Kemaskini STR Fasa 2

Kemaskini STR Fasa 2

Kemaskini STR Fasa 2. Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adalah program bantuan tunai yang bertujuan untuk membantu golongan B40 yang memerlukan bantuan dalam menjalani kehidupan sehari-hari. Program ini merupakan salah satu inisiatif Kementerian Kewangan untuk membantu mengurangkan beban kewangan terutamanya golongan B40.

Bagi mereka yang sudah mendaftar untuk BSH, mereka akan dikehendaki untuk membuat kemaskini maklumat STR sekiranya ada perubahan dalam keadaan peribadi mereka.

Cara Kemaskini STR Fasa 2

Untuk membuat KEMASKINI STR FASA 2, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

Langkah 1: Kunjungi laman web BSH

Untuk memulakan proses kemaskini maklumat STR, langkah pertama adalah dengan melayari laman web BSH iaitu https://bantuantunai.hasil.gov.my/. Pastikan anda mempunyai akses internet yang stabil dan penggunaan penyemak imbas (browser) yang terkini bagi memudahkan proses kemaskini maklumat STR.

Langkah 2: Klik pada butang “Log Masuk”

Setelah memasuki laman web BSH, cari dan klik pada butang “Log Masuk” yang terletak di bahagian atas kanan skrin.

Langkah 3: Masukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan

Setelah klik pada butang “Log Masuk”, sistem akan meminta anda untuk memasukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan anda. Pastikan maklumat yang dimasukkan adalah tepat dan betul.

Langkah 4: Pilih “Kemaskini Maklumat STR” dari menu utama

Setelah anda berjaya log masuk ke dalam sistem, anda akan dibawa ke menu utama BSH. Daripada menu utama ini, cari dan klik pada butang “Kemaskini Maklumat STR” untuk memulakan proses kemaskini maklumat STR fasa 2.

Langkah 5: Kemaskini maklumat anda

Setelah anda berjaya memilih butang “Kemaskini Maklumat STR”, anda akan dibawa ke bahagian kemaskini maklumat. Kemaskini maklumat anda seperti yang dikehendaki dan pastikan semua maklumat yang diberikan adalah tepat dan betul.

Langkah 6: Klik pada butang “Simpan”

Setelah anda telah memastikan semua maklumat yang diberikan adalah tepat dan betul, klik pada butang “Simpan” bagi menyimpan kemaskini maklumat STR anda.

Jumlah Bayaran STR Fasa 2

Berikut adalah jumlah bayaran bagi Fasa 2 :

Kategori Isi Rumah

  • Pendapatan Bulanan RM2500 dan ke bawah : RM200

  • Pendapatan Bulanan RM2500 - RM5000 : RM200

Kategori Warga Emas 60 tahun ke atas

  • Pendapatan Bulanan RM5000 dan ke bawah : RM100

Bujang 21 - 59 Tahun

  • Pendapatan RM2500 dan ke bawah : RM100

Bujang OKU berumur 19 - 59 Tahun

  • Pendapatan Bulanan RM2500 dan ke bawah : RM100

Kemaskini STR Fasa 2

Maklumat Lanjut

Sekiranya terdapat sebarang masalah semasa proses Kemaskini STR Fasa 2, anda boleh menghubungi talian Hotline BSH di 1800-88-2716 untuk mendapatkan bantuan ATAU layari laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my/