Live Result PRN 2023 (Keputusan PRU 15)

Live Result PRN 2023 (Keputusan PRU 15)

Pilihan Raya Negeri (PRN) adalah sebuah proses pemilihan yang diadakan di setiap negeri di Malaysia untuk memilih wakil rakyat di peringkat negeri. PRN diadakan berdasarkan keperluan tertentu, seperti berakhirnya tempoh pentadbiran negeri atau disebabkan oleh situasi politik tertentu.

Tujuan PRN

 1. Pemilihan Wakil Rakyat: PRN memungkinkan rakyat di setiap negeri memilih wakil rakyat mereka yang akan mewakili kepentingan mereka di Dewan Undangan Negeri (DUN).

 2. Pembentukan Kerajaan Negeri: Hasil dari PRN akan menentukan parti atau gabungan parti yang mendapat majoriti di DUN dan berhak membentuk kerajaan negeri.


Proses PRN

 1. Pengumuman: Pilihan Raya Negeri diumumkan oleh Yang di-Pertua Negeri atau Sultan bagi negeri yang beraja.

 2. Penamaan Calon: Calon-calon yang akan bertanding di PRN akan dinamakan pada hari penamaan calon.

 3. Kempen Pilihan Raya: Setelah penamaan calon, kempen pilihan raya akan bermula. Calon-calon dan parti-parti politik akan berusaha mendapatkan sokongan rakyat melalui pelbagai cara, termasuk ceramah, pengedaran bahan kempen, dan lain-lain.

 4. Hari Mengundi: Rakyat akan mengundi calon pilihan mereka pada hari mengundi. Setelah proses mengundi selesai, undi akan dikira dan keputusan akan diumumkan.

Pilihan Raya Negeri (PRN) 2023 telah menjadi tumpuan bagi rakyat Malaysia. Dari pelbagai sumber, beberapa maklumat penting telah dikumpulkan:

Tarikh-Tarikh Utama PRN 2023

 • Penamaan Calon: 29 Julai 2023

 • Pengundian Awal: 8 Ogos 2023

 • Hari Mengundi: 12 Ogos 2023

Sebelum PRN 2023, Pilihan Raya Umum ke-15 telah berlangsung pada 19 November. Fokus utamanya adalah pemilihan anggota dewan rakyat untuk Parlimen Malaysia. Namun, PRN 2023 mempunyai keunikan tersendiri. Enam negeri, iaitu Kedah, Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor, dan Negeri Sembilan, memilih untuk tidak membubarkan DUN mereka pada PRU sebelumnya.

Statistik Pemilihan

 • Kedah: 36 kerusi

 • Kelantan: 43 kerusi

 • Terengganu: 32 kerusi

 • Pulau Pinang: 40 kerusi

 • Selangor: 56 kerusi

 • Negeri Sembilan: 36 kerusi

Jumlahnya, 570 calon berjuang untuk 245 kerusi DUN di keenam-enam negeri tersebut.

Keputusan Penuh PRN 2023

Keputusan boleh diikuti dengan melayari DASHBOARD live Result SPR ataupun Keputusan PRN 2023.

PRN 2023

DASHBOARD SPR

PRN 2023 adalah saat yang penting bagi rakyat di enam negeri yang terlibat. Dengan pelbagai informasi yang disediakan, termasuk siaran langsung dari SPR, diharapkan rakyat dapat membuat keputusan yang bijak untuk masa depan negeri mereka.