Doa Buka Puasa Serta Maksud (baca sendiri dan ramai)

Doa Buka Puasa Serta Maksud (baca sendiri dan ramai)

Doa Buka Puasa Serta Maksud. Seperti yang kita tahu Puasa adalah salah satu rukun Islam iaitu satu kewajipan bagi umat islam dibulan Ramadhan untuk berpuasa.

Puasa dari segi bahasa adalah menahan diri daripada melakukan sesuatu. Manakala murut istilah syarak, puasa bermaksud menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar sehingga terbenam matahari berserta niat.

Apabila berbuka puasa perlulah dipercepatkan seperti saranan yang telah dibuat oleh Baginda SAW. Bahkan disunatkan untuk memabaca Doa berbuka puasa.

Doa Buka Puasa Serta Maksud

Berikut adalah dikongsikan panduan doa buka puasa secara sendirian atau beramai-ramai ketika berbuka berserta dengan maksudnya.

1. Doa buka Puasa Sendri

Doa Buka Puasa

2. Doa Buka Puasa Beramai-ramai

Kelebihan Doa Orang Berpuasa

Untuk pengetahuan anda, doa orang yang berpuasa merupakan salah satu doa yang sangat mustajab. Sabda Baginda Nabi S.A.W :

-Maksudnya : “Ada tiga doa yang tidak tertolak. Doanya orang yang berpuasa ketika berbuka, doanya pemimpin yang adil dan doanya orang yang dizalimi. Hadith Riwayat Tirmizi

Menurut imam Nawawi, hadith ini menunjukkan anjuran kepada kita agar memperbanyakkan doa sewaktu berpuasa dari bermulanya puasa hingga ke akhirnya.

Adab Berbuka Puasa

Dikongsikan juga kepada semua beberapa adab ketika berbuka sebagai peringatan dan rujukan untuk kita amalkan bersama :

1. Membaca doa buka puasa

  • Selain daripada membaca doa berbuka puasa, kita juga digalakkan berdoa apa sahaja yang dihajati kerana waktu berbuka adalah diantara waktu yang mustajab untuk berdoa.

2. Segera Berbuka

  • Kita juga disunnahkan untuk menyegerakan berbuka sebaik sahaja matahari mula terbenam atau azan maghrib berkumandang. Amalan ibadah lain seperti berzikir dan membaca al-Quran diberhentikan dahulu kerana sabda Nabi S.A.W ” Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selagi mereka sentiasa menyegerakan berbuka puasa” Hadith riwayat al-Bukhari.

3. Buah rutab, tamar atau air

  • Berbuka puasa dengan buah rutab, tamar atau air merupakan sunnah Nabi S.A.W menerut Anas bin malik r.a berkata : “Rasulullah S.A.W berbuka puasa sebelum solat (Maghrib) dengan rutab. Jika tiada rutab, aginda berbuka dengan tamar dan jika tiada tamar, baginda akan meneguk beberapa teguk air.” Hadith riwayat Imam al-Tarimizi.

4. Bersegera mengerjakan solat maghrib

  • Hadis di atas tidak menafikan bahawa Rasulullah S.A.W juga menyegerakan solat maghrib setelah maghrib. NAmun sekiranya makanan malam telah terhidang, disunnahkan menjamah makan malam terlebih dahulu walaupun solat telah didirikan.

  • Setelah selesai menikmati hidangan, bersegeralah mengerjakan solat mahrib. Sabda Rasulullah S.A.W : ” Apabila seseorang dihidangkan makan malam sedangkan solat (jemaah) tlah didirikan, utamakan makan malam. Janganlah seseorang itu tergopoh-gopoh menghabiskan makanan itu sehinggalah diaselesai dalam keadaan tenang. ” Hadith riwayat al-Bukhari.

5. Secara sederhana

  • Kita juga diigatkan supaya berbuka puasa secara bersederhana keran ibadah puasa merupakan medan untuk melatih jiwa menjadi muslim yang bertakwa dan bersabar.

6. Menjamu makanan untuk berbuka bagi orang berpuasa

  • Umat Islam digalakkan menjamu makanan untuk berbuka bagi mereka yang berpuasa terutamanya dalam kalangan orang miskin, untuk membawa anak-anak yatim serta mereka yang ditimpah musibah. Sabda Nabi S.A.W : “Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang berpuasa, iaitu pahala orang yang tidak dikurangkan walau sedikit.” Hadith riwayat al-tarmizi.

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada kita semua..