pelajar di Malaysia. Ia menentukan pencapaian akademik mereka dan membuka pintu untuk peluang pendidikan dan kerjaya di masa depan.

Setiap tahun, keputusan SPM diumumkan oleh Lembaga Peperiksaan, Kementerian Pendidikan Malaysia. Biasanya, keputusan ini disampaikan melalui laman web rasmi Lembaga Peperiksaan atau melalui portal e-Pelajar. Selain itu, beberapa sekolah juga akan menerbitkan senarai keputusan di papan pengumuman sekolah.

Pelajar dapat menyemak keputusan mereka dengan memasukkan nombor pengenalan pelajar yang diberikan semasa pendaftaran peperiksaan. Keputusan SPM meliputi gred yang diperoleh oleh pelajar dalam setiap mata pelajaran yang diambil, serta gred keseluruhan yang dikira berdasarkan purata gred semua mata pelajaran.

Semakan Keputusan SPM 2022

Terdapat 3 cara untuk membuat semakan keputusan SPM 2022. Dengan itu, murid dan ibu bapa boleh membuat semakan dengan salah satu cara semakan tersebut.

1. Secara Atas Talian ( Online )

2. Sistem Pesanan Ringkas ( SMS )

  • Pelajar hendaklah mengikuti format yang telah ditetapkan untuk mendapatkan ringkasan keputusan SPM 2022 melalui SMS

  • Contoh : Taip “SPM (Jarak) NoKP (Jarak) Angka Giliran” dan hantar SMS ke 15888

3. Hadir Ke Sekolah

  • Mulai pukul 10.00 pagi pada 08 Jun 2023, calon sekolah boleh untuk mendapatkan keputusan SPM daripada sekolah masing-masing

  • Untuk calon persendirian, slip keputusan peperiksaan SPM akan dihantar melalui pos pada tarikh yang sama iaitu pada 08 Jun 2023.

Keputusan SPM 2022

Permohonan Semak Semula

Sekiranya anda tidak berpuas hati atau ada kekeliruan dalam keputusan yang telah diterima, anda berpeluang untuk membuat rayuan untuk memeriksa semula keputusan SPM.

Biasanya, anda mempunyai masa selama 30 hari dari tarikh pengumuman rasmi keputusan peperiksaan SPM 2022 untuk memohon semakan semula keputusan.

Ikuti langkah-langkah seperti dibawah untuk membuat permohonan semak semula keputusan :

  1. Buka laman web rasmi e-Lembaga Peperiksaan = http://lp.moe.gov.my/

  2. Sili pilih “Menu Perkhidmatan”

  3. Seterusnya, Klik “Semak Semula”

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Keputusan SPM 2022, anda boleh terus hubungi talian JAbatan Pendidikan Negeri :