Harga Minyak Masak Terkini

Harga Minyak Masak Terkini

Harga Minyak Masak Terkini. Minyak masak adalah bahan dapur yang paling umum digunakan dalam kehidupan sehari-hari. Malaysia menghasilkan beberapa jenis minyak masak, termasuk minyak sawit, minyak jagung, minyak bijan, minyak kelapa dan minyak zaitun. Harga minyak masak terkini di Malaysia dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti harga bahan mentah, kenaikan harga pengangkutan dan permintaan pasaran.

Seperti yang sudah dimaklumkan bahawa subsidi minyak masak sawit dalam kemasan botol 2kg, 3kg, 5kg adalah telah dimansuhkan berkuat pada 1 Julai 2022.

Tindakan ini adalah untuk memastikan bekalan bahan makanan dalam pasaran akan lebih stabil dan jangka masa yang panjang akan dapat menstabilkan harga.

Harga Minyak Masak Bagi Bulan Mac 2023

Terkini bagi harga runcit maksimum minyak masak tulen kemasan botol bagi tempoh 8 Disember hingga 7 Januari depan kekal seperti bulan sebelumnya.

Harga ini telah ditetapkan oleh hasil kerjasama daripada pihak industri minyak masak yang telah setuju bagi mengekalkan harga maksimum Disember sama dengan November”.

Berikut dikongsikan harga bagi siling runcit minyak masak kemasan botol bermula dari 8 Mac 2023 hinga April 2023.

  1. Botol Minyak Masak 1KG : RM6.90

  2. Botol Minyak Masak 2KG : RM13.30

  3. Botol Minyak Masak 3KG : RM19.60

  4. Botol Minyak Masak 5Kg : 30.90

Untuk makluman, Harga diatas adalah ditetapkan berdasarkan harga semasa CPO yang diumumkan MPOB setiap awal bulan. Berkuatkuasa hanya bagi semenanjung Malaysia. Bagi peniaga yang gagal untuk mematuhi penetapan harga maksimum ini, ianya boleh dikenakan tindakan oleh KPDNHEP.

Harga di atas juga tidak untuk semua jenis minyak.

Harga Minyak Masak Bersubsidi (Polibeg)

Untuk harga minyak masak bersubsidi bagi pek polibeg 1KG kekal pada harga iaitu RM2.50.

Laporkan kepada KPDNHEP sekiranya ada permis yang menjual minyak masak paket bersubsidi polibeg 1KG dengan harga yang melebihi kawalan.

Maklumat Lanjut

Harga Minyak Masak

Sekiranya pengguna tidak berpuas hati dengan harga atau kualiti barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan, pengguna boleh merujuk kepada KPDNHEP melalui :

  1. Talian bebas Tol = 1-800-886-800

  2. Sistem e-Aduan : https://eaduan.kpdn.gov.my/

  3. Whatsapp = https://api.whatsapp.com/send?phone=60192794317&text=

Diharap pada para peniaga tidak menaikan harga barangan dengan sesuka hati. Semoga harga barang utama tidak akan terjejas ketika kos sara hidup kini semakin meningkat.