Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023

Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023

JAdual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT kerana dengan limpah kurnianya, kita dipanjangkan usia untuk berada di awal Ramadhan. Inilah yang sering kita doakan : ” Ya Allah berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikanlah akmi ke bulan Ramadhan. “

Ramadan merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan, di mana umat Islam di seluruh dunia menjalankan ibadah puasa selama sebulan penuh. Selama Ramadan, umat Islam diwajibkan untuk berpuasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Di Malaysia, waktu berbuka dan imsak ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berdasarkan kawasan geografi masing-masing.

Perbanyakkanlah amal ibadat dan sedekah kita di bulan yang mulia ini. Semoga semua yang kita lakukan di terima di sisi Allah SWT. Rugilah bagi mereka yang tidak menyanjung kesempatan ini bagi mendapatkan kurniaan ini. Puasa adalah ibadat yang memupuk kesuburan rohani dan jasmani, juga sebagi latihan diri dan jiwa untuk melentur nafsu agar tidak melampaui batas.

Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023

Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023 untuk setiap zon waktu yang berbeza bagi negeri Johor iaitu daripada Zon 1 hingga Zon 4.

ZON 1 : Pulau Aur Dan Pemanggil

Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023

ZON 2 : Daerah Johor Bharu, Kulai, Kota Tinggi, Mersing Dan Pulau-pulau Yang Berdekatan Dengannya

Zon 3 : Daerah Pontian Dan Kluang

ZON 4 : Daerah Batu Pahat, Muar, Tangkak, Segamat Dan Gemas Johor.

Kelebihan Puasa

Antara kelebihan puasa adalah selain kita meningkatkan ibadat kepada Allah SWT, puasa juga dapat mendidik jiwa insan untuk berkongsi nikmat yang dikurniakan dengan memperbanykkan amalan sedekah yang mampu membersihkan jiwa kita daripada perasaan yang sombong dan angkuh.

Selain itu juga, Puasa juga mampu menyucikan daripada sifat mazmumah iaitu tamak, sombong dan hasad dengki. Puasa juga dapat mendidik jiwa dengan sifat bebas ihsan terhadap orang lain yang hidup susah dan kurang bernasib baik.

Dengan itu kita dapat merasai bagaimana rasanya bagi mereka yang hidup serba kekurangan.

Sebenarnya banyak lagi kelebihan dalam berpuasa.

Semoga perkongsian Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Johor 2023 ini dapat membantu dan dimanfaatkan.