Harga Lesen Memandu 2023

Harga Lesen Memandu 2023

Pada tahun 2023, harga lesen memandu di Malaysia dijangka masih berada pada tahap yang sama seperti tahun-tahun sebelumnya. Harga lesen memandu biasanya ditetapkan oleh Kerajaan melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan mengikut kategori yang berbeza seperti lesen memandu kelas D (kereta), lesen memandu kelas B2 (motorsikal 250cc ke bawah), dan lain-lain.

Seseorang yang ingin membawa kereta atau motorsikal di jalanraya, hendaklah mengambil lesen memandu bagi mengelakkan dikenakan saman kerana tidak mempunyai lesen memandu.

Syarat Untuk Menduduki Ujian Memandu

Untuk memohon lesen memandu, calon biasanya perlu mengambil ujian teori dan ujian praktikal yang dijalankan oleh JPJ. Calon juga perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh JPJ seperti umur minimum, kesihatan yang baik dan lain-lain.

Antara syarat yang telah ditetapkan, iaitu :

  1. Lesen motorsikal B2 / Superbike B Full kuasa 500 cc : Sekurang-kurangnya berumur 16 tahun.

  2. Lesen memandu kereta (manual atau automatik) : Sekurang-kurangnya berumur 17 tahun.

  3. Bagi lesen E (bas atau lori) : Sekurang-kurangnya berusia 21 tahun.

Sekiranya calon gagal dalam ujian, kos untuk mengambil semula ujian tersebut juga perlu dipertimbangkan. Oleh itu, adalah penting untuk mempersiapkan diri dengan baik sebelum mengambil ujian bagi memastikan kos yang dikeluarkan dapat dikekalkan pada tahap yang minimum.

Harga Lesen Memandu

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan dengan anggaran kadar harga lesen memandu 2023 mengikut kategori kenderaan dan kelas.

Untuk kategori lesen memandu kelas D (kereta manual), kos biasanya antara RM 1150 hingga RM 1,300, bergantung pada faktor-faktor seperti tempoh kelayakan dan kawasan di mana lesen memandu dikeluarkan. Kos tambahan mungkin dikenakan jika seseorang memerlukan ujian semula atau memperbaharui lesen mereka.

Sementara itu, untuk kategori lesen memandu kelas B2, kos biasanya lebih rendah berbanding lesen memandu kelas D, dengan harga yang biasanya antara RM 300 hingga RM 450. Anggaran harga untuk lesen Motorsikal B2 ini adalah untuk motor B2 tidak melebihi 250cc.

Untuk kategori Motor B Full pula (lebih 500 cc), dianggarkan kos harga antara RM900 hingga RM1100.

Manakala untuk lesen memandu transmisi auto automatik DA pula, adalah dianggarkan kos harga antara RM1250 hingga RM1500.

Harga Lesen Memandu

Walau bagaimanapun, kos lesen memandu juga boleh dipengaruhi oleh faktor luar seperti inflasi, keadaan ekonomi semasa, dan perubahan dasar kerajaan. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa memeriksa harga lesen memandu semasa terkini dan membuat anggaran kos yang sesuai untuk memohon lesen memandu.

Secara keseluruhannya, walaupun kos lesen memandu pada tahun 2023 dijangka masih kekal pada tahap yang sama, penting untuk memeriksa harga semasa sebelum memohon lesen memandu. Calon juga perlu mempersiapkan diri dengan baik sebelum ujian bagi meminimumkan kos tambahan yang mungkin timbul.